18 септември 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Mомиче "Маугли" е намерено с маймуни в Индия

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 07 април 2017 в 08:03 129922
Снимка: Cover Asia Press

Момиче, което не може да говори и ходи на четири крака, е намерено в гора в резервата Катарнигхат край град Бахрейч в шата Утар Прадеш в северна Индия, съобщи IFLScience.

Тя е само на осем години и за момента не е известно името й. Намерена е с три маймуни от полицейски служители по време на рутинен патрул, според Times of India.

Когато е открито, момичето е пищяло точно като маймуните. Не е ясно дали е живяла с животните или не.

"Тя се страхуваше от нас, не можеше да говори и да разбира правилно какво й говорим", разказва инспектор Рам Сингх Автар от полицията в Бахрейч. "Тя бе заобиколена от три маймуни. Имаше рани по тялото си, по-специално на лакътя и на крака си. Бе облечена в не много мръсни дрехи, изглежда като че ли е била изоставена от семейството си".

Момичето е слабо и много гладно по време на намирането си. Лекарите са се грижили за нея в местната болница в Бахрайч през последните два месеца. Изглежда тя не може да разбере местния диалект и често се налага да й помагат насила.

"Когато бе приета тук, тя се плашеше от нас и издаваше звуци като животно, като маймуните", разказва главният лекар д-р Динеш Сингх.

"Тя имаше рани по тялото и кръвотечение. Ние се грижим за нея, къпим я, храним я. Страдаше от недохранване. Може да е яла заедно с животните. Тя се ядосва понякога и трябваше да я успокояваме, но не е лесно да се справи човек с нея".

Все още е неясно точно какво се е случило с нея.

Д-р Сингх разказва, че "сега ходи като човек", но се е опитала да избяга от болницата. Започнала е да се храни сама.

Когато момичето укрепне ще бъде изпратена на правителствената дирекция за закрила на детето, която ще реши бъдещето й.

Могат ли животните да се грижат за човешки деца

В оригиналната "Книга за джунглата" на Ръдиард Киплинг, публикувана през 1894 г., Маугли е дете, отгледано от вълци, след като е отделено от своите човешки родители от тигъра Шерхан. Изборът на вълци като заместници на родителите за изгубеното малко дете не е случаен.

Семейство Canidae, което включва вълци, кучета и лисици, са класически "родители", които могат да полагат грижи за "диви" човешки деца. Те присъстват в много митологични, както и исторически и етнографски разкази. Според легендите, основателите на Рим, близнаците Ромул и Рем са били откърмени от вълчица.

През цялата човешка история, разказите за така наречените "диви деца" са привличали вниманието на обществената и академична аудитория. "Децата-вълци от Миднапур" е популярен исторически случай, при който са намерени две малки момичета, живеещи с вълчица и малките й. Момичетата не говорят, но издават звуци, подобни на вълчите, придвижват се на четири крака, а когато са отведени в местното сиропиталище, предпочитат компанията на кучетата пред другите деца. 

Тригодишно дете от Уганда през 1988 г., избягва от дома си, след като вижда как баща му убива майка му. То е "осиновено" от стадо южноафрикански маймуни и се учи от тях как да търси храна. Това, което прави историята по-различна от много други свидетелства е фактът, че е се оказало способно на някаква човешка социализация и разказва за своите преживявания след завръщането си в "цивилизацията".

Историите за диви деца са широко оспорвани от академичните среди и се гледа на тях като на нездрави "сензации". Това е така, защото на способността за грижа за друг животински вид отдавна се гледа като на уникална човешка способност.

Но нашите познания за възможностите на другите животни стават все повече. В резултат на това, трябва да признаем, че те също са способни на много поведения и действия, които преди това се смятаха изключително присъщи само на хората.


+ 1
- 0
Дрън-дрън

Ограничаването на способността да възприемаш нови езикови похвати с възрастта е залог за относителната устойчивост на езика в рамките на общността и на възможността да се разбираш някак с баба си. Има си съвсем приемливо еволюционно обяснение и почти очевиден механизъм на възникване. Подобни механизми има у други животни които образуват социални групи.

Освен това определено не сработва при всички. Дедо ви поп се изпълва с люта завист когато види с каква скорост евреин или арабин учи чужд език.
+ 0
- 6
Тези деца са най-доброто доказателство за невъзможността на еволюционната теория. Те никога не проговарят, макар да са генетично завършени човеци. Каквото и да правите, не могат никога да се научат да говорят. Способността за усвояването на език по естествен път като майчин е активна само през първите години от живота на човека. Ако през тези години бебето не чуе реч, то никога не може да я усвои, дори тя да съществува и да бъде обучавано професионално, камо ли да я измисли само. Първият човек се е появил тук говорещ и разумен, това е сигурно.
 
Още от : Въпроси
14 септември 2021 в 00:030
14 септември 2021 в 00:030
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.