06 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Ранното диагностициране на Алцхаймер е възможно с помощта на виртуалната реалност

Ново изследване създава симулиран виртуален свят, за да разпознае ранните знаци за наличие на опасната болест

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 27 октомври 2015 в 10:00 287171
Снимка: Wikipedia

Виртуалната реалност традиционно се свързва преди всичко с видеоигрите, виртуалния секс и някои други типове развлекателни услуги. Едва през последните години наблюдаваме все повече нови приложения на този тип технологии в сфери като образованието, архитектурата, рекламата и др. Нов медицински тест обаче показва, че виртуалната реалност може най-изненадващо да спомогне за откриване на ранни сигнали за наличие на болестта Алцхаймер.

Откритието е на изследователски екип то Университета в Бон, Германия и е фокусирано върху взаимодействието между части от мозъка, свързани с навигацията и паметта, след което резултатите са сравнени при различни пациенти, които са генетично предразположени към заболяването.

Изследването е насочено към хора на възраст между 18 и 30 години. В рамките на проекта е създадено виртуално пространство, симулиращо синьо небе, планини и поляни с трева, в които има разпръснати предмети от ежедневието – от зеленчуци, до баскетболни топки. Участниците в проучването са помолени да се разходят из тази компютърно – генерирана реалност и да събират предметите, след което от тях се изисква да ги върнат на точно същото място, от където са ги взели.

Учените са осъществявали мониторинг на участниците посредством fMRI и са открили различни модели на неврална активност при участниците с по-висок генетичен риск да се разболеят от Алцхаймер. Което означава, че при рисковата група са на лице различни промени в мозъчната активност десетилетия преди момента, когато би могло да се развие заболяване. Проектът би могъл да помогне на учените да разберат по-добре опасната болест, както и за превенцията й и освен това разкрива цяло ново приложно поле на технологиите за виртуална реалност.


поп Дръвчо 27.10 2015 в 14:57 1
+ 3
- 0
Абе докторе, как се казваше оня немец дето ми крие вещите у дома?
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.