Следващият суперконтинент на Земята може да изглежда така (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 14 януари 2017 в 13:47 20287 0

Илюстрация: Nicolle Rager Fuller

Днес сушата на Земята е разделена на няколко континента с огромни океани помежду им.

Но това не винаги е било така - преди стотици милиони години те са съставяли един единствен суперконтинент. Прогнозира се, че в бъдеще те отново ще се съединят.

В статия за ScienceNews Александра Витце (Alexandra Witze) разказва за миналото, настоящето и бъдещето на суперконтинентите на Земята.

В нея тя представя подробни доказателствата, че Земята някога е имала суперконтинент, и обяснява защо учените смятат, че Земята ще образува нов такъв, наречен Амазия след 50 до 200 милиона години.

Миналото

Всеки, който погледне карта на Атлантическия океан, веднага забелязва колко добре си пасват крайбрежията на Южна Америка и Африка, как бразилската издутина съвпада с трапчинката на Западна Африка. Тази улика, заедно с няколко други, подткват Алфред Вегенер да предположи преди повече от век, че континентите някога са били съединени в едно огромно парче суша. Той го нарича Пангея или "всички земи".

Пангея е може би най-известният от поредицата суперконтинени, съществували в миналото. Стотици милиони години огромни плочи от земната кора са се носели върху земната мантия, събирали са се и са се разделяли. 

Пангея е съществувала от преди 400 до 200 милиона години. След разпадането й остава южният суперконтинент Гондвана (преди 80 милиона години), състоящ се от по-голямата част на съвременните земи в южното полукълбо - Антарктида, Южна Америка, Африка, Мадагаскар, Индия, Арабия, Австралия, Нова Гвинея, Нова Зеландия и др.

Това обяснява защо разпространението на неумеещите да летят големи бягащи птици (Struthioniformes) е съсредоточено в Австралия, Южна Америка и Африка.

Друг суперконтинент, Родиния се смята, че е съществувал преди между 1,3 милиарда и 750 милиона години. А има и трети, Нуна (или Колумбия), преди още 1.4 милиарда години.

Изследователите описват тази картина на отдавна изгубени светове използвайки мощни компютърни симулации и геоложки следи от скали от цял свят.

Бъдещето

Въз основа на свиването на Тихия океан обаче учените смятат, че Северна Америка и Азия ще се съберат в бъдеще, за да се образува Амазия. Дали това ще се случи точно така, не е ясно, някои предполагат, че това може да стане заради свиването на Северния ледовит океан.

Дали всички континенти ще се съберат над Северния полюс в един бъдещ суперконтинент Амазия - някои геолози като Рос Мичъл от Университета Къртин в Пърт, Австралия, наричат това "само предположение", но добавя "Но има много здрава научна обосновка зад тази хипотеза".

Това не е единственото предвиждане за бъдещ суперконтинент. Една хипотеза се предполага една бъдеща Пангея Ултима, които ще премахне Атлантически и Индийски океан, събирайки Америка отново заедно с Африка и Европа. Друга хипотеза - за Новопангея -  предвижда края на Тихи океан, съединявайки Австралия и Източна Азия.

Без значение къде и как ще се случи - континентите отново ще се съберат. Тектониката на плочите показва, че един нов суперконтинент ще оформи лицето на Земята след само 50-100 милиона години.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !