Магмата под супервулкана Йелоустоун е двойно повече от предходните прогнози

Ваня Милева Последна промяна на 05 декември 2022 в 00:01 3361 0

Пара над термални извори в Йелоустоун. Кредит: B. Inaglory (CC 3.0)

Супервулканът Йелоустоун, един от най-големите вулкани в света, съдържа почти два пъти повече количество магма от това, което учените някога са смятали, според ново изследване.

Въпреки това, новите оценки за разтопената скала в резервоарите на древния вулкан не увеличават вероятността той да изригне скоро според статията, публикувана в Science в началото на декември.

Вулканичната калдера, разположена в сърцето на парка Йелоустоун, е с впечатляващите размери 70/45 км. Вулканолозите са запознати с най-малко три големи изригвания, които са се случили на мястото през последните 2,1 милиона години, както и няколко по-малки изригвания, най-скорошното от които се е случило преди около 70 000 години. Най-големите изригвания са произвели огромни количества пепел, които биха блокирали слънчевата светлина и покрили много отдалечени региони.

Вулканичните изригвания получават магма от резервоари, разположени на две места: едно близо до мантията на Земята и друго по-близо до кората. Всеки от тях съдържа комбинация от разтопена скала и кристален материал и в миналото изследователите са открили връзка между вулканичните изригвания и съотношението на разтопената скала към твърдия кристал, съдържащ се в този комплекс. Когато делът на разтопената скала е по-голям от този на твърдите кристали, които съдържат, това обикновено означава, че вероятността от изригване е по-голяма, тъй като тази комбинация улеснява движението на магмата на вулкана.

Част от калдерата покрай река Йелоустоун в долината Хейдън на парка. Кредит: NPS/Public Domain.

Неотдавнашното проучване, ръководено от Рос Магуайър (Ross Maguire), изследовател в Университета на Илинойс Урбана-Шампейн, разчита на сеизмични данни, записани през последните две десетилетия в Йелоустоун, което му позволява да направи оценки на количеството разтопена скала във вулканичните резервоари в сравнение с твърдият кристал.

Благодарение на използването на суперкомпютри като инструмент за създаванена 3D модели на сеизмичните вълни, се предоставя по-изчерпателен поглед в пова изследване върху вътрешната работа на вулкана Йелоустоун, отколкото са постигнали предишни проучвания.

Въз основа на техните оценки, супервулканът Йелоустоун съдържа средно около 16 до 20 процента разтопена скала, около десет процента повече от предишните оценки. Въпреки че новите им оценки разчитат на някои предположения, свързани с разпределението и формата на твърдите кристали в резервоарите, те все пак сочат наличието на почти два пъти повече разтопена скала, отколкото са дали предишните оценки.

За щастие, неотдавнашното проучване на Магуайър и неговия екип показва, че дори при два пъти количеството магма, то остава доста под това, което вулканолозите определят като праг на изригване. Това, съчетано с геоложката информация, показваща последните му изригвания в миналото, показва, че супервулканът Йелоустоун може да остане активен за дълги периоди, без изобщо да се случи изригване.

Диаграма, показваща напречно сечение на района на супервулкана Йелоустоун. Кредит: Служба на националния парк.

Това обаче не означава, че ще остане неактивен завинаги. В крайна сметка супервулканът Йелоустоун най-накрая ще изригне, което вероятно ще причини огромно количество разрушения в околния регион. Миналата година отделна група изследователи, които са публикували работата си в Nature – Earth and Environmental Sciences, разглеждат периодите между изригванията на супервулкан в Суматра в опит да разберат по-добре как те са свързани с времевите рамки на изригването.

„Ако разберем по-добре тези дълги латентни периоди, какво да търсим в младите активни супервулкани, това ще ни помогне да предскажем бъдещи изригвания“, коментира Мартин Данишик (Martin Danišík) от Центъра Джон де Латер в Университета Къртин, един от съавторите на миналогодишното проучване.

Междувременно изследователите продължават да наблюдават Йелоустоун за всякакви потенциални промени във вулканичната му активност и докато в парка често се съобщава за малки „рояци земетресения “, нито едно от тях не сочи предстоящо катастрофално изригване.

Справка: Magma accumulation at depths of prior rhyolite storage beneath Yellowstone Caldera
Ross Maguire, Brandon Schmandt, Jiaqi Li, Chengxin Jiang, Guoliang Li, Justin Wilgus and Min Chen
SCIENCE, 1 Dec 2022, Vol 378, Issue 6623, pp. 1001-1004
DOI: 10.1126/science.ade03

Източник: WHAT’S THAT RUMBLING BENEATH YELLOWSTONE? SUPERVOLCANO STUDY DOUBLES PAST MAGMA ESTIMATES, The Debrief.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !