Малкото "око" на Мария е причината ураганът да се усили толкова бързо

НаукаOFFNews Последна промяна на 21 септември 2017 в 14:15 5451 0

Ураганът Мария, заснет от спътника GOES-16, който се управлява от НАСА и Националната океанска и атмосферна администрация (NOAA).

Ураганът Мария, който в момента опустошава Пуерто Рико с дъжд и ветрове, непознати в съвременната история, сякаш дойде от нищото.

Бурята претърпя драматична трансформация - само за 18 часа в понеделник, 18 септември, за по-малко от ден се засили от категория 1 до ураган с чудовищната пета категория. На 19 септември Мария накратко се смъкна до категория 4, преди да унищожи островната държава Доминика. След това веднага укрепна до категория 5, преди да отслабне отново преди да се нахвърли на Пуерто Рико.

Но как точно тази опасна буря премина от скучна тропическа депресия в смъртоносна природна сила?

Оказва се, че компактността на Мария, е един от факторите, разказва Нийл Дорст (Neal Dorst), метеоролог от Атлантическата океанографска и метеорологична лаборатория, част от Националната океанска и атмосферна администрация (NOAA).

"И преди сме виждали как по-малките урагани често се усилват и отслабват по-бързо от ураганите с големи циркулации", заяви Дорст пред Live Science.

Друг фактор може да бъде малкото око на Мария, което означава, че може бързо бурята да се засили, съобщава едно проучване.

Кратка неприятна история

Мария е вероятно е най-лошият ураган, който Пуерто Рико е виждал за последните 100 години и цялата територия е без електричество, съобщи BBC News.

"Да бъдеш дребен, изглежда, има своите предимства, ако си ураган" - пише Live Science.

Това е така, защото, както и при други системи, големите обекти имат по-голяма инерция от малките, което означава, че им трябва повече време, за да променят своето движение. Метеоролозите отдавна са забелязали, че малките бури често се засилват или отслабват много бързо, разказва Дорст.

"Изглежда че това е свързано с факта, че е нужна по-малко енергия за ускоряване или забавяне на малко количество въздушни маси вместо голямо количество такива", обяснява Дорст.

Според Националния център на ураганите (NHC) Мария има ветрове със силата на ураган, простиращи се на 95 километра от окото и ветровете със силата на тропическа буря, които се простират до 240 километра от окото. Въпреки че Мария въздейства върху огромна територия, тя е много по-малка от района, засегнат от урагана Ирма.

"Око като карфица"

Окото на силните тропически циклони е приблизително кръгла област с предимно спокойно време, обикновено с диаметър 30-65 км. То е заобиколено от "стена на окото" - пръстен от много висока стена от гръмотевични бури, където се случва най-тежкото време.

Друга възможна причина, поради която Мария насъбра такава сила, е нейното око.

"Няма точно дефинирана връзка между размера на окото и общия размер на бурята", обелязва Дорст.

Но малките очи карат ураганите да се въртят по-бързо. От 80-те години на миналия век метеоролозите знаят за т.нар. "цикли на смяна на стената на окото", при които големи урагани от категория 3 или по-големи образуват външна стена около основната стена на окото, ужасяващ външен пръстен, ограждащ измамно спокойното око, където царуват бесни ветрове и гръмотевични бури. Двете стени се свиват и понякога вътрешната стена се свива до такава степен, че се превръща в "пинхол око" ("око, което е много малка дупчица"), с размер от 10 морски мили (18,5 километра) и по-малко, разказва Дорст.

В случая с Мария цикълът на смяна на стената на окото означаваше, че максималните ветрове, бушуващи в малката стена на окото на бурята, може да са се понижили, но общото вятърно поле може да се е разширило, разказва Майкъл Бел (Michael Bell), атмосферен учен в Държавния университет в Колорадо.

Проучване, представено на 28-та Конференция за ураганите и тропическата метеорология през 2008 г., установи, че бурите, които се усилват бързо, са склонни да развиват такива пинхол очи. Използвайки данните, събрани от ловците на урагани от 1998 до 2006 г., изследователите установиха, че около половината от тропическите бури, които достигат интензивност на ураган, имат пинхол око по време на измерването. По същия начин, 60% от тропическите бури, които имат пинхол око, се превръщат в ураган от категория 3 или по-силен.

"Пинхол окото е всъщност един от признаците, които търсим", заяви Бел пред Live Science. "Обикновено пинхол очите са признак, че ураганът може да се усили бързо".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !