Компютърен чип ще подуши подмишниците ви и ще ви каже дали миришат

НаукаOFFNews Последна промяна на 20 декември 2018 в 14:21 2414 0

Кредит Daniel K Schweitzer/Plainpicture

В претъпкан автобус или на горещо коледно парти може да ви се прииска да проверите миришат ли подмишниците ви, без някой да забележи. Но за щастие на помощ тук идва "изкуственият интелект".

Британската компания Arm Holdings работи върху ново поколение чипове с вграден изкуствен интелект (AI). Един от тези чипове се учи да "помирисва".

Идеята е, че ако тези чипове са малки и евтини, могат да бъдат вградени в дрехите, което ще позволи на AI да следи телесния ви аромат през целия ден. Компанията Arm предлага също да добави чиповете към опаковките на храни, за да следи свежестта им.

Електронните носове са част от проект, наречен PlasticArmPit, в който Arm разработва чипове от тънки пластмасови пластове. Всеки чип ще има осем различни сензори и вградена схема за машинно обучение.

"Той ще изглежда като парче прилепващ се филм", разказва за NewScientist Джеймс Майърс (James Myers) от Arm. "PlasticArmPit ще бъде първото приложение на машинното обучение в пластмасовата електроника".

Миризмите са съставени от различни комбинации и концентрации на газове. Сензорите на чипа ще откриват различните химични вещества във въздуха, а AI на базата на тези сложни данни ще идентифицира специфичния аромат.

След това чипът ще класифицирата миризмата по силата ѝ.

"Ако е в подмишницата на ризата ви, ще ви каже силата на миризмата на тялото по скала от 1 до 5", обяснява Майърс. "Това е задачата на машината да се научи да събира и интерпретира всички данни и след това да предупреждава потребителя, ако е необходимо действие."

Е-носовете не са новост. Джулиан Гарднър (Julian Gardner) от Университета в Уоруик, Великобритания, пионер в технологията, ги разработва от три десетилетия. През 1993 г. той основава компания, наречена Alpha MOS, която продава електронни носове на хранителната промишленост.

Проблемът е, че тези устройства струват около 20 000 долара, коментира Гарднър. Оттогава разработва по-малки, по-евтини версии, които струват само няколко долара. Но трябва да станат още по-евтини, за да бъдат пришити в дрехите, което се надява да направи Arm.

"Мисля, че ако сензорите са почти без пари, тогава хората могат да купуват дрехи с тях", отбелязва Гарднър. Но те също ще трябва да оцелеят в пералнята, което може да бъде предизвикателство дори за пластмасовата електроника, която обикновено е по-устойчивя от обикновената електроника.

Алекс Бонд (Alex Bond) от Fresh Check, базиран в Лондон стартъп, който разработва химически тест за проверка на бактериите в храната, смята, че е-носовете са добър начин за наблюдение на качеството на храната, тъй като не е нужно да се докосват до храната.

Електронният нос, задвижван от изкуствен интелект, може да бъде настроен и да прихваща различни видове миризми.

"Гъвкавостта е важна, защото говеждото не се разваля по същия начин като рибата", коментира Бонд. "А свинското филе може да се сметне за развалено, но все пак да е подходящо да се превърне в наденица".

Обаче Бонд смята, че предизвикателството ще бъде да се вложат умните чипове в опаковките за храни - без значение колко са евтини.

"Всяко увеличение на разходите за опаковане е трудно да се оправдае", обяснява Бонд. "Повечето производители на храни имат изключително ограничени маржове на печалба, така че трябва да има невероятно силен стимул за тях да приемат по-скъпи опаковки".

Една от възможностите е използването на сензори да се ограници до скъпи храни или за страни, където има по-голям риск от замърсяване.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !