Камъкът, паднал в къща, може да е парче от Халеевата комета на възраст 5 милиарда години (видео)

Метеорит се е разбил в спалня в Хоупуел Тауншип, Ню Джърси, в понеделник. Очаква се научен анализ.

Ваня Милева Последна промяна на 12 май 2023 в 00:01 5570 0

Черният камък, който падна през покрива на семейство от Ню Джърси по време на метеоритния дъжд Ета Аквариди.

Кредит Hopewell Township Police Department

Черният камък, който падна през покрива на семейство от Ню Джърси по време на метеоритния дъжд Ета Аквариди.

Камък, вероятно метеорит, се е разбил в къща в Ню Джърси в понеделник, 8 май, без да причинява наранявания.

Никой не е бил в дома на Сузи Коп в Хоупуел Тауншип, Ню Джърси, когато парчето космическа скала е паднало, съобщава за необичайното събитие CBS News Philadelphia. Метеоритът се приземил около 13:00 местно време, преминавайки през покрива и падайки в спалнята, принадлежаща на бащата на Коп. Съдейки по щетите, метеоритът се е ударил в пода, отскочил е до тавана и спрял в ъгъла на стаята. Металният обект е с размери около 10 на 15 сантиметра.

"Докоснах нещото, защото си помислих, че е случаен камък... и беше топъл", разказва Коп пред CBS News.

Властите все още разследват произхода на камъка с очевидно космически произход, но Дерик Питс (Derrick Pitts), главен астроном в Института "Франклин" във Филаделфия, заявява пред CBS News, че метеоритът може да е на четири до пет милиарда години.

Възможно е метеоритът да е бил част от продължаващия метеорен поток Ета Аквариди, който се случва приблизително между 19 април и 29 май всяка година и достига своя максимум около 5 и 6 май. През пиковите дни метеорният поток може да произведе стотици "падащи звезди" на час - повечето от които са метеори, изгарящи в атмосферата. Тези метеори са скалните отломки, оставени от Халеевата комета, която става видима от Земята на всеки 75-79 години.

"Да се удари в къща и хората да могат да го забележат, това е наистина необичайно и се е случвало много малко пъти в историята", коментира Питс.

Метеоритите навлизат в земната атмосфера непрекъснато, но повечето от тях изгарят, преди да паднат на земята. В редки случаи се приземяват, нанасяйки щети на сгради. Така например през 2015 г. метеорит с тегло 712 грама се разбива в къща в Сан Карлос, Уругвай, като унищожава легло и телевизор. През 2021 г. жена от Британска Колумбия се събужда от силен шум и открива между възглавниците си камък с големина на юмрук, оказва се, че това е фрагмент от метеорит, взривил се във въздуха, предизвиквайки огнено кълбо. През ноември 2022 г. се смята, че удар от метеорит може да е причинил пожар в къща в Калифорния.

Съобщава се също за малки метеорити, които са се разбивали в сгради в Суматра през 2020 г., в Кънектикът през 1982 г. и в Окланд през 2004 г. За щастие никой не е пострадал при тези инциденти. Единственият известен пример за човек, ударен от метеорит, се случва в Алабама през 1954 г., когато метеорит с тегло 3,8 кг се разбива в дома на жена, удря радиото ѝ и крака ѝ, оставяйки ѝ голяма синина.

През февруари 2013 г. метеорит с диаметър около 18 м навлиза в земната атмосфера и се взривява над Челябинск, Русия. Това причинява най-много наранявания, но без пряко попадение. Полученото огнено кълбо издухва стъклата на прозорците и поврежда много сгради, причинявайки повече от 1 600 наранявания, за които се съобщава, че са причинени от летящи стъкла и отломки.

Скални или метални парчета, обикалящи около слънцето, се наричат ​​метеороиди. Те стават метеори, когато навлязат в земната атмосфера. От триенето с заобикалящите ги газове те започват да светят, заради което мнозина ги наричат „падащи звезди“. Когато метеорите достигнат земната повърхност, се наричат ​​метеорити. Годишно на нашата планета падат стотици метеори с различни форми и размери.

Източник: Rock that crashed through New Jersey home may be 5 billion-year-old chunk of Halley's Comet
Stephanie Pappas, Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !