Следи от сблъсъка на астероида, убил динозаврите, са открити и на Луната (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 30 септември 2022 в 00:01 11509 0

Стъклени перли, доставени Chang'e-5. Кредит: Beijing SHRIMP Center, Institute of Geology, CAGS

Изследователски екип е открил следи, вероятно свързани с удара на астероида Чиксулуб, причинил изчезването на динозаврите преди 66 милиона години, чрез изследване на лунни скали, донесени на Земята от китайската мисия Чан'е-5 през декември 2020 г.

Проучването установи също, че големите удари на Земята не са били самостоятелни събития, а са били съпроводени от поредица по-малки удари, което хвърля нова светлина върху динамиката на астероидите във вътрешната Слънчева система, включително вероятността от потенциално опустошителни астероиди, свързани със Земята.

Международният изследователски екип проучва микроскопични стъклени перли (на снимката горе) в лунните скали на възраст до 2 милиарда години, открити в лунната почва. Малките стъклени зрънца са създадени от високата температура и налягане по време на ударите и затова разпределението на възрастта им би трябвало да съответства на сблъсъците, разкривайки хронологията на бомбардировките.

Водещият автор професор Александър Немчин (Alexander Nemchin) от Центъра за космически науки и технологии (SSTC) към  Университета Къртин в Австралия заявява, че откритията на екипа му за възрастта на стъклените зърна в лунните скали съответства на възрастта на големите удари на астероиди (или метеорити) на Земята, не само на сблъсъка Чиксулуб, но и на други удари. 

Екипът смята, че ударите в Земята не са били изолирани, а са съвпаднали с поредица от удари на планети на Земята и на Луната. Така че системата Земя-Луна е била подложена едновременно на бомбардировка от големи космически скали.

Мисия Chang'e-5. Кредит: CNSA Lunar Exploration and Space Engineering Center

"Проучването установи, че големите ударни събития на Земята, като кратера Чиксулуб преди 66 милиона години, може да са били придружени от поредица по-малки удари. Ако това е вярно, то показва, че разпределението на ударите във времето върху Луната може да предостави ценна информация за въздействията върху Земята или вътрешната Слънчева система", коментира проф. Немчин.

Събиране на проби от лунната сонда Чан'e-5. Кредит: CNSA Lunar Exploration and Space Engineering Center

При по-нататъшно проучване на лунните скали изследователите искат да разберат дали могат да открият повече за (вероятно неоткрити досега) удари върху Земята, които са повлияли на живота тук.

Справка:  Tao Long, Constraining the formation and transport of lunar impact glasses using the ages and chemical compositions of Chang'e-5 glass beads, Science Advances (2022). DOI: 10.1126/sciadv.abq2542. www.science.org/doi/10.1126/sciadv.abq2542

Източник: Lunar glass shows moon asteroid impacts mirrored on Earth
Curtin University

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !