Какво се е случило с Арголандия, континентът, отцепил се от Австралия

Геоложкият пъзел е решен след седем години изследвания

Ваня Милева Последна промяна на 25 октомври 2023 в 00:00 2757 0

Геолози от Университета в Утрехт успяват да възстановят историята на изгубения континент. Оказва се, че Арголандия е на фрагменти, но все още е там.

Кредит Utrecht University

Геолози от Университета в Утрехт успяват да възстановят историята на изгубения континент. Оказва се, че Арголандия е на фрагменти, но все още е там.

Преди около 155 милиона години парче от континент с размер 5000 км се е откъснало от Западна Австралия и се е отдалечило. Геолозите могат да видят това благодарение на "празнотата", която оставя след себе си: басейн, скрит дълбоко под океана, наречен абисална равнина Арго.

Подводният елемент дава името си и на континента Арголандия. Структурата на морското дъно показва, че този континент трябва да се е отклонил на северозапад и да се е озовал там, където днес се намират островите на Югоизточна Азия.

Но изненадващо, няма голям континент, скрит под тези острови, само останките от малки континентални фрагменти, които също са заобиколени от много по-стари океански басейни.

И така, какво се е случило с Арголандия?

Геолози от Университета в Утрехт успяват да възстановят историята на изгубения континент. Оказва се, че Арголандия е на фрагменти, но все още е там. "В противен случай щеще да е голям научен проблем."

Геолозите разграничават земната кора на по-тежка океанска кора и по-лека континентална кора.

Тези по-леки континенти може да са частично скрити под морското равнище, какъвто е и случаят с друг "изгубен" континент, Голяма Адрия. Подобно на Арголандия, той също се състои от различни фрагменти, разделени от тесни океански басейни, които в крайна сметка стават част от една тектонска плоча. В някакъв момент в миналото Голяма Адрия се потопява в земната мантия, но горният слой остава и се нагъва, за да образува планините на Южна Европа. Арголандия обаче не е оставил такава следа под формата на нагънати скални слоеве.

Следи от отминали епохи

"Ако континентите могат да се потопят в мантията и да изчезнат напълно, без да оставят геоложка следа на земната повърхност, тогава няма да имаме много представа как е изглеждала земята в геоложкото минало. Би било почти невъзможно да се създадат надеждни реконструкции на бивши суперконтиненти и география на земята в отминали епохи", обяснява геологът от Утрехтския университет Дуве ван Хинсберген (Douwe van Hinsbergen).

"Тези реконструкции са жизненоважни за нашето разбиране на процеси като еволюцията на биоразнообразието и климата или за намирането на суровини. И на по-фундаментално ниво: за да разберем как се формират планините или за разработване на движещите сили зад тектониката на плочите - две явления, които са тясно свързани."

Колаж

Ван Хинсберген и неговият колега Елдърт Адвокаат (Eldert Advokaat) изследват геологията на Югоизточна Азия за съдбата на Арголандия.

"Но ние буквално си имахме работа с огромно количество информация, поради което нашето изследване отне толкова дълго време. Прекарахме седем години, за да подредим пъзела”, разказва Адвокаат. "Ситуацията в Югоизточна Азия е много по-различна от места като Африка и Южна Америка, където един континент се разпада спретнато на две части. Арголандия се разцепва на много различни парчета. Това възпрепятства представата ни за дрейфа на континента."

Но това бе, докато не се осъзна, че фрагментите са пристигнали на сегашните си местоположения приблизително по едно и също време, което изяснява как някога са се свързвали заедно. Парчетата образуват колаж: Арголендия е скрита под зелените джунгли на големи части от Индонезия и Мианмар.

Частична реконструкция на дрейфа на Арголандия, назад във времето до преди 215 милиона години, когато разпадането ѝ се ускорява. Кредит: Utrecht University

Аргопелаг

Това раздробяване е типично за микроконтинента. Никога не е имало нито един ясно очертанконтинент Арголандия, а по-скоро "Аргопелаг" от микроконтинентални фрагменти, разделени от по-стари океански басейни. По това прилича на Голяма Адрия, която досега почти изцяло се е потопила в мантията на Земята, или Зеландия, до голяма степен потопения континент източно от Австралия.

"Разцепването на Арголандия е започнало преди около 300 милиона години", добавя Ван Хинсберген.

Без спойка 

Пъзелът, който Адвокаат и Ван Хинсберген са решили, пасва безпроблемно между съседните геоложки системи на Хималаите и Филипините. Тяхната детективска работа също обяснява защо Арголандия е толкова разпокъсана: разпадането се е ускорило преди около 215 милиона години, когато континентът се е разпаднал на тънки ивици. Геолозите провеждат теренна работа на няколко острова, включително Суматра, Андаманските острови, Борнео, Сулавеси и Тимор, за да тестват своите модели и да определят възрастта на ключови скални слоеве.

Справка: Finding Argoland: reconstructing a microcontinental archipelago from the SE Asian accretionary orogen
Eldert Lieven Advokaat, Douwe van Hinsbergen; October 2023; Gondwana Research; DOI:10.1016/j.gr.2023.10.005

Източник: Finding Argoland: how a lost continent resurfaced, Utrecht University

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !