Швейцария откри най-дългия железопътен тунел в света

Наука ОFFNews Последна промяна на 02 юни 2016 в 08:20 9901 0

На 1 юни официално бе открит най-дългият транспортен тунел в света - Готардският базисен тунел (Gotthard base tunnel) с дължина 57,1 км, разположен на 2,3 км дълбоко под Алпите. Новото транспортно съоръжение е част от железопътна магистрала, свързваща Италия и Германия.

След завършването си струва 11 млрд евро, но швецарският тунел Готард е не само най-дългият и най-скъпият проект на тунел в света. В момент на нарастващ национализъм и затваряне на границите, европейските лидери се надяват той да напомни, че континентът все още е способен да премахва бариери, когато се работи заедно, отбелязва Guardian.

Не е случайно германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Франсоа Оланд и италианският премиер Матео Ренци са се присъедини към швейцарския президент Йохан Шнайдер-Аман за първото пътуване през железопътния тунел.


Gotthard Base Tunnel е и най-дълбокият в света. Планината се издига над тунела на височина 2,3 км, а температурата на скалите достига 46° C.

Gotthard Base Tunnel със своите 57,1 км изпреварва японския Сейкан (53,9 км) и тунела под Ла Манш, свързващ Великобритания и Франция (50,5 км)

Построяването на 152 - километровият нов участък жп магистрала, заедно с лабиринт от галерии, напречни проходи и шахти, продължи 17 години и завърши 1 година предсрочно.

Северният вход на Gotthard base tunnel се намира в близост до село Ерстфед, а южният - край село Бодио.

Новият път силно ще повлияе на транспортния сектор на европейския пазар. По-бързият и по-евтин железопътен транспорт ще замени милионите тирове през планинския проход.

Освен че ще спести средства, планинският тунел не замърсява околната среда, за разлика от милионите камиони. Тунелът ще може да поеме 260 товарни автомобили и 65 пътнически влакове ежедневно със скорост до 250 км/ч.

Бюджетът на проекта възлиза на 11 млрд евро. Както всички други важни решения в Швейцария, той е одобрен в национален референдум, който се проведе през 1992. Две години по-късно швейцарците гласуваха да се пренесе напълно целият товарен транспорт, която минава през Швейцария, в тунела.

За 17 години инженерите трябваше да пробият 73 различни видове скали от най-твърдите гранити до много меки скали, които трябваше да бъдат укрепвани с носещи конструкции. В тунелното строителство, дори и при несвързани скали, се получава т.нар. сводов ефект и затова за конструкцията над определена височина е без значение колко е дълбоко тунелът - единственият вертикален товар, който поема конструкцията, е теглото на скалния материал между свода на обрушване и облицовката.

Участък от тунела. По-подробно цялото трасе може да обходите тук.

За прокарването на тунела са използвани 4 сложни 2700-тонни пробивни машини с дължина 410 метра, произведени от Herrenknecht, наречени галени Габи-1, Габи-2, Сиси и Хайди. Геоложките условия позволиха 64% от изкопните работи да се извършат с тези машини, а останалите 36% с взрив. Машините пробиват, задвижвани от 10 двигателя (5500 к.с. обща мощност) и поставят автоматично армировката, кофража и бетон.

Строителството на станция Файдо.

По време на строителството на тунела са извадени повече от 28 мегатона скали, използвани са 4 милиона кубически метра бетон, а са работили 2 600 строители. 

Положени са 3 200 км кабели за комуникации.

Като цяло завършването на такъв огромен проект в срок, при това, една година предсрочно, е огромен успех на швейцарските инженери. 

Справка - Седем от най-дългите тунели в света за леки автомобили и товарни влакове: 

  1. Gotthard Base Tunnel, Швейцария, 2016: 57,1 км
  2. Сейкан, Япония, 1988: 53,9 км
  3. Тунел под Ла Манш - Eurotunnel, Великобритания, Франция, 1994: 50,5 км
  4. Yulhyeon, Южна Корея, 2015: 50,3 км
  5. Lötschberg Base Tunnel, Швейцария, 2007: 34,6 км
  6. Тунел Нов Гуанджоу, Китай, 2014: 32,6 км
  7. Guadarrama, Испания, 2007 : 28.4 км

360-градусов видео, което показва Gotthard Base Tunnel.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !