За първи път сеизмичните вълни разкриват течното марсианско ядро

Марсианско земетресение и удар на метеорит позволява на изследователите да измерят физическите свойства на ядрото на планетата

Ваня Милева Последна промяна на 26 април 2023 в 00:01 5639 0

Концепция на художник за вътрешността на Марс и пътя на сеизмичните вълни към спускаемия модул InSight

Кредит NASA/JPL and Nicholas Schmerr

Концепция на художник за вътрешността на Марс и пътя на сеизмичните вълни към спускаемия модул InSight.

Ядрото на Марс е приблизително колкото нашата Луна и макар и течно, е почти два пъти по-плътно. Или поне така показват резултатите от първите наблюдавани вибрации от земетресение и сблъсък с метеорит, пресекли сърцето на Червената планета и засечени от спускаемият апарат InSight, който улавя сеизмични вълни, идващи от другата страна на планетата.

Проникващите и пречупвани трептения позволяват на изследователите да прецизират оценките на размера, плътността и състава на ядрото, които съобщават в Proceedings of the National Academy of Sciences.

Течното ядро ​​на Марс има изненадващо висока концентрация на леки елементи, отговаряйки на някои въпроси и повдигайки други.

„Никой досега не е виждал сеизмична вълна да преминава през ядрото [на Марс]“, казва сеизмологът Джесика Ървинг (Jessica Irving) от Университета в Бристол в Англия. „Чакахме повече от 900 дни за едно земетресение от другата страна“, отбелязва Ървинг. След това „24 дни по-късно имаше … сблъсък с метеорит.“

Схеми на вътрешните структури на Земята, Марс и Луната, включително траекториите на сеизмичните вълни, използвани за разкриване на структурата на ядрото на Земята и сега на Марс. Нашите познания за ядрото на Земята идват от повече от век изучаване на изкривяващия ефект, който има върху вълните от земетресения от другия край на земното кълбо. Сега е ред на друга планета. Когато мисията InSight кацна на Марс, планетарните учени се надяваха да научат нещо за местните сеизмични въздействия. Засичането на земетресения от другия край на планетата бе невероятна мечта, но постигната благодарение на проекта. Кредит: Irving et al, Proceedings of the National Academy of Sciences

И двете събития са регистрирани от спускаемия модул InSight на НАСА, който наблюдава сеизмичната активност на Марс в продължение на четири години, до декември 2022 г. По време на своята 1480-дневна работа спускаемият апарат улавя трептенията на над 1000 марсотресения и няколко удара. Но през цялото това време той засича само две такива събития от обратната страна на планетата.

Сеизмометърът на InSight - Сеизмичният експеримент за вътрешна структура или SEIS (Seismic Experiment for Interior Structure) - открива сеизмични вълни от земетресения и удари на метеорити върху Червената планета до декември 2022 г. Кредит: JPL-Caltech/NASA

Анализирайки пресичащите ядрото сеизмични вълни от двете събития, Ървинг и нейните колеги установяват, че ядрото на Марс има радиус от 1780 до 1810 километра с плътност от около 6200 килограма на кубичен метър. Този радиус е малко по-малък от предишните изчисления и около половината от комбинираните слоеве на сърцето на Земята. Ядрата на двете планети съставят около половината от общата им дебелина.

Освен това изследователите заключават, че ядрото на Марс е съставено предимно от течна желязна сплав, като сярата съставлява около 15% от масата му. Част от водород, кислород и въглерод заедно съставляват около 5%. Констатациите приблизително съвпадат с някои предишни анализи на състава на марсианските метеорити.

Справка: First observations of core-transiting seismic phases on Mars
Jessica C. E. Irving, Vedran Lekić, Cecilia Durán and Zongbo Xu
Proceedings of the National Academy of Sciences. Published online April 24, 2023. doi: 10.1073/pnas.2217090120.

Източник:

Seismic waves crossing Mars’ core reveal details of the Red Planet’s heart, Science News

Seismic Waves Reveal The Liquid Martian Core For The First Time, IFLScience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !