Ранното диагностициране на Алцхаймер е възможно с помощта на виртуалната реалност

Ново изследване създава симулиран виртуален свят, за да разпознае ранните знаци за наличие на опасната болест

Александър Александров Последна промяна на 27 октомври 2015 в 10:00 24428 1

Кредит Wikipedia

Виртуалната реалност традиционно се свързва преди всичко с видеоигрите, виртуалния секс и някои други типове развлекателни услуги. Едва през последните години наблюдаваме все повече нови приложения на този тип технологии в сфери като образованието, архитектурата, рекламата и др. Нов медицински тест обаче показва, че виртуалната реалност може най-изненадващо да спомогне за откриване на ранни сигнали за наличие на болестта Алцхаймер.

Откритието е на изследователски екип то Университета в Бон, Германия и е фокусирано върху взаимодействието между части от мозъка, свързани с навигацията и паметта, след което резултатите са сравнени при различни пациенти, които са генетично предразположени към заболяването.

Изследването е насочено към хора на възраст между 18 и 30 години. В рамките на проекта е създадено виртуално пространство, симулиращо синьо небе, планини и поляни с трева, в които има разпръснати предмети от ежедневието – от зеленчуци, до баскетболни топки. Участниците в проучването са помолени да се разходят из тази компютърно – генерирана реалност и да събират предметите, след което от тях се изисква да ги върнат на точно същото място, от където са ги взели.

Учените са осъществявали мониторинг на участниците посредством fMRI и са открили различни модели на неврална активност при участниците с по-висок генетичен риск да се разболеят от Алцхаймер. Което означава, че при рисковата група са на лице различни промени в мозъчната активност десетилетия преди момента, когато би могло да се развие заболяване. Проектът би могъл да помогне на учените да разберат по-добре опасната болест, както и за превенцията й и освен това разкрива цяло ново приложно поле на технологиите за виртуална реалност.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.10 2015 в 14:57

Абе докторе, как се казваше оня немец дето ми крие вещите у дома?