Честит празник на Земята - нашият общ дом!

Ваня Милева/Недялка Аценова Последна промяна на 22 април 2023 в 00:00 3934 0

Денят на Земята

Кредит Wikimedia Commons

Денят на Земята

Днес, 22 април, е не просто голям, а наистина глобален празник - Денят на Земята (Earth Day) - ден на нашия общ дом - нашата прекрасна и единствена обитаема планета.

Темата тази година е "Планетата срещу пластмасите" за по-голяма осведоменост относно риска за здравето от пластмасите, за скорошно премахване на всички пластмаси за еднократна употреба, и за международен договор на ООН срещу замърсяването с пластмаси.

"EARTHDAY.ORG е непоколебима в ангажимента си да сложим край на пластмасата в името на човешкото и планетарното здраве, изисквайки 60% намаление на производството на ВСИЧКИ пластмаси до 2040 г.", се казва в сайта на събитието.

Всяка година на Денят на Земята - 22 април - отбелязваме годишнината от раждането на съвременното движение за околната среда през 1970 година.

Началото е през 1962 г., когато е публикувана книгата на Рейчъл Карсън „Смълчаната пролет” (Rachel Carson – “Silent spring”). Книгата представлява повратен момент, продава се в повече от 500 000 копия в 24 страни и привлича обществения интерес и загриженост към живите организми, околната среда и връзката между замърсяване и обществено здраве.

През 70-те години е пикът на контракултурата в САЩ, когато умира Джими Хендрикс и излиза последния албум на Бийтълс. Във Виетнам бушува война, а студентите по света ѝ се противопоставят.

По това време колите бълват оловни съединения. Индустрията изхвърля дим и прахови частици без страх от правни последици или лош отзвук в пресата. Замърсяването на въздуха е всеобщо прието като мириса на прогреса. „Околна среда” е дума, по-често появяваща се в състезания, отколкото във вечерните новини.

Денят на Земята през 1970 дава гласност на това пробуждащо се съзнание, канализира енергията на антивоенното движение и поставя грижата за околната среда на първо място.

Идеята

Идеята за национален ден на околната среда идва на основателя на Деня на Земята, американския сенатор от Уисконсин – Гейлърд Нелсън (Gaylord Nelson). Той, след като е наблюдавал опустошенията от голям разлив на нефт в Санта Барбара, Калифорния и вдъхновен от студентското антивоенно движение, той осъзнава, че може да слее тази енергия с появяващото се публично осъзнаване на въздушното и водното замърсяване и това да постави защитата на околната среда на дневен ред.

Избраната дата е 22 април, падаща се между пролетната ваканция и последните изпити.

На 22 април 1970 20 милиона американци протестират по улици, паркове и аудитории за здрава, устойчива околна среда в масови митинги. Хиляди колежи и университети организират протести срещу унищожаването на околната среда. Групи, борещи се срещу нефтените разливи, замърсяващите заводи, пестициди, загубата на дивата природа и токсичните отпадъци разбират, че имат нещо общо. В края на годината, първият Ден на Земята довежда до създаването на Агенцията за защита на околната среда на САЩ (United States Environmental Protection Agency).

Каква е нашата Земя?

Смята се, че Земята е на около 4,5 милиарда години. Ако искате да обиколите Земята по екватора, дължината на пътя, който трябва да изминете ще е почти 40 010 километра. Разстоянието от повърхността й до центъра е равно на 6 378 км. При това твърдите скали образуват слой около 70 км, а по-навътре Земята преминава в полутечно и течно състояние.

Долината на смъртта в Калифорния и едно място в Либия, наречено Ел Азизия, държат рекорда за най-горещите места на Земята. В Ел Азизия рекордът е 57,8 градуса по Целзий (13 септември 1922), което бие рекорда на Долината на смъртта - 55,8 градуса по Целзий (10 юли 1913). За най-студеното място на Земята е призната Антарктида - на 21 юли 1983 в изследователската станция "Изток" в Антарктика е записана температура  -89 градуса по Целзий.

Нашата планета е невероятно богата на полезни изкопаеми - учените са класифицирали около 4000 вида минерали, като около 200 от тях имат практическо значение. Ежегодно се откриват 50-100 вида нови минерали.

Не забравяйте, че всяко усилие е от значение

Движението за Деня на Земята е родено от колективните действия на обикновени хора, които вярват в промяната. Не подценявайте силата на собствения си избор. Като живеете по-съзнателно и изисквате по-добри практики от света около вас, вие ставате част от глобална вълна, настояваща за по-добро бъдеще.

Тъй като Денят на Земята отбелязва своята 54-та годишнина, това глобално движение призовава всички нас – граждани, правителства, компании и общности – да се активизираме и да предприемем действия за нашата планета.

Днес Земята има нужда от всеки един от нас, повече от всякога. Нашите действия, малки и големи, могат да начертаят курс към по-здрава и по-устойчива планета.

Източник:

The history of Earth Day

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !