Мрежовата неутралност (Tech OFFNews ep. 1.1)

Наука OFFNews Последна промяна на 15 февруари 2016 в 17:01 5635 0

Едва ли мнозина си дават сметка, но днес в телекомуникационния бранш се води битка, която може изцяло да промени начина, по който използваме глобалната мрежа и цялостната ни представа за това какво е интернет. Едно гласуване в Европейския парламент от края на октомври разбуни духовете в технологичните среди и предизвика критики на онлайн компании, академичните среди, неправителствения сектор и редица експерти, сред които и създателят на World Wide Web Тим Бърнърс-Лий.

Става въпрос за приемането на нова регулаторна рамка в телекомуникационния сектор, с която евродепутатите направиха редица важни промени, включително и отпадането на роуминг тарифите. Това, което предизвика острата реакция на онлайн бранша и на редица водещи световни издания, беше обаче въвеждането на т.нар. "специализирани услуги", които ще могат да се достъпват с по-висока скорост, ако си платят. Проблемът е, че по този начин промяната на практика нарушава един от основополагащите принципи на интернет, а именно "мрежовата неутралност".

"Мрежовата неутралност" на практика означава, че интернет доставчиците са длъжни да ни предоставят достъп до всички интернет сайтове и услуги, без да ограничават някои от тях и да приоритизират други. Залегнал още при възникването на WWW, този принцип ни гарантира, че ще получаваме от нашия оператор достъп до цялата Глобална мрежа, а не до някаква орязана нейна версия, според интересите на конкретен доставчик. Именно на това днес дължим съществуването на такава отворена информационна мрежа, каквато е интернет, с всичките ѝ предимства. Телекомите от години се опитват да подкопаят този основополагащ принцип в желанието си да ограничат влиянието на онлайн корпорациите, които все по-осезаемо изяждат приходите им. Проблемът е, че това на практика превръща “Мрежовата неутралност” в заложник на мащабна битка между компаниите от двата технологични сегмента, с всички последствия за крайните потребители на онлайн услуги. И докато в САЩ Федералната комисия по далекосъобщенията потвърди намерението си да запази неутралността на Мрежата, въпреки атаките на операторите, то в същото време на Стария континент евродепутатите отвориха вратичка към нарушаване на този фундаментален принцип.

Английска версия

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !