Изкуствен интелект може да разпознава депресия от снимки в Instagram

Проектът е на университетите Върмонт и Харвард

Александър Александров Последна промяна на 28 август 2016 в 16:46 22178 0

Нов изкуствен интелект, създаден от смесен изследователски екип от университетите Върмонт и Харвард, е способен с голяма точност да разпознава депресия само от снимки в социалната мрежа Instagram.

Учените са използвали редица инструменти за машинно обучение (machine learning), за да научат системата да открива признаци на депресия и резултатът е програма, която може да прави това със 70% по-точно от други подобни системи.

В процеса на обучение на новия изкуствен интелект той е прегледал и анализирал 43 950 поста в социалната мрежа за изображения. При това е акцентирал върху неща като анализ на цветовете, метаданните и разпознаването на елементи на лицата. Взети са предвид и други фактори като например колко често потребителите постват съдържание в Instagram, колко хора има на съответната снимка и колко „харесвания“ и коментара е получила тя.

Проектът показва потенциала на социалните мрежи и особено тези, фокусирани върху визуалното съдържание, да дават информация за психологическото здраве на потребителите. Любопитно е дали това ще доведе до налагането на нови методи за превенция на подобни състояния сред над 300-те милиона потребители на Instagram.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !