Какво всъщност казва Новак Джокович за ваксините? Австралийците отговарят с мемета

Ваня Милева Последна промяна на 07 януари 2022 в 10:36 16145 0

Едно от станалите популярни мемета, посветени на сагата Джокович.

Лидерът в световния тенис при мъжете Новак Джокович е с отхвърлена виза за Австралия, след като бе освободен от правилата за ваксинация срещу COVID-19, за да играе на Australian Open, което предизвика гняв от австралийците и политически спор. 

Австралийските гранични сили публикуваха изявление, в което се казва: „ABF може да потвърди, че г-н Джокович не е предоставил подходящи доказателства, за да изпълни изискванията за влизане в Австралия, и визата му впоследствие е отменена. „Хора, които не са граждани на Австралия и не притежават валидна виза при влизане или на които визата им е отменена, ще бъдат задържани и изведени от Австралия". Очаква се деветкратният шампион на Australian Open да бъде изпратен обратно в родината си.

Но какво всъщност казва Джокович за ваксините?

34-годишната сръбска звезда не е разкривал дали е бил ваксиниран срещу COVID-19, но в миналото ясно е изразявал съпротивата си срещу ваксинацията.

През април 2020 г., много преди да бъдат налични ваксини срещу COVID-19, Джокович заявява, че е „противник на ваксинацията“.

По-късно той изяснява позицията си, добавяйки, че той „не е експерт“ и ще запази „отворен ума си“, но иска да има „възможност да избере най-доброто за тялото си“.

По време на излъчване на живо във Facebook той обяснява, че „не би искал да бъде принуден от някой да се ваксинира“, за да пътува или да се състезава в турнири. И добавя, че е „любопитно е как можем да дадем възможност на нашия метаболизъм да бъде в най-добра форма, за да се защитава срещу измамата COVID-19“.

В родната страна на Джокович, където се смята, че под половината от населението е напълно ваксинирано срещу COVID-19, коментарите му са разкритикувани по това време от правителствения епидемиолог Предраг Кон, който обвини спортиста в „разпространение на погрешни схващания“.

Любител на псевдонауката

Тенис звездата има дългогодишна практика за съмнителни научни твърдения.

В книгата си Serve to Win (Сервирай за победа) Джокович описва как през 2010 г. се среща с диетолог, който му предлага да държи парче хляб в лявата си ръка, докато той натиска дясната си ръка. Джокович твърди, че е бил много по-слаб, докато е държал хляба, и цитира това като доказателство за непоносимост към глутен.

И по време на предване на живо в Instagram той твърди, че позитивната мисъл може да „пречисти“ замърсената вода, добавяйки, че „учените са доказали, че молекулите във водата реагират на нашите емоции“. Твърдение без никакви научни доказателства.

По-рано по време на пандемията съпругата на Джокович повторя теорията на 5G конспирацията в Instagram - публикацията й бе обозначена като дезинформация от социалната мрежа.

Антиваксъри се събират в подкрепа на тенис звездата

В групите в Telegram, популяризиращи теории срещу ваксините, той е представян като герой и икона на свободата на избора. Потребителите на Twitter се събраха под хаштагове в подкрепа на Джокович и да призоват за бойкот на Australian Open.

Един влиятелен конспиративни акаунт твърди, че звездата е „политически затворник“ и попита: „Ако това могат да направят на суперзвезда мултимилионер, какво могат да направят на вас?“

Австралийците "поздравиха" Джокович с много бройни меметата

Австралийците безмилостно се подиграват с драмата на Новак Джокович със забавни мемета след фиаското с визата

Има много мемета с препратки към сриала за семейство Симпсън:

Роджър Федерер е доволен:

Малко "подкрепа" от феновете на Джокович:

Европейската бюджетна авиокомпания Ryan Air също се включи в екшъна за сметка на шампиона.

Министър-председателят Скот Морисън избягва да се шегува, но и той пише в Twitter, за да обясни решението си:

„Правилата са си правила, особено когато става въпрос за нашите граници. Никой не е над тези правила“.

„Нашите строги гранични политики бяха от решаващо значение за това, Австралия да има едни от най-ниските нива на смъртност в света от Covid, ние продължаваме да бъдем бдителни".

Източници:

What has Novak Djokovic actually said about vaccines?, BBC News

Aussies ruthlessly mock Novak Djokovic with hilarious memes after visa fiasco, www.news.com.au

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !