Българи на финала на конкурса на Илън Мъск (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 30 януари 2017 в 15:37 8332 0

Кредит Facebook

Александър Рангелов

Космическата компания SpaceX проведе първия финален етап на конкурса Hyperloop Pod Competition, при който се тестват умалени модели на капсули на различни проекти, предназначени за транспортната система Hyperloop.

Отборът rLoop, който спечели наградата за иновации Pod Innovation Award, има не малко българско участие - захранващата зарядна система на капсулата - електроника, конструкция и софтуер е продукт на българската компания IPS с управител Александър Рангелов.

Кратка информация за събитието е публикувана на сайта на SpaceX.

Проектът за вакуумен влак Hyperloop бе представен от Илън Мъск през август на 2013 година. Транспортната система включва използването на пътнически капсули в тръбите, в които се поддържа изключително ниско налягане - една хилядна от атмосферното. Благодарение на изключително ниското аеродинамично съпротивление вътре, скоростта на движение на влака Hyperloop теоретично може да достигне 1,2 хиляди километра в час.

За да стимулира развитието на транспортната система, SpaceX обяви конкурса Hyperloop Pod Competition за разработка и тестване на пътнически капсули за Hyperloop. Компанията обяви създаването на тестов участък на транспортната система преди две години и първоначално бе планирано да се завърши строителството и да се проведе първия етап на конкурса през лятото на 2016 г., но след това датата бе отложена поради забавяне на строителството на трасето.

Кои бяха наградени?

Съдиите на конкурса решават на този етап да няма 1-во, 2-ро и 3-то място за 6-те финалиста. Трябва да припомним, че от 1700 кандидата преди година, 30 достигат до финална фаза тази седмица. Шесте отличени отбори този уикенд са: 

  • Университетът Делфт с най-висока обща оценка и за проектиране и конструиране;
  • Техническия университет в Мюнхен (Warr Hyperloop) - за най-голяма скорост;
  • Масачузетският технологичен институт (MIT) - за безопасност и надеждност;
  • Университетът на Мериленд (UMD Loop) - за изпълнение и ефективност;
  • Университетът на Уисконсин-Медисън (Team Badgerloop) - Награда за иновации
  • rLoop (с българско участие): Награда за иновации


Александър Рангелов от отбора rLoop пише "Приказка и сбъдната малка мечта на един инженер. Приказката - една от шестте награди, а именно за Pod innovation, получи нашия rLoop отбор - за дизайн, механика, батерия и модулна захранваща система. Малката мечта - среща лице в лице с технологичния ми идол - Илън Мъск, неописуемо!"

Финалната фаза на конкурса ще се проведе през лятото, но точна дата не е избрана още.

Александър Рангелов с грамотата на SpaceX.

Наградените Университетът Делфт,  ТУ Мюнхен и отборът на MIT са с бюджет над 900 хиляди долара, отбелязва Рангелов, екипът с българско участие - rLoop е с разходи само 65 хиляди долара.  Захранващата зарядна система на капсулата - електроника, конструкция, софтуер е продукт на на българската компания IPS.

"Явно, че може и България да е сред най-добрите в технологиите, в къщата на топ иноватора Илън Мъск - SpaceX" - коментира Александър Рангелов.

Победителят - Университетът Делфт с най-висока обща оценка и за проектиране и конструиране

Проектът на Техническия университет в Мюнхен

Масачузетският технологичен институт (MIT) е с награда за безопасност и надеждност

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !