03 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Защо ледът е прозрачен, а снегът е бял?

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 28 ноември 2014 в 23:03 137090
Свързани новини

Причината е, че слънчевият лъч всъщност е многоцветен.

Ледът е безцветен, защото пропуска през себе си изцяло слънчевия лъч. Ако ледът поглъщаше изцяло слънчевата светлина, с всичките ѝ цветове, щеше да се вижда като черен. Но ледът не задържа, не поглъща или отразява слънчевите лъчи и затова е безцветен и прозрачен. 

През всяка снежинка светлината преминава лесно, както през леда и също като него би била безцветна. Но снежинките падат в безпорядък една върху друга в рехава покривка. Заедно, те стават непрозрачни, защото макар че отразяват изцяло светлината, с всичките цветове вътре в нея, те отново се смесват и затова виждаме снегът бял. По същата причина, когато надробим прозрачно стъкло, то се превръща в бял прах.

Сутрин, когато гледате изгрева, слънчевите лъчи ни изглеждат златисто-розови и осветения от тях сняг също става златно-розов. Той може да бъде и зелен, и червен, когато е осветен от празничните фойерверки в новогодишната нощ. Всеки цвят, попадащ в снега, изцяло се отразява от безпорядъчно нападалите снежинки.

Но върху снега обикновено пада слънчева светлина и затова снегът е ослепително бял, защото отразява чисто белите слънчеви лъчи.

Светлината се състои от вълни. Цветът на светлинната вълна зависи от нейната дължина. Видимата светлина с най-голяма дължина на вълната изглежда червена, а с най-малка дължина на вълната - виолетова. Светлината, която виждаме всеки ден е комбинация от много различни дължини на вълните и по този начин - с най-различни цветове. Комбинацията на тези различни цветове се проявява като бяла светлина. Това наблюдение е направено още през 1600 година, когато сър Исак Нютон разбира, че минаващата през призма бяла светлина се разделя на различни цветови компоненти - резултатът е дъга, която показва целия видим спектър от червено до виолетово.

Обектите изглеждат оцветени заради свойствата на вълните на светлината. Например, един обект се вижда като син, защото този обект абсорбира светлината на всички други цветове освен синия и отразява синята светлина обратно към очите на наблюдателя.

За да се уверите, може да опитате да осветите с чисто виолетова светлина червен обект. Тъй като обектът отразява само червена светлина, няма да пречупи  виолетовите лъчи обратно и обектът ще се вижда като черен - цветът, който се получава, когато не се отразява никаква светлина.

Снежинките са малки кристали от лед, със сложни форми на повърхността си. Тази сложна геометрия действа като огледало, което отразява почти цялата светлина, която пада върху тях. Това е причината снегът да изглежда бял.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Въпроси
Виц на деня: 4 юни
04 юни 2022 в 07:561
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.