Дрон показа опустошителните последици от земетресението в Италия (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 01 ноември 2016 в 10:24 6583 0

Кадри, заснети с дрон на спасителната служба на Италия показват разрушителните последици от земетресението с магнитуд 6.6, което удари централната и южната част на Италия в неделя сутринта.

Видеото над град Аматриче разкрива разрушени сгради, рушащи се фасади и улици задръстени с боклуци. Градът с около 1000 жители бе поразен и от земетресението на 24 август и още серия от трусове миналата седмица.

Земетресение в неделя е второто най-силно земетресение в Италия, след като земетресение 6,9 по Рихтер удари южната част на Италия през 1980 г., според Американската агенция за геоложки проучвания (USGS).

"Тези земетресения поставиха Централна Италия на колене", заяви пред Асошиейтед прес Джузепе Резанези, кмет на град Толентино.

На 30 октомври в 7:40 часа местно време удари трус с център Норчия, на около 35 мили от Аматриче.

Няма съобщения за смъртни случаи, въпреки че трусовете миналата седмица оставиха хиляди италианци бездомни. При земетресението през август с магнитуд 6.2, което също удари близо до Норчия, загинаха близо 300 души.

Почти 600-годишната църква "Свети Августин" в Аматриче се разпадна в неделя, след като преживя и оцеля от толкова предишни земетресения, според италианския Vigili del Fuoco.

Заради комбинация от географски причини, Италия е особено уязвима на земетресения, според Дженифър Уестън (Jennifer Weston), сеизмолог от Международния сеизмологичен център в Англия, цитирана по-рано от Mashable.

Италия и съседните й страни са разположени на мястото, където се сблъскват Евразийската и Африканската (или Нубийската) тектонични плочи. Италия също е на запад от Тиренския басейн - седиментен басейн в Средиземно море, който се разширява. В същото време, микроплочата Адрия на изток от Италия, се изплъзва изпод Евразия и планините Апенини в процес, известен като субдукция.

"Всичкото това движение води натрупване на енергия в земната кора, която в крайна сметка трябва ще бъде освободена", заяви Уестън. "Земетресенията са просто освобождаване на енергията, която е вече натрупана".


Карта на земетресенията в Централна Италия . Източник: European-Mediterranean Seismological Center

Земетресенията в Италия са особено опустошителни и заради още една причина - топографията.

В планинските райони като Норчия - епицентърът на земетресението - както и много градове в централната част на Италия, са изградени по стръмни склонове и са уязвими към свлачища, заради които има по-високи щети и загинали в сравнение с по-равнинните части на Земята, обяснява Уестън.

USGS заяви в неделя, че последното земетресение е част от "сложна последователност" на свързани трусове, настъпили на повече от един разлом в централната част на Италия.

"Ние не може да изключим вероятността от подобни по размер или по-големи събития," предупреждава американската агенция, отбелязвайки, че "вероятността за по-силни земетресения е ниска."

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !