Изчезна една от реките на Северна Америка (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 18 април 2017 в 15:03 7118 1

Кредит ESA

Снимките, заснети със сателита Sentinel2 на Европейската космическа агенция през 2015 г. и 2016 г. показват рязък спад в притока на река Слимс. Отдръпването на ледника Каскавулш се вижда в долната част. Водата вече не тече на север, а на юг по река Каскавулш.

През 2016 година топящ се ледник в Юкон, Канада, причини изчезването на една от реките на Северна Америка - река Слимс, съобщи phys.org

Резултатите от изследването са публикувани в списание Nature Geoscience.

Водите на реката са текли в северна посока (към Берингово море) и са захранвали едноименното езеро. Причината за изплитняването на реката стана отстъплението към вътрешността на континента на един от най-големите ледници в Канада - Каскавулш.

Поглед отблизо на ледения каньон в крайната точка на ледника Каскавулш, с наскоро сриналите се ледени блокове. Този каньон вече носи почти всичкия разтопен лед от върха на ледника надолу към долината р. Каскавулш и към залива на Аляска. Снимка: Jim Best/University of Illinois

Миналата пролет неговото отстъпление задейства геоложко събитие с главоломна скорост. Промени се положение, установено през последните няколко хиляди години - водата от ледника започна да не изтича на север, към река Слимс, а на юг, в река Каскавулш откъм Тихи океан.

Според изследователите причината за събитието е глобалното затопляне. През 2015 г. реката е съществувала, а нейното изчезване е определено с помощта на сателитни снимки и с помощта на дронове.

Такова улавяне на притока на водни маси на една река от друга река, е първият известен случай на "завладяване на река" (river piracy) в днешно време. За последен път такова явление геолозите са регистрирали преди хиляди или милиони години. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

1

Denis Rizanov

19.04 2017 в 11:42

Uploaded on Aug 6, 2010

Кво е това видео за илюстрация на "новината" бе? 2010година?!!