ТЕЦ в Индия ще превръща въглеродния диоксид в бакпулвер

Наука ОFFNews Последна промяна на 05 януари 2017 в 14:43 8782 1

Кредит carboncleansolutions.com

Една индийска компания заяви, че може да превърне уловения въглероден диоксид от въглищните котли в ценни суровини като калцинираната сода, нещо, което е може би за първи път в света, според IFLScience.

Процесът се извършва в химическия завод в град Тутикорън (Tuticorin или Thoothukudi) в щата Тамил Наду в Южната част на Индия. Химическата компания Carbon Clean Solutions обяви, че може да усвои над 60000 тона от емисиите на CO2 на година.

"Аз съм бизнесмен. Никога не съм мислил за спасяването на планетата," - заяви Рамачандран Гопалан (Ramachadran Gopalan), собственик на завода за  алкални химикали в Тутикорън, пред BBC Radio 4. "Имах нужда от надежден поток от CO2 и това е най-добрият начин да стане това".

Carbon Clean се управлява от двама млади индийски химици. Те използват технология, която с помощта на соли свързват с молекулите на CO2 в димния комин на котела. Този процес на улавяне се различава от другите по това, че използва нов химикал да разтвори СО2, който е очевидно по-ефективен от настоящите химикали. Съобщава се, че повече от 90% от емисиите на CO2 се улавят.

Произведената калцинирана сода има много приложения, които включват производството на стъкло и хартия, подсладители, перилни препарати и други продукти. Използвайки технологията заводът се очаква да има почти нулеви емисии.

Миналата година, един завод в Исландия направи пробив, превръщайки въглеродния диоксид в камък.

Но като по-полезен продукт, калцинираната сода, вероятно ще е по-привлекателна за бизнеса.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

05.01 2017 в 18:56

Освен ако няма някакви специални непазарни причини на конкретното място, производството на калцинирана сода има изключително евтини източници на въглероден диоксид в относително чист вид. Звучи като "схема" цялата работа.