Колко големи са били древните цунами? Старите бедствия могат да се повторят (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 20 февруари 2023 в 00:01 14835 0

Цунами. Кредит: Pexels / Ray Bilcliff

За учените са важни изследванията на древните цунамита, защото ако на дадено място преди са се случвали огромни и разрушителни цунами, те биха могли да се повторят. 

Недокументирано досега древно цунами

Камък с тегло над 40 тона е намерен високо над океана на чилийския бряг. Присъствието му кара всяка друга канара да изглежда мъниче. Защо толкова голям камък се е озовал на това място? Причината не се крие в пустинята Атакама, а в Тихия океан.

Преди стотици години силно цунами се вряза в бреговете на Северно Чили. Това е била водна стена с височина 20 метра, по-висока от шестетажна сграда, която помита тежки камъни към сушата сякаш са обикновени, дребни песъчинки.

Hakai Magazine съобщава, че това цунами се е случило преди да се появят първите писмени документи в Чили.

Такова палеоцунами обаче е открито благодарение на детективската работа на малка група изследователи, които разкриват следи от древни цунами по целия свят.

С помощта на различни научни методики те са успели да открият доказателства, че е имало недокументирано досега колосално цунами. С напредването на работата им техните открития показват и как крайбрежните райони могат да бъдат по-предразположени към опасности, отколкото се предполага.

Последиците от проучването са съвсем прости. Ако подобни древни цунамита са се случвали в този район преди, те могат да се случат отново.

Цунами или големи вълни: Каква е разликата?

Макар да звучи като огромна вълна, цунамито е нещо повече от това. Типичните вълни, дори тези, които достигат височина от 10 метра, обикновено се улесняват от вятъра и обхващат само най-горните слоеве на водата. Те имат минимална енергия и обикновено се удрят безвредно в брега.

От друга страна, цунамитата са резултат от геоложки събития - изригване на вулкан, земетресение или падане на планински късове в океана. В цунамито се включва целият воден стълб.

Основни разлики между цунамито и движените от вятъра вълни.
 ЦунамиВятърна вълна
Източник Земетресения, свлачища, вулканична дейност, определени видове метеоусловия, близки до земята обекти Ветрове, които духат в приповърхностния слой на океана
Местоположение на
енергията
Цялата водна колона, от повърхността на океана до океанското дъно Океанската повърхност
Дължина на вълната 500-1000 километра 90-180 метра
Период на вълната 5 минути - 2 часа 5 - 20 секунди
Скорост на вълната Дълбоки води: 800-1000км/ч
Близо до брега: 30-50 км/ч 
8-100 км/ч

Въпреки че цунамитата могат да достигнат височина над 20 метра, дори тези, които не са изключително високи, могат да доведат до големи щети, обяснява Atlantic. Вместо да се сблъскат с бреговете, цунамитата се устремяват напред. След като достигнат далеч навътре в сушата, водата започва да се отдръпва. При това водата отнася почти всичко, което се намира на пътя си.

Цунамитата често оставят следи от атаките си, като например изнесени камъни.

Анимация, сравняваща вятърна вълна и цунами. Кредит: The COMET Program

Търсене на древни цунамита

Изследователят Джеймс Гоф (James Goff) от Университета в Саутхемптън търси палеоцунами от близо 30 години. Той се фокусира предимно върху районите около Тихия океан.

Според Гоф най-лесният начин да се разбере дали преди хиляди или стотици години е имало цунами е да се погледне под повърхността. Когато вълните цунами се оттеглят, те оставят следи на повърхността. С течение на времето слоеве от черупки, скали, тиня и други отлагания се погребват, което води до запазване на пътя на бедствието. В някои райони тези слоеве са запазени толкова добре, че доказателствата за няколко цунамита се наслагват едно върху друго.

При разкопки в Мауи, Хавай, се виждат четири ивици, маркиращи отлаганията от цунами. Учените все още не са установили кога са се случили тези цунамита. Кредит: Scott Fisher

В южната част на Чили може просто да се копае в близост до крайбрежните зони и да се преброят съществуващите ивици. Разглеждането на такива пластове може да разкрие древни цунами.

В безплодни или по-скалисти райони обаче откриването е доста по-трудно. Използваните методики трябва да съответстват на средата. Гоф и други учени търсят фораминифери, диатомеи, геохимични промени, древна морска ДНК и камъни. Могат също така данните да бъдат подкрепени с археологически записи и допълнителни доказателства.

Това цунами в Атакама вероятно се е случило през 1420 г., смята Татяна Изкиердо (Tatiana Izquierdo), изследовател на древни цунамита от университета "Хуан Карлос" в Испания. Тя и нейните колеги копаят под огромния камък, за да намерят ненарушени седименти. Те датират радиовъглеродно някои от морските черупки, които определят набор от потенциални дати от 14-ти до 16-ти век. С по-нататъшни изследвания екипът открива исторически записи за цунами в Япония през 1420 г., които отговарят на техните дати. Изкиердо обяснява, че тяхното цунами вероятно е произлязло от чилийското крайбрежие след голямо земетресение и е пресякло Тихия океан до Япония.

Кредит: Tatiana Izquierdo et al.

Макар че откриването на размера и въздействието на древно цунами може да бъде въпрос на исторически интерес, откритията могат да помогнат на съвременните общности край бреговете. Макар че прогнозирането на подобни събития не е възможно, изследователите на древни цунамита показват, че неизвестните досега цунамита биха могли да бъдат дори по-страшни от известните. Въпреки че може да са се случили преди хиляди години и такива райони да не са виждали колосални вълни, хората трябва да очакват те да ударят някога.

Справка: 
In search of Holocene trans-Pacific palaeotsunamis
James Goff, Jose Borrero, Gabriel Easton; Earth-Science Reviews Volume 233, October 2022, 104194
DOI: https://doi.org/10.1016/j.earscirev.2022.104194

Coastal boulder deposit as evidence of an ocean-wide prehistoric tsunami originated on the Atacama Desert coast (northern Chile)
Manuel Abad, Tatiana Izquierdo, Miguel Cáceres, Enrique Bernárdez, Joaquín Rodriguez-Vidal
Sedimentology https://doi.org/10.1111/sed.12570 

Източници:

Paleotsunami Detectives Hunt for Ancient Disasters, Hakai Magazine

JetStream Max: Tsunamis vs. Wind Waves, National Oceanic and Atmospheric Administration, National Weather Service

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !