Пукнатина заплашва да откъсне от Антарктида огромен ледник (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 24 август 2016 в 12:57 14440 1

Кредит inhabitat.com

Отчупването на шелфовия ледник Ларсен В на 17 февруари 2002 г.

Учените с тревога следят растежа на огромна пукнатина, която се появи през 2010 г. и оттогава продължава да расте, в един от най-големите ледени масиви на Антарктика, в очакване на момента, в който огромен айсберг ще отплува в океана, съобщава сайтът Mashable.

През последните няколко месеца скоростта на нарастване на пукнатината става особено забележима. Участниците в британския изследователски проект MIDAS алармират, че сега дължината на пукнатината се е увеличила с 22 км в сравнение с март 2016 г. и става близо 60 км с ширина около 350 м.

Масивът Ларсен е третият по големина шелфов, т.е. в крайбрежните води, ледник в Антарктида. Той е останал стабилен в продължение на десетки хиляди години, но през последните години е загубил два от трите си огромни ледника, откъснати и отправили се под формата на многобройни айсберги в морето на Уедъл. Ларсен А изчезна през 1995 г., а Ларсен В - през 2002 година.

Досега бе запазен само ледник Ларсен C, но гибелта му не е далеч. Това е най-големият от ледниците Ларсен, площта му достига 55 000 кв. км , приблизително половината от територията на България.

Темпът на нарастване на пукнатината (MIDAS)

Нестабилността на ледника Ларсен C не е от вчера, но кога ще се случи откъсването му е невъзможно да се предвиди. Става ясно обаче, че няма да чакаме дълго.


Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12688

1

Emil Kasamakov

24.08 2016 в 14:27

А каква е връзката с Ротера, която е от другата страна на Антарктическия полуостров?