Умните коли на Google се учат да пазят деца

Компанията провежда специални тестове, за да се увери, че автономните возила ще предпазват приоритетно малчуганите

Александър Александров Последна промяна на 03 ноември 2015 в 11:10 2225 0

Кредит Google

Традиционно, шофьорите се отнасят с повишено внимание към децата, когато преминават край тях с колите си. За роботизираните автомобили, създавани от Google и други компании по света обаче, наличието на малки, движещи се обекти с близалки в уста или захарен памук по лицето не означава непременно нещо съществено.

Затова от Google са започнали мащабна кампания за обучаване на своите автономни коли, как да различават децата и да подхождат с повишено внимание към тях. В рамките на проекта, возилата са оставени да стоят неподвижно, докато около тях търчат множество подрастващи. През това време автономната система на колите се учи да ги разпознава и да заучава тяхното понякога непредвидимо поведение.

Крайният резултат е, че Google автомобилите са започнали да подхождат значително по-внимателно към подобни обекти, отчитайки вероятността те да променят рязко посоката си на движение, да изтичат на улицата изненадващо или да паднат на платното.

В добавка, сензорите в „умните“ коли на технологичната компания са обучени да откриват и деца, намиращи се между паркирани превозни средства, което прави нейните автономни возила може би най-безопасните за децата по улиците.

Припомняме, че през последните години автономните коли се наложиха като бързо развиващ се нов подсегмент в автомобилостроенето, в който първо навлезе Google, а от скоро и редица традиционни производители на превозни средства. Технологични компании като Apple и Tesla също имат интерес към него.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !