Девето издание на Националния фестивал "Наука на сцената"

Проф. д.фз.н. Ана Георгиева Последна промяна на 14 октомври 2023 в 06:46 1842 0

Предстои провеждането на деветото издание на Националния фестивал „Наука на сцената“, който ще се проведе от 20 до 22.10.2023 г. в СУ „Васил Левски“, гр. Севлиево.

На фестивала ще се определи делегацията на България за Европейския фестивал „Наука на сцената“, който ще се проведе от 12 до 15 август 2024 г. в Турку, Финландия, т.е. участниците в Международния фестивал ще бъдат определени на Националния фестивал, който е със състезателен характер. Мотото и на двата фестивала е „Устойчивост в STEM обучението“.

Фестивалът за осми пореден път ще бъде в град Севлиево, а за четвърти път ще се проведе в СУ „Васил Левски“, най-старото и престижно училище на града. Имаме съществената и ентусиазирана подкрепа на педагогическия екип на училището и на цялата общественост в града.

Основната цел на европейската програма „Наука на сцената“ е да повиши нивото на преподаване на естествените науки – физика и астрономия, химия, биология, математика и информационни технологии (STEM), което води до едно по-добре научно образовано общество и насочва повече млади хора към кариера в науката, инженерните и технологичните дисциплини. Това се постига, като се дава възможност на учителите по научните дисциплини (STEM) да обменят опит и преподавателски подходи, да се вдъхновят и ентусиазират за прилагането им, да се информират и популяризират за съвременните научни постижения.

Организатори на събитието са Национален (НОК) и Местен организационен комитет, а съорганизатори са Министерство на образованието и науката и фондация „Еврика“ в партньорството с българския Развоен център на технологичния гигант SAP и Фондация „Работилница за граждански инициативи“ (ФРГИ), всички подчинени на идеята за развитие на образованието в България. Разчитаме и на съдействието и подкрепата на Съюзите на физиците, химиците, математиците и учените в България. Националният фестивал „Наука на сцената“ се провежда с медийното партньорство на БТА, Национално издателство „Аз-Буки“, сп. „Светът на физиката“ и интернет сайтовете Наука OFFNews и MediaBricks.bg.

Във Фестивала могат да участват представители на всички български училища, детски градини, клубове за наука и техника и неправителствени организации от страната. Те заявяват участието си с попълването на регистрационни форми и представят описание на проектите си.

Каним всички учители в предучилищното и началното образование, както и учителите по биология, химия, физика, математика и компютърни науки да участват в събитието, като представят по най-атрактивен начин проекти, базирани на изследователския подход при обучението, които могат да се класифицират към една от определените от Международния организационен комитет (МОК) водещи теми:

 Наука за най-младите – проекти за насърчаване на STEM подхода в началното училище (за деца по-малки от 10 години).
 Проекти за STEM образование за устойчиво развитие, които допринасят за постигането на 17-те цели за устойчиво развитие.
 Цифрови технологии в образователни проекти в областта на STEM по програмиране, дигитално образование, ИКТ, големи данни, изкуствен интелект, виртуална реалност и др.
 Разнообразие в проектите за преподаване на STEM, които отразяват хетерогенността и многообразието на нашето общество, напр. методи на преподаване, които ангажират ученици с различни нива на обучение или различен културен произход.
 STEAM в образователни проекти, комбиниращи природни науки с други дисциплини, например с изкуства, музика, спорт, история и др.
 Евтини експерименти в STEM образованието, които са достъпни за изпълнение.
 STEM за обучаващи се учители – проекти, които са разработени по време на предварително обучение на учители или стаж за учители.
 Съвместни проекти, разработени съвместно от учители, които са се срещнали на едно от миналите международни събития на Science on Stage, например фестивал, уебинар, професионално развитие, мрежова среща, проект.

Всички учители, участващи във фестивала, трябва да представят своите проекти на щандове на изложба, която се нарича „Панаир“. Това е основният елемент на събитието. В него участват и ученици, които представят проекта. По желание проектите могат да бъдат допълнително представени в една от категориите:

• Работилница – интерактивни работни сесии от учители за учители, на които участниците работят заедно, за да учат и да практикуват нови умения, да усвояват нови дейности или да създават ресурси.
• Представяне на проекти от екипи от учители и ученици, част от Лигата на бъдещето, които изпълняват една или повече от 17-те цели за устойчиво развитие (ЦУР) в STEM образованието. В тях участниците представят на сцена експерименти, плакати, постери или кратко видео.

Най-добрите проекти се класират от Национално жури, състоящо се от учители, учени и преподаватели от висшите и средни училища. Критериите за класиране, определени от МОК, и които журито на Националния фестивал също прилага, са:

Идеалният проект за „Наука на сцената“ е:

 от учители за учители;
 насърчава изследователски базирано обучение;
 има голямо значение за ежедневието;
 лесен е за прилагане в ежедневието на училището и може да бъде иницииран и изпълнен с разумни средства;
 насърчава образованието за устойчиво развитие.

Във фестивала участват учени и преподаватели от БАН и висшите училища като лектори, които по традиция след откриването на фестивала изнасят от 4 до 6 лекции, в които информират и популяризират сред учителите съвременните научни постижения и мотивират учениците за насочване към кариери в областта на природните науки и техните приложения.

Част от тях са включени и като членове на журито, за да се осигурят експертни оценки на представените проекти, както и да се изградят необходимите връзки между съвременното развитие на фундаменталните природни науки и тяхното приложение в иновациите и технологиите. Поради това фестивалът е част от събитията, с които се отбелязва обявената от ООН по Инициатива на Международния съюз за чиста и приложна физика (IUPAP), Международна година на фундаменталните науки за устойчиво развитие (01.07.2022 г. – 30.06.2023 г.).

С настоящето кратко представяне на 8-ия Национален фестивал „Наука на сцената“ Ви каним да присъствате и отразите предстоящото събитие. Надяваме се чрез Вас да се насочи вниманието на обществото и на образователните институции върху възможностите за повишаване качеството на образованието у нас.

Проф. д.фз.н. Ана Георгиева

Председател на НОК „Наука на сцената“

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !