51-а Национална конференция по въпросите на обучението по физика започва на 10 април

Пенка Лазарова Последна промяна на 08 април 2023 в 16:22 4510 0

От 10 до 13 април 2023 г.  в град София ще се проведе ежегодната 51-а Национална конференция по въпросите на обучението по физика на тема: „Образованието и научните изследвания по физика – фактор за устойчиво развитие“.

Конференцията е ежегоден национален форум, на който се срещат учители и експерти по физика от областта на средното образование, преподаватели в университети, научни изследователи и представители на институциите, които се нуждаят от кадри в областта на научните изследвания и техните приложения в областите на иновациите, технологиите и националната икономика. Темата на конференцията „Образованието и научните изследвания по физика – фактор за устойчиво развитие лиматичните промени и образованието по физика“ бе избрана и уточнена след обсъждания в Управителния съвет на Съюза на физиците в България и на избрания Национален организационен комитет.

Един от аргументите за избор на темата е приетата на пленарната сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк на 2 декември 2021 г. по предложение на Международния съюз за чиста и приложна физика (IUPAP) резолюция за провъзгласяването на 2022 г. за Международна година на фундаменталните науки за устойчиво развитие – МГФНУР (The International Year of Basic Sciences for Sustainable Development – IYBSSD). Събитията през IYBSSD ще се съсредоточат върху връзките между фундаменталните науки и целите за устойчиво развитие. Фундаменталните природни науки и в частност физиката имат съществен принос за осигуряването на основните средства за справяне с решаващите предизвикателства пред човечеството днес.

Ролята на фундаменталните изследвания по физика в общото развитие на страната и в образованието, тяхната връзка с приложната физика, израстването на висококвалифицирани учени, способни да привнесат световните резултати и технологии, представляват фактори за устойчивото развитие на България и са обект на анализ на конференцията. За възходящото развитие на икономиката приложните изследвания в различни области на физиката са ключови.

Устойчивото развитие на обществото се свързва с образованието посредством седемнадесетте цели на устойчивото развитие, одобрени от страните членки на ООН през 2015 г. Тези цели са равнопоставени, като четвъртата от тях е насочена към качествено образование. Като запазва своята основна насока към образованието, 51-вата Национална конференция следва да обърне внимание към темата „Физиката и устойчивото развитие на България“.

Официалното откриване на конференцията ще се състои на 10 юни 2023 г. от 14:00 часа в в Аулата на СУ „ Св. Климент Охридски“. При откриването на конференцията ще бъдат връчени и наградите по физика „Акад. Матей Матеев“ на Международната фондация „Св. св. Кирил и Методий“ за учители с най-голям принос при откриването и развитието на млади таланти в областта на физиката и астрономията и за постижения при създаване на условия за най-подходяща учебна среда.

Наградата „За изключителни постижения при откриването и развитието на млади таланти в областта на физиката“ се присъжда на Цеца Цолова Христова,  учителка по физика и астрономия в ППМГ  „Акад. Проф. д-р Асен Златаров“ и ОУ „Никола Йонков Вапцаров“ в гр. Ботевград.

Наградата „За постижения при създаване на условия за най-подходяща учебна среда“ се присъжда на д-р Красимир Пламенов Витларов, учител по физика в ОУ „Васил Левски“ и ПГАСГ „Арх. Камен Петков“ в град Пловдив.

След връчването на наградите на фондация „Св. св. Кирил и Методий“ участниците в конференцията ще бъдат от поздравени от Столична Община с изпълнение на струнен квартет „Симфониета „София“.

Програмата на конференцията ще продължи с поканени доклади  на почетния член на СФБ проф. д.н. Иван Лалов – „Устойчивото развитие на България и българската физика“; председателя на Съюза на химиците в Бъгария проф. д.н. Венко Бешков – „Природните науки и устойчивото икономическо развитие“;  председателя на СФБ  чл.-кор. Александър Драйшу – „Популяризирането на физиката – необходима стъпка по пътя към устойчиво развитие“ .

По традиция всяка година по време на Националните конференции на СФБ се изнасят в в популярна за широката публика форма поканени публични лекции за Нобеловата награда по физика през изтеклата година и по важни въпроси, свързани с темата на конференцията. Нобеловата награда по физика за 2022 г. ще бъде представена от проф.д.н. Людмил Хаджииванов от Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика при БАН, а темата на публичната лекция на инж. Иван Хиновски – председател на Българския енергиен и минен форум, е „Енергетика и устойчиво развитие“.

От 11 до 14 април конференцията ще продължи работата си във Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, където в секциите „Средно образование“ и „Висше образование“ ще бъдат представени пленарни, секционни и постерни доклади (вкл. на студенти), в които ще се разгледа и оцени нашата дейност в областта на образованието и научните изследвания по физика като един от факторите, насочващи и осигуряващи устойчиво развитие на страната. Ролята на фундаменталните изследвания по физика в общото развитие на страната и в образованието, тяхната връзка с приложната физика, израстването на висококвалифицирани учени, способни да привнесат световните резултати и технологии, представляват фактори за устойчивото развитие на България и са обект на анализ на конференцията. За възходящото развитие на икономиката приложните изследвания в различни области на физиката са ключови.

В рамките на 51-ата Национална конференция със съдействието на фондация „Еврика“ на 11 и 12 април ще бъде проведена и традиционната Младежка научна сесия на тема „„Физиката за един по-добър свят“, която включва следните компоненти:

В програмата на конференцията са включени и демонстрации по експериментална физика на доц. д.н. Цветан Велинов и гл. ас. д-р Гошо Гоев към Физическия факултет, както и посещение на Националния политехнически музей в София, където ще присъстват на демонстрации по физика, демонстриращи по атрактивен и нестандартен начин основни закони в механиката, електричеството и магнетизма, оптиката, трептенията и вълните.

Преди закриването на конференцията ще бъде проведена дискусия на тема: „Образованието и научните изследвания по физика – фактор за устойчиво развитие“ с водещи: проф. д.н. Евгения Вълчева и проф. д.н. Иван  Лалов.

Конференцията се организира от Съюза на физиците в България (СФБ), Министерството на образованието и науката, Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и фондация „Еврика“ с медийното партньорство на БТА, Национално издателство „Аз-Буки“, сп. „Светът на физиката“ и интернет сайтовете Наука OFFNews и MediaBricks.bg.

  

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !