3D дисплеи на открито без 3D очила

"Завръщане в бъдещето"

Наука ОFFNews Последна промяна на 16 октомври 2015 в 08:02 3491 0

Кредит Trilite Technologies

Огромен 3D дисплей без използване на допълнителни технически средства - този елемент от футуристичната трилогия "Завръщане в бъдещето" - скоро ще стане реалност.

Това обещава сравнително младата технологична компания Trilite Technologies заедно с учени от Виенския технологичен университет (TU Wien).

Техническите подробности и принципът на изобретението са изложени в списание Optics Express.

Проектът 3D дисплей на Trilite Technologies и TU Wien стартира през 2013 година. Първият прототип, макар и с повече от скромна резолюция от 3х5 пиксела, потвърди правилността на избраната посока и теоретичните изчисления на практика, разказва порталът Kurzweil Network

Снимка:  TU Vienna

В момента всички основни подготвителни работи по проекта 3D дисплей, включително разработването на хардуера и софтуера, както и техните тестове са проведени успешно. Това ни дава увереност, че в най-близко бъдеще ще можем да се насладим на висококачествени триизмерни изображения без 3D очила.

Как работи автостереоскопичният 3D дисплей

Автостереоскопичният 3D дисплей (Large-scale autostereoscopic outdoor display) се състои от масив от отделни елементи на картината, наречени от авторите триксели (trixels). Всеки елемент на изображението се произвежда чрез съвместната работа на интегрираните индивидуално контролирани лазерни диоди, цилиндрични микролещи и система въртящи се микро-електро-механични огледала (MEMS). Огледалата са проектирани, за да отклоняват лазерния лъч в предварително определена посока и сканиране на цялата област от ляво на дясно. Модулирането на лазерния лъч става в съответствие с изискванията на възпроизвежданата картина. Триизмерният ефект, без използване на 3D-очила се постига от факта, че всяко око на зрителя получава различно изображение.

Така трикселите създават в пространството 3D изображения, точно както двуизмерните пиксели формират картината на екрана на нашите домашни телевизори и монитори.

Схема на огледалото MEMS (вдясно) за генериране на триксели в определен набор от оси X, Y и Z за една конкретна зона на гледане, като се използва интегриран трилазерен източник на светлина (вляво). (Източник: Jörg Reitterer и др / Optics Express)

Стотици изображения едновременно

3D филмите в киносалоните ни показват само две различни изображения - по едно за всяко око. Дисплеят на Trilite Technologies ще може да прожектира стотици изображения наведнъж. Нещо повече, оглеждайки дисплея от различни гледни точки зрителят ще получи същата представа за обекта, все едно, че го наблюдава реално.

Филмите, записани и възпроизводими в 3D, ще могат да се преформатират за новите дисплеи, но пълният потенциал на обемната картина ще може да се разкрие като се използва специален формат, който вече се разработва, обяснява Франц Фидлер (Franz Fidler), технически директор на Trilite Technologies и водещ автор на разработката. "Сегашните 3D филми ще могат да бъдат преформатирани в нашия формат 3D, но ние очакваме, че нови кадри ще бъдат създадени специално за нашите екрани - може би с много по-голям брой камери" - продължава специалистът.

Възможност за използване на открити пространства

Стереоскопичните дисплеи, които в момента се предлагат от другите компании не може да се използват в открити пространства, поради ограничения в размера, яркостта, количеството на достъпнте зони за 3D преглед и допустимите разстояния, при които има 3D-ефект. В сравнение с 3D-изображението, познато ни в киносалоните, качеството на изображението на новия дисплей е значително по-високо, картината е по-ярка и сочна. Това позволява да се използва в открити пространства, дори при ярка слънчева светлина.

Разработенaта автостереоскопична лазерна система ще може да прожектира висококачествени 3D изображения на дневна светлина на разстояние от 70 м.

На първо място новата технология ще ракрие своя потенциал за зрелищни 3D презентации и целеви реклами. И това е много важно, че формираното изображение не губи качеството, когато се гледа под различен ъгъл, казва Фердинанд Санкт-Жюлиен (Ferdinand Saint Julien-Wallsee), генерален директор на Trilite Technologies.

Кога да го чакаме?

"Ние сме много доволни, че проектът е толкова успешен за такъв кратък период от време" , заяви Улрих Шмид (Ulrich Schmid), член на екипа от TU Wien. "Отне ни само три години да стигнем от първите прототипи до работен прототип. В момента технологията е патентована и е представена в няколко научни публикации. Пускането на пазара на футуристичните 3D-дисплеи е предвидено за съвсем реална дата и ще стане през 2016."

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !