21 октомври 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Учените измислиха начин да генерират електроенергия от снеговалежите

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 18 април 2019 в 08:00 24270
Снимка: Thom Holmes/Unsplash

Колкото повече се отдалечавате от екватора, толкова по-малко ефективни са слънчевите панели и по-ненадеждни за производство на енергия през цялата година.

И това не е само заради по-късите дни през зимните месеци - дори леко посипан сняг върху тях може да направи соларните панели неефективни.

Но изследователи от Калифорнийския университет, Лос Анджелис (UCLA) измислиха начин да впрегнат снега за производство на електричество, съобщава сайтът на университета.

Разработената от тях технология се нарича трибоелектричен наногенератор на основата на сняг (snow-based triboelectric nanogenerator или snow TENG), който генерира енергия от обмена на електрони.

Снимка: Pxhere

Ако някога сте получавали неприятен шок, когато докосвате металната дръжка на вратата, вече сте усетили този ефект. Когато падат на земята снежинките са положително заредени и по някакъв начин това е почти свободна енергия, готова за приемане. Така че след тестване на безброй материали с противоположен заряд, изследователите на UCLA (работещи съвместно с колеги от Университета в Торонто, Университета Макмастър и Университета на Кънектикът) установиха, че отрицателният заряд на силикона го прави най-ефективен за обмен на електрони, когато влезе в контакт със снежинките.

Подробности за устройството са споделени в статия, публикувана в списанието Nano Energy. То може да бъде евтино, 3D-отпечатано, като се има предвид колко е достъпен силикона. Освен това към силикона се използва неметален електрод, което води до гъвкавост и изключителна устойчивост на трибоелектричния генератор.

Създателите му смятат, че изобретението им може да бъде интегрирано в слънчеви панели, така че когато се покрият със сняг през зимните месеци, да могат да продължат да генерират енергия. Но трибоелектричният генератор има и други потенциални приложения. Тъй като не изисква батерии или зареждане, той може да се използва за създаване на евтини метеорологични станции със собствено захранване, които могат да докладват за заснежените условия. То може също така да подобри активността на тракерите, използвани от спортистите, които се съревновават в зимните спортове, позволявайки да се проследяват и записват движенията на отделните ски, което би осигурило ценна информация за спортистите, докато усъвършенстват формата си.

Източник: UCLA, EurekAlert!, Gizmodo

All printable snow-based triboelectric nanogenerator


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Технологии
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.