Защо откриването на годна за живот планета е лоша новина за човечеството

Наука ОFFNews Последна промяна на 25 юли 2015 в 14:37 20667 7

Кредит redicecreations.com

Въпреки възторга на НАСА и хората по света, новината, че е открита годна за живот планета, е лоша.

Това означава, че животът може да се среща из космоса много по-често, отколкото си мислехме, но разумният живот е загинал, въпреки цялата си интелигентност, въпреки развитата си медицина и технологии.

И единствената ни възможна надежда е, че може би не сме се вглеждали достатъчно внимателно в търсене на други цивилизации.

Наскоро научихме, че учените на НАСА са открили планета малко по-голяма от Земята. На повърхността й вероятно има вода в течно състояние, не е твърде горещо, но не и твърде студено. И вероятно може да има живот. Това на пръв поглед е вдъхновяващо - че нашата Земя не е уникална, че не сме сами във Вселената, че разумът витае из космоса. Но дали е така? - се пита в публикацията "Why Habitable Exoplanets Are Bad News for Humanity’s Future" в Discover magazine.

Къде са ТЕ?

През миналия век научната общност е била озадачена от парадокса на Ферми. Парадоксът може да се формулира по следния начин: От една страна, има множество аргументи, че във Вселената трябва да има значителен брой технологично напреднали цивилизации. От друга страна, няма наблюдения, които ще потвърдят това. Ситуацията е парадоксална и води до извода, че или нашето разбиране за природата или нашето наблюдение са непълни и погрешни.

Какво означава това и как това се отнася до откриването на тази привлекателна екзопланета? Това означава, че само в нашата галактика Млечен път има стотици милиони, ако не и милиарди планети, където може да съществува живот. Като не броим големите спътници около планетите гиганти. Умножете тези милиарди светове по стотици милиарди галактики. Изглежда, че има толкова много обитаеми планети, че трудно могат да се изброят. И става дума не е само за най-простите бактерии и вируси. Може би има в момента милиони планети, по които се движат някакви динозаври, летят техните си птици и плуват местни същества. И всички други странни същества, които сте виждали в научната фантастика.

Само откритите от "Кеплер" кандидат планети са над 4000.

Великият филтър

Дори отчитайки ограничението на скоростта на светлината, е много малко вероятно, че ние сме първите същества със самоосъзнание. Нашата Слънчева система е на повече от четири милиарда години. Нашата Вселена е на повече от 13 милиарда години. Ако не в нашата галактика, то в някоя от съседните би трябвало да има повече от стотици милиони години разумен живот. И следи от дейността му под формата на радиоизлъчване, лазерни проблясъци на далечни космически комуникации, както и други следи, които би трябвало да сме забелязали за десетилетията слушане и гледане в небето.

Някои учени са стигнали до разочароващото заключение: Очевидно има някакъв филтър (Great Filter) , някаква черта, която цивилизацията не може да премине и загива още много млада, обитавайки пределите на своята слънчева система. Явно това се случва на всички или почти всички. И ние нямаме причина да мислим, че сме специални и няма да ни се случи същото. Не се знае какъв точно е този филтър, но е малко вероятно да го преодолеем.

Възможно е да сме :

 а) редки в) първи

И големият филтър да е зад нас.

Но по-вероятно е да ни предстои.

Никой не оцелява

Въпреки че появата на интелигентен живот е вероятно рядко явление, все пак тишината в космоса може да е и защото дори разумният живот да възниква често, не оцелява за дълго. Може всяка достатъчно напреднала цивилизация да се натъква на самоубийствена технология. Големият филтър предотвратява появата на проспериращи междузвездни цивилизации.

Така че новината за далечна, но годна за живот планета, е лоша. Това означава, че животът може да се среща из космоса много по-често, отколкото си мислим. Това означава, че разумният живот умира, въпреки цялата си интелигентност, въпреки развитата си медицина и технологии. И единствената ни възможна надеждае, че може би не сме били достатъчно внимателни.

Може би не сме слушали и наблюдавали космоса внимателно? Може би цивилизациите са живи и процъвтяват, но не гледаме точно там, където трябва? И може би най-важният въпрос не е "как изглеждат ТЕ?", а да разберем как човечеството трябва да действа, за да оцелее.

Илюстрация: www.theneighborhoodsauce.com

Да се ​​надяваме, че Kepler-452b е безплодна

Когато парадоксът на Ферми е предложен, се е смятало, че планетите са рядкост. Само космическия телескоп Кеплер е открил 1030 екзопланети. Това просто изглежда е само върхът на айсберга.

Всяко ново откритие на подобни на Земята планети в обитаемата зона, като Kepler-452b, прави по-малко правдоподобно обяснението, че просто няма планети освен Земята, които могат да поддържат живот. Но Великият филтър по-вероятно дебне на пътя между етапите на обитаема планета и процъфтяваща цивилизация.

Ако Kepler-452b гъмжи от интелигентни форми на живот, това ще бъде наистина лоша новина за човечеството.Това ще означава само, че не са стигнали до мястото на Великият филтър в технологичният етап на развитие на своята цивилизация. Просто ще очакваме катастрофата, която ще помете и двете ни цивилизации - и тяхната, и нашата.

"Мълчанието на нощното небе е златно ... в търсенето на извънземен живот, липсата на новина е добра новина. Това обещава потенциално голямо бъдеще за човечеството." - казва философът Ник Бостръм (Nick Bostrom).

Само преди няколко дни видният руски бизнесмен Милер, заедно с изключителния учен на нашето време Стивън Хокинг обявиха старта на мащабна програма за търсене на извънземен разум

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.11 2015 в 19:05

Науката е възхитително творение на човека, но трябва да подхожда със респект и почтеност, към изучаването на вселената, а не да носи вода от девет кладенеца, за да доказва че няма Бог. От материалистична гледна точка, непременно трябва да има подобни планети на нашата, и е въпрос на време да открием "братя по разум". Е, не е точно така, каквито и хитроумни казуси да се предлагат.Добре че има и други пътища пред човешкия дух, които водят към истината!

02.08 2015 в 11:07

Рядко ми се е случвало да прочета статия, която толкова да се доближава до собствените ми представи за това как функционира Вселената и животът в нея. Поздравления за авторите, поне на мен статията страшно ме впечатли. Разбира се, това са спекулации и хипотези, но няма как и да бъдат нещо друго. На този етап можем единствено да размишляваме. Иначе препоръчвам книгите на Peter Ward, американски астробиолог със страшно иновативни идеи. Може би най-известните са тези за рядката Земя и хипотезата Медея, в които описва нестабилността и склонността към самоунищожение на сложния живот.

27.07 2015 в 16:30

Всъщност правилният въпрос е защо откриването на годна за живот планета е по-опасно за живите същества там?
А големият филтър може да се обясни с три думи - алчност, тъпота, лицемерие. Присъщи са на човечеството от поне 50 000 години без разлика в пол, вяра, раса.
Естествено винаги се намират и особено заблудени, които се надяват че има върховен разум Господ който много обича да помага на лицемерни и психопатични същества и народи, особено на самите тях и обича да прави спецефекти и спасителни акции в 12 без 5.
Вместо да четете размишления за "големи филтри" гледайте отново филми като "Апокалипто", тв серии като "Бойна звезда Галактика", или ако сте по напред от това - прочетете някоя книга на Джаред Даймънд. Ако запомните 1/4 от видяното и прочетеното, и в оставащите си години направите нещо по-полезно по решаването на въпросите задавани там, големия филтър изчезва.

26.07 2015 в 11:54

И статията и коментарите пропускат едно нещо, много важно.А това е ГОСПОД! Всичко е в ръцете на онази Висша сила, която управлява света!Ами Филтърът , това е точно Господ.Колкото повече човекът -материалист навлиза в Космоса и го опознава, толкова повече застава на идеалистични позиции...

26.07 2015 в 09:20

Рядко тъпа статия. Поздравления на автора/авторите!

26.07 2015 в 07:58

Винаги се смея като чуя разсъждения от сорта: "Ако там някъде има развита цивилизация, тя непременно трябва да произвежда електромагнитен шум и ние трябва да го забелязваме." Тези разсъждения са направо детински. Спомням си за времето когато бях на 4-5 години, тоест преди повече от 40 години. Тогава все още можеше да се види някоя и друга парна машина. И аз бях виждал няколко пъти. Един ден видях да стоварват въглища на комшиите. Попитах майка ми: "Баба Марийка локомотив ли има? Не - каза ми тя. Защо мислиш така? Ами защо тогава й докараха въглища? - попитах я аз." Ето точно така звучат и нашите опити да сведем нивото на една цивилизация до задължителната употреба на електромагнитни технологии. Да, нашата техническа цивилизация със сигурност може да се нарече електрическа цивилизация. Но това е така само от около 100-150 години. И това, че масово използваме радиовълните за комуникации, изобщо не означава, че това е единствения възможен начин за комуникации. Просто НИЕ не познаваме друг подходящ начин. Ако утре открием такъв и зарежем радиовълните, ние също ще изчезнем от радиоефира, но от това не следва, че въобще ще сме изчезнали. По мое мнение този отрязък от време в живота на една техническа цивилизация, който може да се нарече "електрически" не продължава много. Следователно, вероятността да открием цивилизация, намираща се точно на този стадий на развитие, е много малка. Затова изводите, че ще изчезнем, защото видите ли, не се забелязвало нищо подобно на нашето "техническо чудо" са просто глупави.

25.07 2015 в 18:32

Кой идиот ще иска да влезе в контакт с цивилизация, която заради пари и власт е готово да си погуби планетата без да има алтернатива? Не смятам, че сме много виш разум малка планета с достатъчно ядрено оръжие да се унищожи сам повече от 10++++ пъти. И за капак се мислим за върха на цивилизацията за най разумните и достойни. Щом ние не откриваме нещо значи не съществува. Тази теория звучи като тази, която отричала, че земята е кръгла.