Пирокластичният поток - убиецът от Гватемала (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 05 юни 2018 в 09:06 10837 0

Десетки хора са били убити и много други са изчезнали, след като вулканът Фуего (Volcán de Fuego) в Гватемала изригна на 3 юни 2018 г.

През последните години Фуего редовно изхвърля малки количества газ и пепел, които застрашават слабо населението. Но Фуего има репутацията, че може да създаде и по-големи експлозивни изригвания.

Тези по-мащабни изригвания носят две основни опасности - падащата пепел и вулканските бомби (наричани с общото име тефра) и пирокластични потоци. Всъщност пирокластичните потоци са големите убийци и те са отговорни за загиналите при последното изригване.

И така, какви са тези потоци и защо са толкова смъртоносни? И какво могат да направят хората, за да ги избегнат?

Кадри, взета от пътен мост над суха долина от 3 юни в Фуего показват меките талази на облак пепел, леко спускащ се надолу по склона на вулкана. Изглежда безобидно. 

Зяпачи и служителие гледат хипнотизирано, но облакът се придвижва по долината и се насочва директно към моста. Кадрите показва, че облакът от пепел бързо стига моста, а тези зрители успяват да избягат от смъртта на косъм, тъй като този безобиден наглед облак от пепел е известен убиец, това е пирокластичен поток.

Пирокластичните потоци съдържат адската комбинация от горещи скални фрагменти (пирокласти), прегрят въздух и вулканични газове. Температурите в него са от 100 до 600°C и могат да се придвижват бързо, а още по-бързо по стръмни склонове.

Скоростта на потока обикновено варира между 110-320км/ч, но са регистрирани и скорости от 720 км/ч. Тъй като те са по-тежки (по-плътни) от въздуха се спускат по долините.

Но по-голямата им плътност им дава импулс, така че те могат да преминават по склоновете на долините и дори над планините. Най-опасното място е, когато пирокластичният поток попадне в долина, поради което зрителите на пътния мост са имали късмет да избягат.

"Това, което изненадва много вулканолози (включително и нас), е, че хората всъщност стоят и правят снимки, докато гледат този настъпващ облак" - разказва Дейв МакГарви (Dave McGarvie) от Школата за физически науки, The Open University и Ребека Уилямс (Rebecca Williams) , преподавател по вулканология от Университета в Хъл в The Conversation

"Това със сигурност е хипнотичен и красив феномен, който приковава погледа, но всеки вулканичен облак, който се движи дори приблизително във ваша посока, е ясен знак, че трябва да бягате".

Известно е, че изригванията на Фуего произвеждат големи пирокластични потоци. Това поставя властите в безизходно положение. Защото, ако създадат забранени зони въз основа на най-лошите сценарии, може да няма големи изригвания десетилетия, ако не и столетия. И през цялото време хората ще мърморят, че плодородната земя е недостъпна без основателна причина.

Други смъртоносни инциденти

Един известен пример за пирокластичен поток е изригването на връх Пелее на остров Мартиника на 8 май 1902 г. Пирокластичните потоци унищожават град Сен Пиер и убиват около 30 000 души.

Оцеляват малцина, един от които е бил затворник. Това е най-масовото измиране от пирокластични потоци през последните два века.

Един от най-известните исторически примери за опустошение и смърт, причинени от пирокластични потоци, е това, което се случва в Помпей и Херкулан, когато избухва Везувий през 79 г. от н.е..

Важен урок от това изригване е слабата човешка памет. Тъй като Везувий "спи" почти 700 години, на него не се гледа като потенциална заплаха.

Вулканолозите знаят от своите изследвания, че честотата на големите изригвания за определен вулкан може да бъде веднъж на няколко века или на няколко хиляди години.

Но в човешки времеви мащаб тези числа губят въздействието си, защото вече са измрели хората, които си спомнят миналите изригвания.

Много общности, обитаващи вулканите, имат други по-непосредствени проблеми, включително и други природни бедствия. Това е неразрешен парадокс.

Изригването на Везувий предизвика много пирокластични потоци, които доведоха до смъртта на най-малко 1400 души и погребаха селищата от вулканична пепел.

РазговорътОще е рано да се каже какво ще се случи с Фуего. Но предвид новата му история, това изригване е необичайно голямо и екстремно събитие.

За щастие такива събития са много редки. Да се надяваме, че няма да има внезапно повтаряне на големи и пирокластични потоци, които отнесоха толкова много животи.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !