Всичко, което трябва да знаете за Зика във въпроси и отговори

Никола Кереков Последна промяна на 03 февруари 2016 в 16:50 8974 0

Кредит Oswaldo Rivas/Reuters

Служител на здравното министерство на Никарагуа опушва къща, за да убие комарите наоколо

Откъде е дошъл вирусът Зика?

За пръв изолиран през 1947 г. и за пръв път описан в публикация през 1952 г., вирусът Зика от отдавна е известен в Африка и Югоизточна Азия - но преди около 10 години, са били описани по-малко от 15 случаи в научната литература. През 2007 г. вирусът причинява голяма епидемия в Yap, група от острови в западната част на Тихия океан, които са част от Федералните щати на Микронезия. Оттогава вирусът се разпространи и на други тихоокеански острови преди да се озове в Бразилия, откъдето започна бързо да се разпространява към други части на Южна Америка, Централна Америка, Мексико и Карибските острови.

Защо вирусът се разпространи толкова внезапно и експлозивно?

И преди може да е имало епидемии в Африка и Азия, които обаче да са останали незабелязани; учените не са му обръщали много внимание. Но настоящата мащабна епидемия не е чак толкова неочаквано събитие. Латинска Америка има голям брой комари A. aegypti, по-известни като комари разпространяващи жълтата треска, които са важен вектор и на Зика. (смята се, че азиатския тигров комар, A. albopictus, чиято популация по света продължава да нараства, също служи за вектор на Зика). Освен това, никой в Северна и Южна Америка не е имал имунитет към вируса. Пътуващите хора значително влошават положението. Комарите от род Aedes не летят повече от няколко стотин метра през живота си. Зика преминава от град на град и от държава на държава, когато инфектирани хора се придвижват с коли, автобуси, влакове и самолети. 

Всички тези фактори са помогнали на вируса след първоначалното му пристигне да се разпространи бързо и надалеч.

Ще се разпространи ли Зика в САЩ и Европа?

Както в САЩ, така и в Европа вече са регистрирани първите "внесени случаи" - става дума за хора, които са пристигнали от засегната от Зика държава, пренасяйки вируса със себе си. Това е нещо напълно очаквано предвид размера на епидемията в Латинска Америка. Ключовият въпрос е дали това ще доведе до локални избухвания - иначе казано дали местните комари ще могат да разпространяват вируса от човек на човек? Определено съществува шанс това да се случи - A. albopictus се среща в няколко държави в южна Европа (има данни, че е започнал да се придвижва на север), докато южните и източните американски щати имат популации и на A. aegypti, и на A. albopictus

Ако това се случи, учените очакват епидемиите да бъдат много по-малки от тези на други места, въз основа на предишен опит с разпространяваните от комари заболявания. Например, скорошните избухвания на денга във Флорида, Тексас и Хаваи са засегнали едва няколко стотин човека; епидемия на разпространявано от комари заболяване наречено чикунгуня (близкородствен на Зика вирус) в северна Италия през 2007 г., която започнала, когато инфектиран с вируса мъж пристигнал от Индия - приключила с общо 197 случая. Една от причините епидемиите в тези страни да са много по-ограничени може да е, че хората прекарват много по-малко време на открито и живеят в къщи, в които комарите проникват по-трудно. Размера на популацията от комари също може да играе съществена роля.

Знаем ли със сигурност, че Зика причинява нарастването на броя на родилните дефекти?

Не. Има силни косвени доказателства, че районите в Бразилия засегнати най-силно от Зика са регистрирали рязко покачване на броя бебетата родени с микроцефалия - състояние, при което главата е много по-малка от нормалното, тъй като мозъкът не се развива нормално. Но ще отнеме поне няколко месеца преди да излязат резултатите от първите изследвания с проследяване на случаите при бременни жени. Лекарите в Бразилия за пръв път са забелязали повишаване на случаите микроцефалия при ултразвукови изследвания на жени през юни и юли, няколко месеца след внезапното покачване на инфекциите със Зика. Експертът по фетална медицина, Маноел Сарно (Manoel Sarno), който работи във Федералния Университета на Баия, смята че характеристиките на мозъчните увреждания, които сега  вижда изглеждат различно от микрофецалията, причинена от други инфекции, като цитомегаловирус (CMV) или рубеола. Той и колегите му са започнали изследване през август, което проследява жени инфектирани със Зика по време на бременноста им. Резултатите от него се очакват към края на лятото. Сходни изследвания се провеждат и на други места в Бразилия и Колумбия.

Какви други важни въпроси по отношение на вируса си задават учените?

Има доста. На учените им е трудно да определят кой е бил инфектиран и кой не е бил, тъй като диагностичните тестове имат известни органичения. Най-точните тестове - които засичат вирусната РНК в кръвта на пациента - работят само в рамките на първата седмица след появата на симптомите. След това, учените могат да тестват за антитела в кръвта. Но сегашните тестове за антитела срещу Зика дават кръстосана реактивност с антителата срещу денга, която е широкоразпространена в Бразилия - и в по-голямата част от Латинска Америка - така че почти всички възрастни имат антитела срещу нея. Поради това, много трудно може да се разграничи дали майката на дадено бебе с микроцефалия е била инфектирана със Зика по-рано през бременността си.

Учените също така искат да знаят колко често Зика се предава по полов път. Един американски учен, който се заразил с вируса в Африка го е предал на жена си след като се прибрал вкъщи през 2008 г. и втори подобен случай на потенциално полово предаване се е случил във Френска Полинезия през 2013 г. Учените не знаят какъв е риска от подобно предаване.

"Ако съм мъж и проявя симптоми на Зика, бих изчакал няколко месеца преди да правя секс без презерватив," заяви наскоро пред New York Times вирусологът Скот Уивър (Scott Weaver) от медицинското звено на Тексаския университет в Галвстон.

Какви медикаменти от наличните могат да се използват срещу Зика?

Никакви. До миналата година Зика беше толкова рядко заболяване и смятахме, че минава толкова леко, че на никой не му се занимаваше да търси кандидат-медикаменти. Дори сега, когато ситуацията с вируса се усложни, не е напълно ясно дали ще има достатъчно голям пазар за евентуален антивирусен медикамент, тъй като голяма част от заразените имат много слаби симптоми, ако имат изобщо. Освен това не е ясно дали лекарствата могат да предотвратят дефектите при новородени, когато жени се заразят със Зика по време на бременност - докато те се развият симптоми вече може да е прекалено късно да се предотвратят такива поражения. Ваксина срещу Зика може да осигури повече надежди за предотвратяване на микроцефалията.

А можем ли да очакваме ваксина?

Това може би ще отнеме години. Няколко групи са започнали да изработват кандидат-ваксини срещу Зика, процес който ще отнеме поне няколко месеца. При разработването на повечето от тях се взаимства дизайна на вече съществуващи ваксини. Например, много ваксини се правят като се добавят гени за протеини от повърхността на патогена в безобиден вирус, означаван като вектор; точно това се опитва и със Зика в момента, като се използват същите вектори. След като се изработи кандидат-ваксина тя ще трябва да се тества първо на животни. Човешките изпитвания започват с много малки проучвания, чиято цел е установяването на безопасността на продукта и едва тогава се преминава към по-големите изследвания, които тестват дали кандидат-продуктите действат. Всичко това обикновено отнема между 10 и 15 месеца при добро планиране. Като се вземе предвид спешната ситуация, този график може значително да се компресира (както това се случи с ваксините за Ебола), но дори тогава, както обяви Антъни Фаучи (Anthony Fauci), директора на американския Национален институт по Алергия и Инфекциозни Заболявания, може да отнеме от 5 до 7 години преди реална ваксина срещу Зика да излезе на пазара.

Тогава какво можем да направим, за да спрем разпространението на вируса?

Трябва да спрем ухапванията на комарите. Държавите и общностите трябва да се опитат да ограничат популациите на комарите, като отстранят малките резервоари с вода - като саксии с цветя, празни бутилки или изхвърлени автомобилни гуми - в които комарите от р.Aedes се възпроизвеждат. Хората също така могат да намалят своето собствено излагане - това е особено важно за жените, които има вероятност да забременеят - като поставят мрежи на прозорците си, носят друхи напълно покриващи кожата или да използват репеленти срещу насекоми. Въпреки това, опитът е показал, че ефектът от методите за контрол на популацията на комарите върху епидемиите в най-добрия случай е незначителен, освен това те са трудни за поддържане.

Трябва да има и по-добри начини за контрол над популациите на комарите?

Все още не, но такива вече се разработват. Британската биотехнологична компания Oxitec - която наскоро беше купена от Intrexon, американска компания за синтетична биология - е разработила комари A. aegypti, съдържащи генен конструкт, който може да убива поколението им преди те да достигнат зрялост. Когато се освободят голям брой такива генно-модифицирани мъжки индивиди в дивата природа те ще се чифтосат с местните женски, което ще доведе до нежизнеспособно поколение, като вече е демонстрирано, че това може значително да понижи популацията на комарите.

При други изследвания, учени инфектират A. aegypti с бактерията Wolbachia, която понижава способността на комарите да пренасят заболявания. Учените, които разработват тези подходи са се концентрирали основно в борбата с денгата, но ситуацията със Зика прави работата им още по-спешна. И отново ще отнеме няколко години преди тези методи да са готови за употреба. 

Автори: Gretchen Vogel, Jon Cohen, Martin Enserink 

Източник: Science Magazine

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !