Британски стартъп иска да покрие планетата с космическа видеомрежа (видео)

Антония Петрова Последна промяна на 31 май 2017 в 10:00 3741 0

Пристанището на Хонконг, заснето от DMC3; Снимка: 21AT / EARTH-I LTD

Британската компания Earth-i обяви намеренията си да създаде цяла плеяда сателити за наблюдение на Земята. Те ще предоставят най-напредналите видеокадри в света на планетата, гледана от космоса.

Изстрелването на сателит-прототип е планирано още за тази година, а до три години в орбита трябва да се настанят още 15 сателита, съобщава ВВС.

Earth-i обяви, че сателитите й ще могат да улавят изображения с резолюция по-голяма от 1 м на пиксел. Те ще са на разположение и в снимков, и във видео формати. Видеото ще бъде в реални цветове. 

Видеокадрите могат да бъдат използвани за проследяване на движещи се обекти като автомобили или да се правят 3D модели стига сцената да е фиксирана до конкретна точка.

Компания за космически изображения, основана през 2013 г. от авиокосмическия инженер Ричард Блейн (Richard Blain), вече е име в аналитичния бизнес, обработката и продажбата на космически снимки. За първи път обаче компанията ще оперира собствени сателити.

Снимка: 21AT / EARTH-I LTD

Всеки сателит ще орбитира около Земята от северния към южния полюс 15 пъти на ден, съобщи Блейн. Услугата е насочена към компании или държавни агенции, които искат да наблюдават своите съоръжения. Технологията вече привлече интереса на Европейската космическа агенция, която е в ранен стадий на дискусии за използването на данните на Earth-i в услугите, предлагани от Copernicus - най-голямата земна наблюдателна програма, съобщава Financial times.

Джоузеф Ашбакър (Josef Aschbacher), директор на земна обсерватория в ЕКА, коментира, че сателитите на Earth-i значително ще подсилят програмата Copernicus. "Sentinel (съзвездието на Copernicus) ще покрива конкретни точки от планетата всеки пет дни. Компанията ще покрие ниша, която не се покрива от Copernicus и програмата Copernicus може да е водещата", отбелязва Ашбакър. "Това е уникално. Има и още планове от други доставчици, но не преди Earth-i", допълва той.

Сателитите на Earth-i са дело на компанията Surrey Satellite Technology Limited (SSTL), която вече изстреля първия през 2015 г., носещ кодовото име Carbonite. Уроците от него сега ще бъдат приложени във втория сателит, който ще бъди първи в групата на Earth-i.

"Работихме върху Carbonite-1 със SSTL и проучихме изпълнението, за да помогнем за развитие на технологията за Carbonite-2, който ще се нарича EiX2", обясни Блейн. "Що се отнася до групата сателити, ние ще ги изстрелваме по пет. От гледна точка на постройката - базовият ни план е първата група да бъде на една орбитална равнина, а останалите да бъдат на различни, за да може не само да постигнем висока честота на преминаване над местата на Земята, но също да ги виждаме и по различно време на деня", обясни още той.

Групата сателити на Earth-i ще бъде първата европейска система, която ще предостави HD видео на дейности на повърхността на Земята. Две северноамерикански компании вече започнаха да извършват такива услуги - Urthecast от Канада и американската Terra Bella (наскоро закупена от Planet Labs).

Earth-i в момента ползва изображения от сателитите DMC3 на SSTL. Капацитетът в това трио апарати, които заснемат кадри с резолюция до 1 м, е изцяло нает от китайския концерн 21AT. Earth-i е международен дистрибутор на компанията.

Снимка: 21AT / EARTH-I LTD

Целта на Earth-i за изстрелване на останалите сателити през 2019 г. ще зависи от набирането на финансиране за стартъпа. Плановете, по изчиления на Блейн, изискват грубо 100 милиона паунда за три години, като се използва дългови и други финансирания.

Британското правителство вече съобщи, че космическият сектор ще бъде приоритет за предстоящата нова стратегия за сектора и за комерсиалните възможности в него. Лондон се надява да покрие 10% от глобалния пазар до 2030 г. Това ще означава годишната възвръщаемост в сектора да нарасне от 13 милиарда паунда в момента до 40 милиарда през следващите 13 години.

Великобритания вече обяви надпревара за определяне на най-доброто бизнес предложение за изстрелване на сателити.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !