Първият 3D печат от материал от извънземна скала

Наука ОFFNews Последна промяна на 10 януари 2016 в 08:41 6762 3

Компанията Planetary Resources, която има за цел да извлича вода и други полезни ресурси от астероиди, отпечата на 3D принтер обект, използвайки метален прах, събиран от космическа скала.

Planetary Resources са едни от първите, които обмислят сериозно въпроса за добив на полезни изкопаеми извън Земята. На астероидите и другите обекти в космоса може да се намерят много полезни минерали и ако се научим как да ги извлечем на приемлива цена, проблемът с ресурсите за нашата цивилизация може да се счита за решен.

На изложението CES 2016 (Consumer Electronics Show 2016), което се проведе в Лас Вегас, Planetary Resources представки отпечатан на 3D принтер метален обект. Металът в този случай е от извънземен произход - взет от метеорит, паднал в Аржентина в праисторически времена, съобщи LiveScience.

Напечатан е детайл на разработвания сега космически кораб Arkyd с новия 3D Systems PROX DMP 320 принтер, който може да печата метал.

Според изпълнителния директор на Planetary Resources Крис Левицки преди да се отправим в космоса за минерали, трябва да се реши как ще се строи нещо в космоса. Един ефективен начин за него е използването на 3D принтер.

Левицки предлага доста интересен процес на извличане на метали от астероиди като същият способ се използва и в този случай. Използвайки плазма метеоритът се превръща в облак от метал, а металния прах се изсмуква с вакуумна система. Ако металът е магнитен, може да бъде събран и с помощта на магнити.

Проектираният заедно с 3D Systems принтер, след известни доработки естествено, ще може да се използва и в космическото пространство. 

Всичко това изглежда доста впечатляващо, но предстои още огромно количество работа, за да се гарантира, че добивът на полезни изкопаеми в космическото пространство ще се превърне в реалност. Освен това трябва и да е и рентабилно. Но според Левицки, добивът на ресурси от космоса е много по-близо до нас във времето, отколкото се смята. 

НАСА наскоро партнира с базираната в Калифорния стартъп компания Made In Space за извеждане на 3D принтер за Международната космическа станция, за да се види как работи технологията в условията на микрогравитация. Резултатите до момента са много обнадеждаващи, според служители на НАСА и Made In Space.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.01 2016 в 14:32

Идеята е че можеш да си произведеш каквито искаш части в космоса, без да ги доставяш от Земята.

11.01 2016 в 20:29

Стефчо, тая работа не е като оная работа. Явно не вдяваш за какво иде реч и не се обаждай. Малка подсказка - 3D принтерите не отнемат материал (т.е. не дълбаят, както си мислиш), а добавят материал.

10.01 2016 в 21:07


Ей, ама и тия не си поплюват като става дума за пилеене на пари. Направо магистрална работа:))
Ми като ти трябва космически кораб и имаш метеорит - вземи го издълбай, и ще имаш каквото ти скимне. Ако щеш голяма черупка, ако щеш - мравуняк. Ако ти трябва голям кораб - вземай наготово Фобос, той изглежда и без това е кух.
Или ако толкова се свършат желязото и иридия на Земята - стоварвай метеоритите направо тука, и си ги чукай в каменоломната на ръка, чудо голямо. Затворници - бол.