Няма достатъчно плодове и зеленчуци, за да могат всички да се хранят здравословно

НаукаOFFNews Последна промяна на 29 октомври 2018 в 10:59 6851 1

Кредит Pixabay

Канадски учени установиха, че на Земята не се отглеждат достатъчно плодове и зеленчуци, за да се осигури здравословна храна за всички хора.

Изследването, публикувано в списание PLOS One, ръководено от Университета на Гуелф, разглежда глобалното селскостопанско производство, като екстраполира до 2050 г. колко храна трябва да изяде човечеството.

Учените сравняват количеството здравословна храна, препоръчвана от диетолозите, с количеството, произведено от селското стопанство, и установи значителни несъответствия. Оказа се, че хранителната промишленост произвежда прекомерни количества зърнени храни, мазнини и въглехидрати, но плодовете, зеленчуците и протеиновите продукти не са достатъчни, за да отговорят на нуждите на населението.

Тези резултати не са особено добра новина.

"Ние просто не можем да осигурим за всички здравословна диета при сегашната глобална система на селското стопанство", заяви за ЕurekАlert професор Евън Фрейзър (Evan Fraser ) от Университета на Гуелф, съавтор на изследването.

Според препоръките диетата на всеки човек трябва да се състои от 50% плодове и зеленчуци, 25% зърнени храни, а останалите 25% - протеини, мазнини и млечни продукти.

Това са препоръки в ръководството за здравословно хранене на Харвардския университет.

Изследователите изчислиха колко земеделски земи биха били необходими за всички хора на Земята и коригираха тази цифра за очакваната световна популация за 2050 г. -  9,8 милиарда, според ООН.

Учените също така установиха, че пренасочването на производството към по-здравословно хранене ще изисква 50 милиона по-малко хектара обработваема земя, защото плодовете и зеленчуците се отглеждат на по-малко земя, отколкото зърнените култури, захарите и мазнините.

Но докато се произвеждат много зърнени храни, захар и мазнини, плодовете и зеленчуците, както и протеините са недостатъчни.

Учените стигат до заключението, че сега произвеждаме 12 порции зърнени храни на човек вместо препоръчителните осем, 5 порции плодове и зеленчуци вместо 15, три порции масло и други мастни храни вместо една и три порции протеини вместо пет.

Една от причините за това положение е, че развиващите се страни са склонни да се фокусират върху въглехидратите, които са по-лесни за производство.

Без никаква промяна, изхранването на 9,8 милиарда души ще изисква 12 милиона повече хектара обработваема земя и най-малко един милиард хектара пасища повече, отбеляза Фрейзър.

"Изхранването на следващото поколение е едно от най-неотложните предизвикателства, пред които е изправен 21-ви век. Изчисленията ни показват, че за нарастващото население единственият начин да се храни здравословно и балансирано, да запази земята и да намалеят емисиите парникови газове, е да се консумират и произвеждат повече плодове и зеленчуци, както и преходът към диети с повече растителни протеини", заключава Фрейзър.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

29.10 2018 в 22:41

Изобщо не ти трябва да си канадски учен, за да знаеш че пазарите на земеделска продукция нямат особено много резерви, но за сметка на това имат природна цикличност.

Ако внезапно се повиши търсенето на ябълки, каквото и да се случи с цената, допълнително количество ябълки може да има след няколко години. Проклетите дръвчета изискват време, за да започнат да плододават.