Повторното замразяване на полюсите на Земята е осъществимо и евтино

Ваня Милева Последна промяна на 19 септември 2022 в 07:41 1608 0

Кредит: Unsplash/CC0 Public Domain

Полюсите се затоплят няколко пъти по-бързо от средното за света, което води до рекордни горещини, отчетени по-рано тази година както в Арктика, така и в Антарктика. Топенето на ледовете и рушенето на ледниците във високите географски ширини ще ускори покачването на морското равнище на планетата.

За щастие, повторното замразяване на полюсите чрез намаляване на постъпващата слънчева светлина би било едновременно осъществимо и неочаквано евтино, според ново изследване, публикувано в Environmental Research Communications.

Учените излагат възможна бъдеща програма, при която високо летящи самолети ще разпръскват микроскопични аерозолни частици в атмосферата на географски ширини от 60 градуса северна и южна ширина - приблизително Анкоридж и южния край на Патагония.

Ако се впръскват на височина 13 000 метра (над височината на пътническите самолети), тези аерозоли бавно ще се носят към полюсите, като леко засенчват повърхността под тях.

"Съществува основателно и общоприето опасение относно използването на аерозоли за охлаждане на планетата", отбелязва водещият автор Уейк Смит (Wake Smith), "но ако уравнението риск/полза се изплати някъде, то ще бъде на полюсите."

Впръскването на частици ще се извършва сезонно през дългите дни на местната пролет и началото на лятото. Една и съща флотилия от самолети би могла да обслужва и двете полукълба, пренасяйки се до противоположния полюс със смяната на сезоните.

Съществуващите досега военни самолети-цистерни за презареждане с гориво въздух-въздух, като остарелите KC-135 и A330 MMRT, нямат достатъчен полезен товар на необходимите височини, докато новоразработените височинни самолети-цистерни биха се оказали много по-ефективни. Флотилия от около 125 такива танкера би могла да издигне полезен товар, достатъчен за охлаждане на районите, разположени на полюсите от 60° с.ш., с 2°C годишно, което би ги върнало близо до средните температури отпреди индустриализацията. Разходите се оценяват на 11 млрд. долара годишно - по-малко от една трета от разходите за охлаждане на цялата планета със същите 2°C и малка част от разходите за постигане на нулеви нетни емисии.

"Въпреки че това може да промени ситуацията в един бързо затоплящ се свят, впръскването на стратосферен аерозол третира само един симптом на изменението на климата, но не и основното заболяване. Това е аспирин, а не пеницилин. Това не е заместител на декарбонизацията", посочва Смит.

Охлаждането на полюсите би осигурило пряка защита само на малка част от планетата, въпреки че в средните ширини също би трябвало да се наблюдава известно понижение на температурата. Тъй като по-малко от 1 % от световното население живее в целевите зони за въвеждане, внедряването на полярни системи би довело до много по-малък пряк риск за по-голямата част от човечеството, отколкото една глобална програма.

"Въпреки това всяко умишлено завъртане на глобалния термостат ще бъде от общ интерес за цялото човечество, а не само от компетенцията на арктическите и патагонските държави", добавя Смит.

В обобщение, настоящото проучване е само една малка и предварителна стъпка към разбирането на разходите, ползите и рисковете от предприемането на намеса в областта на климата на големи географски ширини. То дава допълнителни основания да се смята, че подобни инструменти могат да се окажат полезни както за запазване на криосферата в близост до полюсите, така и за забавяне на покачването на морското равнище в световен мащаб.

Спрaвкa: Wake Smith et al, A subpolar-focused stratospheric aerosol injection deployment scenario, Environmental Research Communications (2022). DOI: 10.1088/2515-7620/ac8cd3

Изтoчник: Refreezing Earth's poles feasible and cheap, new study finds
Faye Holst, Institute of Physics

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !