Два огромни айсберга пресичат пътя на кораба на британски полярници

Проследен е айсберг с размери 3 пъти площта на София

Ваня Милева Последна промяна на 14 март 2023 в 00:00 5366 0

A76a

Кредит BAS

A76a - голям айсберг с площ над 3 кв. км

Британски учени са проследили два от най-големите айсберги в света, които се движат към райони, където могат да засегнат корабоплаването, риболова и дивата природа.

Тези ледени блокове с размерите на голям град, откъснали се от Антарктида, могат да се топят и да изчезват с десетилетия.

Група изследователи заснемат единия от тях, наречен А81, докато отплават от британската база "Халей" за сезона. Този айсберг е с размери 3 пъти площта на Софийска община или около квадратен километър и половина.

Друг екип плава около А76а - два пъти по-голям айсберг от предишния - с над 3 кв. км.

Карта, показваща местоположението на A76a

Професор Гераинт Тарлинг (Geraint Tarling) е на борда на кралския изследователски кораб Discovery, който се възползва от възможността да проучи айсберга, докато се отдалечава от море Уедъл в южната част на Атлантическия океан.

"Беше директно на пътя ни, така че отделихме 24 часа, за да го заобиколим", разказва океанографът пред BBC News. "На някои места се приближихме съвсем близо и наистина го видяхме добре. Събрахме вода от околностите на айсберга с помощта на специални незамърсени тръби под кораба, така че имаме много проби за изследване."

Ученият от Британската антарктическа служба обяснява, че огромните табуларни (с плоска горна повърхност) айсберги имат значително влияние върху околната среда - както разрушително, така и продуктивно.

Айсберг А81 е 1.5 кв. км.

При топенето им в морето се вливат огромни количества прясна вода, което може да затрудни функционирането на някои организми. От друга страна, при топенето се отделя и минерален прах, който е бил включен в леда, когато той е бил част от ледник, който е остъргал скалното дъно на Антарктида. Този прах е източник на хранителни вещества, които ще стимулират живота в открития океан.

А76а е възникнал далеч на юг от сегашното си положение, след като се е отцепил от шелфовия ледник Филхнер-Роне през май 2021 г.

Сега той се насочва на север, носен от теченията и ветровете към пролуката между британските отвъдморски територии Фолклендски острови и Южна Джорджия.

Съществува известно безпокойство, че може да се насочи на изток към Южна Джорджия и да заседне в плитките води на континенталния ѝ шелф - или евентуално в поредицата от близки островчета,.

И в двата случая айсбергът ще представлява затруднение за местната дива природа и хората.

Айсберг  А81

Карта, показваща местоположението на А81

A81 се откъсва от шелфовия ледник Брунт в края на януари.

Очакваше се той да потегли преди няколко години, но някак си успява да запази връзката си с континента с най-тънката ледена ивица, опровергавайки прогнозите на учените. В крайна сметка съдбата му е да последва А76а и да навлезе в корабоплавателните пътища на Южния Атлантик.

Екип на Британската академия на науките е имал възможност да прелети над айсберга, когато затвори и напусна изследователската станция "Халей" в края на летния сезон в Южното полукълбо.

Често е трудно да се прецени размерът на айсбергите, когато се гледа бялата им маса на снимки.

Но както за А81, така и за А76а си струва да запомните, че това, което виждате, е само част от обема на обектите.

Видимата ледена грамада се издигат над водната повърхност с десетки метри, което означава, че ледът се простира надолу от повърхността на водата на стотици метри.

Най-големите айсберги могат да тежат до трилион тона.

В момента най-големият айсберг в света е леден блок, известен като А23а. Площта му е около 4 000 кв. км. Подобно на А76а, той се е отделил от шелфовия ледник Филхнер-Роне, но много отдавна - през 1986 г. Оттогава насам блокът е прекарал десетилетията като "леден остров" в южната централна част на море Уедъл.

Източник: Scientists track iceberg the size of London, BBC News

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !