28 януари 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

На 24-ти май може да проверите пишете ли правилно

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 23 май 2015 в 16:03 37200

По случай 24-и май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, Институтът за български език „Проф. Любомир Андрейчин” при Българската академия на науките ви кани да се присъедините към инициативата Написаното остава. Пиши Правилно!

На три места в центъра на София от 9 до 15 часа на 24 май ще имате възможност да направите кратка диктовка, така не само ще проверите знанията си по български правопис и пунктуация, а и за да засвидетелствате почитта си към българските учители, учени и университетски преподаватели, просветители и дейци на културата.

Трите места, на които може да проверите правописа си са: пред кино Одеон на пресечката на ул. Граф Игнатиев и бул. Васил Левски; на изхода на метростанция Сердика на пл. Света Неделя: срещу Софийския университет пред Паметника на Съветската армия.

Млади учени от Института за български език ще помагат със съвети и ще поясняват най-често допусканите грешки. Ще имате възможност да обсъдите с тях някои правописни и пунктуационни правила, заложени в диктовката, тенденциите в развитието на българския език, както и възможностите на съвременните езикови технологии.

Всички участници ще получат стикери Написаното остава. Пиши Правилно!, чието предназначение е да бъдат залепени на публични места върху табели или надписи, в които са допуснати правописни грешки. Най-успешно справилите се с диктовката ще получат и други награди.

Като партньор на инициативата се включва и Националното издателство „Аз Буки”, което публикува подготвения от учените текст за диктовка и кани ученици от цялата страна да оценят чрез него знанията си.

Кампанията Написаното остава. Пиши Правилно! цели привличане на вниманието на най-широк кръг хора и институции, свързани с образованието – ученици, родители, законодатели, медии, експерти, учители, изследователи, университетски преподаватели, така ще се акцентира на грамотността като основна предпоставка за развитието на образованието и науката.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Въпроси
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.