Комети или вулкани - откъде се е появила водата на Земята?

Антония Петрова Последна промяна на 11 март 2017 в 10:30 8468 6

Вулкан в Хавай източник: Wikipedia

Земята винаги е била за нас "синята планета". Древнитe седиментни скали и охладена лава предоставят безспорни доказателства, че течната вода е съществувала на земната повърхност поне от 3,8 милиарда години. Но откъде е дошла цялата тази вода в древните океани на Земята?

Пред Conversation геологът Балз Камбър (Balz Kamber), ръководител на факултета по геология и минералогия в дъблинския Тринити Колидж (Trinity College Dublin), отговаря на тази загадка. 

Геолозите продължават да спорят по две теории за произхода на водата. Едната предполага, че вероятно е дошла чрез астероиди и комети, разбили се на планетата. Проучванията през последните години обаче подкрепят другата теория, че водата винаги е присъствала в скалите на земната мантия и постепенно е излизала на повърхността чрез вулканите. 

Вулканът Кливлънд на Алеутските острови, заснет от Международната космическа станция, май 2006 г.

източник: Wikipedia

През 1974 г. учените откриват, че земната мантия съдържа много повече ценни метали, като например платина, отколкото се е очаквало. Тези елементи се съединяват естествено с желязото и затова голямат част от тях са издърпани в желязното ядро на планетата в нейната най-ранна история. 

Това води до идеята, че астероидите, удрящи се в Земята скоро след нейното буйно зараждане, са доставили и допълнителен пласт от материали. Тази "късна облицовка" може да включва не само ценни метали, но също и "летливи" субстанции, като въглерод и вода, за които е известно, че съществуват върху видове метеорити, наречени въглеродни хондрити (carbonaceous chondrite) заради присъствието в тях на многочислени хондри - сферични образувания.

Но проучване от януари 2017 г. показва, че тази теория не е вероятна. Изследването сочи, че видът рутений (един от онези метали, привличани от желязото) в земната мантия има различна атомна сигнатура от онзи, открит в повечето астероиди от външна слънчева система. Това предполага, че късната облицовка идва от вътрешна слънчева система, където волатилните субстанции са рядкост. И че тези астероиди не са основният източник на вода на Земята.

източник: ESA

Това проучване се прибавя към друго, което предполага, че водата е била в изобилие на Земята преди пристигането на късната облицовка. Например, има различни доказателства, че най-старите земни минерали (циркона) са кристализирали от магмени източници, взаимодействайки си с течна вода. Тези минерали са стари между 4,1 и 4,3 милиарда години, а късната облицовка се смята, че е била доставена на Земята преди около 3,9 милиарда години. 

Нещо повече - един астероид може да носи вода, но това не означава непременно, че успешно ще я достави на Земята. Всъщност, учените вече смятат, че Земята вероятно е губила от масата си, отколкото да е получава нова, по време на на ранните бурни удари на астероиди - процес, известен като колизионна или ударна ерозия. Това все още е непроверена теория, но последно проучване на ударния кратер Съдбъри в Канада разкрива доказателство, че този сблъсък е изпарил повечето от пренасяния волатилен материал. Това означава, че още по-волатилните видове като водата, също са били изгубени в космоса при сблъсъка.

Последното доказателство, че океаните на нашата планета вероятно са се формирали много рано, е, че има повече хлор на Земята, отколкото е предполагано. Ранното наличие на течна вода на Земята би дало на хлора нещо, което да го разтваря и така да се предотврати загубата му в космоса. И накрая, за разлика от планетарните учени, геохимиците отдавна твърдят, че земните океани не произхождат от ледени комети, тъй като съдържат различно съотношение между изотопите на обикновения и тежкия водород. 

Всички тези доказателства говорят, че водата по повърхността на Земята или "течната хидросфера" всъщност е натрупана чрез газоотделяне от планетата. Водата е съхранявана в земната мантия под формата на хидроксилни групи (един водород и един кислород), хванати в минерали като рингудит. При топене на скалите от мантията водата се разтваря в магмата. С излизането на магмата на повърхността и охлаждането й налягането се намалява, освобождават се кристални форми и вода и се изхвърлят като пара чрез вулканите. 

Пионерна експериментална работа показва, че минералите на дълбочина 150-200 км могат да съдържат вода, но още по-скорошни експерименти, модели и сеизмични данни предполагат, че водата може също така да бъде открита и по-дълбоко - на 400-660 км. под повърхността. 

Необходимо е да се разбере, че водата също така може да бъде рециклирана обратно в мантията. Това означава, че има баланс между водата в океаните и тази, която се съхранява в мантията. Учените засега само могат да спекулират колко вода все още е "заключена" в тези големи дълбочини. 

Това, което учените знаят, е, че средното ниво на морската повърхност в сравнение със сушата продължава да бъде относително постоянно през почти 4-милиардното съществуване на планетата. Това предполага, че този постоянен кръговрат на водата, която излиза и се връща обратно в мантията, е спомогнал значително за поддържането на живота през цялото му съществуване на планетата. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

6

поп Дръвчо

02.03 2018 в 20:44

Бисере, тва якото дето го пушиш кой дилър го доставя?

8034

5

бисер русанов

01.03 2018 в 19:01

Втълпявали са ни, повече от 50 години, че Човекът, не е интелигентен дизайн и в резултат на „Дарвиновата Еволюция" сме произлезли от маймуната , което е абсурдно неадекватно и грешно . Сложността на Човешкият геном и човешката клетка доказва,че Човекът е интелигентен дизайн , а не случайно изникнал и еволюирал от амебата. Информацията, която носи нашето ДНК и сложността на клетката само част от нея не би се побрала в една огромна празна библиотека! Според Дарвиновата „Еволюция" сегашните маймуни са изостанали маймуни! Рисунките в учебниците, които показваха човешкият ембрион в различен стадий на развитие, които приличат на риба, земноводно, гущер, куче, маймуна и други животински видове се доказаха, че са чиста фалшификация. Всеки Гинеколог, който прави аборти не е виждал подобна извратена гнусна лъжа и може да потвърди това!

8034

4

бисер русанов

01.03 2018 в 19:01

„Динозаврите" също се създадоха в подкрепа на „Еволюцията", защото тя започна да куца и пропада много преди да се установи и открие сложността на човешкия геном. Динозаврите за съжаление съществуват само в Холивудските филми и в някои Музеи само като Пластмасови атрибути и пластмасови скелети, а когато попитаме къде са истинските големи кости, те ни отговарят, че са прибрани на сигурно място за да не се повредят и ни предлагат да гледаме само малките кости, които са си обикновени пилешки кости!

8034

3

бисер русанов

01.03 2018 в 18:49

Някой знае ли как работи точно кръговратът на водата? Знаете ли какви количества вода се изливат годишно в Океаните и моретата?Има данни,които сочат,че количествата вода от реките за една година се равняват на 570 пъти водната маса на цялата Земя! за да се върне тази вода би трябвало да се изливат постоянно дъждове като из ведро и то на само точно определени места! Но да предположим, че количеството водна маса от реките, което се излива в океаните е само една трета1/3 от цялата водна маса, която се равнява на сухата площ, която също знаем, че е 1/3 от Земята. Как е възможно да се изпари тази вода и да се превърне на вода и да се напоят точните места за да могат да потекат реките в продължение на хиляди години от едни и същи места, след като знаем,че на голяма част от сушата дъждове падат по - рядко, а над океаните,които падат дъждовете няма как да отиде сладката вода обратно във Земята?

8034

2

бисер русанов

01.03 2018 в 18:48

Как точно се поддържа едно и също количество кислород във въздуха след като през последните 100 години са изсечени и унищожени и опожарени повече от 2/3 от дърветата и растителния свят, който произвеждат кислород, По пътя на логиката само през последните 100,когато е имало 21 %кислород, то сега в днешно време би трябвало да остане само 7 % кислород? Как е възможно да нямаме промяна в количеството кислород във въздуха, който дишаме? Би трябвало да сме умрели отдавна! Как се е образувала водата,която е 2/3 от сушата и как е станала солена и как се е отделила сладката от солената вода и защо не можем да направим вода като съединим 2 молекули водород и една молекула кислород, а вместо това получаваме взрив? От къде би дошло такова огромно количество вода?

8034

1

бисер русанов

01.03 2018 в 18:46

Само не ми отговаряйте,че са от Халееви комети, които също като земята имат кръговрат за да може да се обясни тяхната неизчерпаемост и тяхната вода не се изразходва стотици хиляди години и, че някаква такава комета по погрешка се ударила в Земята, която е напълнила с вода нашата Земя и тя започнала да се върти и образувала магическа „Гравитация" за да може да задържи тази вода? Водата се доказва ,че е създадена от самото начало на образуването на нашета Земя.Тя не е природен естествен феномен! Не е възможно да е съществувала във праха като отделни молекули при първоначалното образуване на Земята,тъй като при тяхното съединение 2 молекули и + 1 молекула кислород получаваме взрив!