Нов температурен рекорд в Арктика от 38⁰C, обяви СМО (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 15 декември 2021 в 09:32 12290 0

Горещо лято в Якутия. Кредит: zyryanova_sv, siberiantimes.com

Температурата от 38°C  в руския град Верхоянск на 20 юни 2020 г. бе призната за нов температурен рекорд в Арктика от Световната метеорологична организация (СМО).

Температурата, по-подходяща за Средиземно море, отколкото за Арктика, бе измерена в метеорологична станция по време на изключителната и продължителна сибирска гореща вълна. Средните температури над Арктически Сибир достигат до 10 °C над нормалните през по-голямата част от лятото на миналата година, като предизвикват опустошителни пожари, огромна загуба на морски лед и изиграват основна роля през 2020 г., като една от трите най-топли години в историята.

„Този ​​нов арктически рекорд е едно от поредицата наблюдения, докладвани в архива на СМО за времето и климатичните екстремни стойности, които бият тревога за нашия променящ се климат. През 2020 г. имаше и нов температурен рекорд (18,3°C) за антарктическия континент “, отбелязва генералният секретар на СМО проф. Петтери Таалас (Petteri Taalas).

„Изследователите на СМО в момента се стремят да проверят показанията на температурата от 54,4°C, записани както през 2020 г., така и през 2021 г. в най-горещото място в света, Долината на смъртта в Калифорния, и да потвърдят нов докладван европейски температурен рекорд от 48,8°C на италианския остров Сицилия това лято. Архивът за метеорологични и климатични екстремни условия на СМО никога не е имал толкова много текущи едновременни разследвания”, коментира проф. Таалас.

Арктика е сред най-бързо затоплящите се региони в света и се затопля повече от два пъти над средното за света. Екстремната температура и продължаващото изменение на климата карат експертната група на СМО да добави нова климатична категория „най-висока регистрирана температура на Арктическия кръг или на север от 66.5⁰“ към своя международен архив на времето и климатичните екстремни стойности.

Архивът на екстремни стойности на времето и климата (Archive of Weather and Climate Extremes) включва най-високите и най-ниските температури в света, валежи, градушката с най-големи зърна, най-дългият период на засушаване, максималния порив на вятъра, най-дългата светкавица и свързаната с времето смъртност.

Създаването на новата категория означава, че и двата полярни региона вече са представени. От 2007 г. СМО изброява температурни екстремни стойности за антарктическия регион (полярни региони на или южно от 60⁰S, съответстващи на районите от сушата и ледения шелф, включени в Договора за Антарктика.

19 март - 20 юни 2020 г. Кредит: NASA

Верхоянск е на около 115 километра северно от Арктическия кръг и метеорологичната станция наблюдава температури от 1885 г. Намира се в северната част на Република Саха (Якутия), е в район на Източен Сибир, където има изключително континентален климат (много студена зима и горещо лято).

„По принцип това разследване подчертава повишаването на температурите, настъпващи за климатично важен регион на света. Чрез непрекъснато наблюдение и оценка на температурните екстремни стойности, ние можем да останем осведомени за промените, настъпващи в този критичен регион на света, полярната Арктика“, отбелязва професор Рандъл Червени (Randall Cerveny), докладчик по климатичните и метеорологичните екстремни стойности за СМО .

„Това подчертава необходимостта от поддържане на дългосрочни наблюдения, които ни дават еталон за състоянието на климатичната система“, коментира проф. Червени.

Моментни снимки на климата

Както при всички оценки на СМО на екстремни стойности (напр. температура, налягане, вятър и т.н.), екстремните стойности, представени пред СМО за преценка, са „моментни снимки“ на нашия текущ климат. Възможно е, наистина вероятно, в бъдеще да възникнат по-големи крайности в арктическия регион. Когато бъдат направени такива наблюдения, ще бъдат сформирани нови комисии за оценка на СМО, за да се провери статуса на такива наблюдения.

„Рекордът е ясно показателен за затопляне в Сибир“, заявява известният британски климатолог и член на комитета д-р Фил Джоунс (Phil Jones).

„Проверката на записи от този тип е важна за наличието на надеждна база от доказателства за това как се променят най-екстремните крайности на нашия климат“, каза д-р Блеър Треуин (Blair Trewin) от Бюрото по метеорология на Австралия и друг член на комисията за оценка.

Подробна проверка

Експертният комитет провежда задълбочен анализ на наличните данни и метаданни, включително междинен анализ на Европейския център за средносрочни прогнози за времето (ERA5).

Те установяват, че наблюденията, направени във Верхоянск, съответстват на околните станции и че оборудването, местоположението и логистиката са сертифицирани от отдела на Якутия на Росхидромет. Метеорологичните условия – с много силен хребет на горното ниво, разположен над региона – също са в съответствие с рекордната температура.

Тъй като това е нова климатична категория за архива на СМО, комисията поиска климатичните данни да бъдат проверени за други възможни минали арктически екстремни стойности със сравнима тежест.

Историческите изследвания установяват от националните записи на арктическите страни, че не са известни температури от 38 °C или по-високи на нито едно място в Арктика. По-конкретно, след задълбочен анализ комисията стигна до заключението, че никакви минали наблюдения в Канада не надвишават тази стойност.

Паралелно с това разследване Архивът на екстремни стойности на времето и климата на СМО изброява и официалната най-ниска регистрирана температура за райони в или на север от Арктическия кръг като -69,6°C, регистрирана на 22 декември 1991 г. в Klinck AWS , Гренландия [72°18'N, 40°28'W, надморска височина: 3216m. Тази стойност е и най-ниската температура, регистрирана за Северното полукълбо.

Източник: WMO recognizes new Arctic temperature record of 38⁰C, WMO 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !