Първи летен стаж по радиоастрономия в Института по астрономия с НАО - БАН

Димитър Сотиров/ИА с НАО - БАН Последна промяна на 23 май 2024 в 13:07 1613 0

Кредит БАН

Започна първият летен стаж по радиоастрономия с LOFAR в ИА с НАО. Двудневно обучение даде старт на работата на стажантите по три проекта.

С начално двудневно въведение в радиоастрономията и в паневропейския радиотелескоп LOFAR през тази седмица започна първият летен стаж по радиоастрономия с LOFAR в Института по астрономия с НАО - БАН.

През първия ден презентация с въпроси и отговори по темата направи доц. д-р Росица Митева. През втория присъствен ден участниците в стажа бяха запознати с подготовката на работна среда за LOFAR данни от лекторите докторант Вергил Йотов, доц. д-р Антоанета Антонова и доц. д-р Момчил Дечев.

Петимата стажанти ще работят по три проекта: Слънчева активност и радиоастрономия; Радиоинтерферометрични наблюдения на слаби астрономически обекти и Машинно обучение в радиоастрономията.

Всеки от участниците ще получи от своя ръководител допълнителна информация и методически указания за конкретния проект.

Всички проекти включват обработка и анализ на данни от уникалния нискочестотен радиотелескоп LOFAR, на чийто европейски консорциум България е съосновател и пълноправен член.

В края на двумесечния стаж трябва да бъде представен и защитен доклад за извършената работа. Успешно завършилите летния стаж ще получат специални сертификати за работата си по съответния проект и възможност за съавторство в престижни научни публикации.

Проектът LOFAR-BG е финансиран като част от Националната пътна карта за научна инфраструктура на Република България 2020-2027, координирана от Министерството на образованието и науката. Повече информация на https://lofar.bg.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !