Епичните разходки на животните (снимки, видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 31 май 2015 в 13:04 12739 0

Животните мигрират по различни причини: да избегнат суровата зима, да се размножат или намерят храна. Всяка миграция е уникална и величествена, но това невероятно природно явление е заплашено от човешката дейсност и промените в климата.

В момента, когато пролетната миграция е в ход, ще е интересно да хвърлим един поглед към някои от най-епичните пътешествия на животните. 

Антилопите Гну

Снимка: Federico Veronesi

Това е едно от седемте природни чудеса на света. Всяка година около 1,5 милиона антилопи заедно с други животни като зебри и газели, мигрират на север всяка година от Националния парк Серенгети в Танзания до националния резерват Масай Мара в Кения в търсене на зелени трева за паша, според National Geographic. Те изминават някъде от 800 до 1 600 км. Лъвове, леопарди, гепарди и други хищници с нетърпение очакват годишната миграция на антилопите гну.

Полярните рибарки

Снимка: theterramarproject.org

Тези малки птици преодоляват най-дългото миграционно разстояние, повече от което и да е животно в света. Наскоро, проследяващи устройства разкриха, че изминават около 90 000 км годишно, мигрирайки от Арктика до Антарктика и обратно, пише списание Audubon. 

Прилепите

Снимка: bbs.zhnews.net

Най-впечатляващата миграцията на прилепи е в Африка. Там от октомври до декември, осем милиона с цвят на слама плодоядни прилепи напускат Конго за да отидат в Замбия заради плодовете мусуку. Те са големи прилепи, с размах на крилете на почти метър, а когато милиони от тях се вдигнат във въздуха, потъмнява небето. По отношение на брой животни, това е най-масовата миграция на бозайници в света.

Китовете белуга

Снимка:www.natureworldnews.com

Белуга са вид китове, които наричат "канарчетата на морето" заради сложните им пискливи разговори. Те мигрират сезонно заедно в синхрон с нарастването/свиването на морския лед в арктическите води - на север през пролетта, когато и ледът се отдалечава и на юг през есента, когато морският лед нараства отново.

Сьомгата


Снимка:Jonny Armstrong

Сьомгите обитават водите около северните тихоокеанските брегове на Северна Америка и Азия - са анадромни, което означава, че живеят в океана, но мигрират към сладководните потоци, езера и реки, в които са се родили, за да хвърлят хайвера си, казва NOAA. Там женските и мъжките умират в рамките на няколко седмици след хвърляне на хайвера.

Фламинго

Снимка: worldsofwallpapers.com

Птиците фламинго обикновено не мигрират, освен ако има промени в условията на местообитанието им, например, ако живеят в близост до високопланински езера и в северните страни. Други причини фламинго да мигрират са покачването на водата на обитаваните от тях водни басейни или пресушаването им. Мигриращите птици напускат, когато водата започне да замръзва. Фламинго предпочитат да мигрират през нощта, когато има добри попътни ветрове и ясно небе. Когато пътуват през деня, те летят на голяма надморска височина, за да избегнат хищните птици. 

Червените раци

Всяка есен на остров Рождество в Индийския океан, огромни групи от червени раци слизат от гората до брега, за да се размножават и да оставят яйцата си в морето. Времето, когато се случва това е свързано с фазите на Луната и прилива - яйцата се снасят от женските червени раци в морето точно в началото на прилива през последната лунна четвъртинка. 

Императорските пингвини


Снимка: pioneer.netserv.chula.ac.th

Снимка: www.huffingtonpost.com

Най-големият вид пингвини правят дълги походи от 100км всяка година във вътрешността Антарктида, за да се размножават и да излюпят своите пиленца. Те са единствените пингвини, които прекарат зимата на антарктически лед.

Морските слонове

Снимка: www.gallivantingexplorer.com

Северните морски слонове изминават всяка година над 20 000 км отиване и връщане. През март започва размножителния им период, който прекарват по плажовете по крайбрежието на Мексико и Калифорния. Там не ядат почти три месеца. Гладни и изнемощяли, те се отправят към морето. Интересното е, че мъжките и женските следват различни пътища. Женските се хранят предимно с калмари, затова се отправят към дълбоките океански води, докато мъжките остават по-близо до бреговете, хранейки се с риба. 

Пеперудите монарх

Пеперудите монарх имат най-дългата миграция от всички видове пеперуди - пътуват близо 5000 км от Северна Америка, където зимуват до централната част на Мексико или бреговете на Калифорния.

Мечоопашатите 

Тези членестоноги, роднини на древните трилобити, носят името си заради дългата, подобна на меч опашка в задния край на тялото им. Всяка пролет и лято те мигрират от дълбоководните заливи и водите на континенталния шелф и излизат на плажовете за да хвърлят хайвера си по бреговете на щата Мериленд. Хвърлянето на хайвера става най-вече на пълнолуние и новолуние при високи приливи през май и юни.

Text-to-speech function is limited to 100 characters
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !