Възможно ли е нещо да бъде „без микроби“?

Микробите са върху повърхностите няколко минути след почистването

Ваня Милева Последна промяна на 27 октомври 2020 в 11:00 7859 0

Вероятно всички са го правили стотици пъти, особено напоследък - търкат ръцете си с дезинфектант, търкат кухненски плотове с антибактериални кърпички, използват крака, лакти или рамене в опит да отворят вратата на банята - всичко в името да държат далеч тези гадни, страшни, невидими микроби.

Но ако цялото това внимателно почистване е безполезно?

Възможно ли е изобщо да се отървем от микробите?

Всъщност не, казва Емили Сикберт-Бенет (Emily Sickbert-Bennett), директор на програмата за превенция на инфекциите на Медицинския център на Университета в Северна Каролина (UNC) и доцент по епидемиология и инфекциозни болести в Медицинския факултет на UNC.

"В нашето тяло има повече бактерии, отколкото клетки", отбелязва Сикберт-Бенет пред Live Science. Има много бактерии, които се срещат естествено навсякъде, във водата и почвата и върху други животни, добавя тя.

Но всъщност повечето от тези микроби са безвредни, освен ако не се окажат на грешното място - като бактериите стафилококи, които живеят безвредно в носа на човек, но могат да бъдат смъртоносни в кръвта.

Други микроби са постоянно патогенни, което означава, че те винаги носят риск от заболяване. Вирусът, който причинява COVID-19, е един от тях, пояснява Сикберт-Бенет. Тези по-опасни микроби притесняват повечето хора, които се опитват да се отърват от „микробите“.

И така, има ли надежда да запазим средата си чиста от тези микроскопични гадинки?

Според Сикберт-Бенет по-добрият въпрос, който трябва да си зададем, не е как да запазим повърхностите без микроби, а как да спрем микробите, намиращи се в нашата среда, да причиняват инфекции.

Повърхностите могат да се дезинфекцират с домакински кърпички или спрейове и това със сигурност елиминира микробите, които се намират на тези повърхности, но тези повърхности имат склонността непрекъснато да се замърсяват, обяснява Сикберт-Бенет. Всеки път, когато две повърхности си взаимодействат, като бравата на вратата и ръката ни, микробите се смесват. Освен това микробите във въздуха могат бързо да се преселят върху повърхностите, които току-що са били дезинфекцирани.

„По-важно е да помислим сериозно за „веригата на инфекцията“, отбелязва Сикберт-Бенет, "за малките стъпки, които трябва да се случат, за да може микроб например вирус, да зарази някого. „Къде може да се прекъсне тази верига?“

С други думи, въпреки че някои вредни микроби могат да попаднат в дома ви или върху кожата ви, целта е да се гарантира, че те не стигат до място, където могат да причинят инфекция. Вирусите на COVID-19 например трябва да се прехвърлят непокътнати в дихателната система или очите на човек, така че като измиваме ръцете си, преди да докоснем носа, устата или очите си - веригата на предаване за COVID-19 се прекъсва.

Затова да помислим как може да не допуснем E. Coli да попадне в червата, като готвим храна по подходящ начин, и да се опитаме да не допуснем аденовируса - обичайният виновник за конюнктивита - в очите си, като измиваме ръцете си и не докосваме очите си.

Но иначе не бива да се безшпокоим твърде много за света от микроби, в който живеем. По-голямата част от тези микроби имат своето предназначение и не представляват риск за човешкото здраве. И всъщност много от тях помагат на животните да оцеляват, според проучвания, изследвало мишки без микроби, пише в The Conversation Хелън Вуонг (Helen Vuong), докторант по интегративна биология и физиология в Калифорнийския университет, Лос Анджелис.

"Дори и в телата ни има много добри бактерии, които ни помагат да превъзмогнемпо-патогенните и да ни запазят здрави", подчертава Сикберт-Бенет.

Източник: Is it possible for anything to be 'germ-free'?, Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !