Сняг покри палми във Флорида за първи път от десетилетия (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 05 януари 2018 в 10:40 6291 0

Кредит Twitter/Brennan Juhan

Жителите на Флорида видяха рядък сняг, падащ върху палмови дървета.

Зимна буря скова Източното крайбрежие на САЩ. Огромна област с бързо падащо ниско налягане заплашва североизточната част на Съединените щати. В района бушуват ветрове с ураганна сила и свирепи виелици. Циклонът се разрази в четвъртък и донесе 15-30 см сняг в Нова Англия и удари региона с пориви на вятъра със скорост от 65-96 км / ч. Тази седмица в редица райони на североизточната част е по-студено от Марс. Надигащата се буря доведе до отмяна на 2700 полети в САЩ.

Снегът, покрил Талахаси в южния щат Флорида, може и да не е много - само 0,25 см - но това е първият измерим снеговалеж тук от близо 30 години, съобщава LiveScience.

Бялата покривка над някои северни части на "Слънчевия щат", както и южната част на Джорджия, се появи благодарение система от бури, която се очаква да се засили бързо, придвижвайки се нагоре по Източното крайбрежие, носейки силен вятър и потенциално обилен снеговалеж. 

Зимните бури от Северна Флорида до Нова Англия са рядко срещано явление.

Флорида е място, където обикновено птиците бягат от мразовитите зими на север, а щатът е прочут с плажовете си. Но във Флорида, особено в нейните северни райони, температурите падат, заедно с нахлуващия студен въздух от север през последните няколко дена. 

Обикновено обаче такъв студен въздух означава установяване на условия, които са твърде сухи, за да падне някакъв сняг.

И когато има сняг, обикновено не е достатъчно студено, за да се задържи достатъчно дълго по пътища и други повърхности.

"Ето защо е толкова рядко" - заяви Марк Ул (Mark Wool) метеоролог от Националната метеорологична служба (NWS) в Талахаси. 

Но системата с ниско налягане покрай атлантическото крайбрежие на Флорида изтегля влагата твърде далеч на запад и не би могла да захрани снега, а областта - като останалата част от източната половина на страната - ще "има необичайно дълъг период студено време", отбеляза Ул. Така че снегът ще се оттегли скоро.

Снегът продължава само около час и достига едва 0,1 инча в службата на NWS и летището, макар че и по-големи количества са докладвани по-далеч на север и на изток. Властите затвориха части от магистралата, защото замръзналият дъжд, който предхождаше снега направи някои пътища хлъзгави.

Но температурите се повишават над нулата, така че "снегът вече се стопява", разказва Ул.

Последният път, когато в Талахаси е имало измерим сняг е било през декември 1989 г., когато един инч (2.5 см) е падна в града.

Най-много натрупан сняг, който е виждала столицата на Флорида е 2,8 инча (7.1 см), паднал през 1958 г. 

Снегът се случва във все по-тясна температурна лента 

Развитието на сегашната буря отговаря на критериите за процес, наречен бомбогенезис, когато налягането спадне най-малко с 24 милибара за 24 часа. (Стандартното атмосферно налягане или теглото на въздуха на морското равнище, е около 1013 милибара). 

Този стръмен спад предизвиква бързото нахлуване на въздух, който се стреми бързо да запълни празнината, което създава силни ветрове.

Бурята също се очаква да докара потенциално тежки снегове в части на източното крайбрежие.

Снежните бури и застудяването - особено на редки места като Флорида - често се използват от скептиците на изменението на климата в опит да се развенчае концепцията, че изменението на климата е причинено от човека, че парникови газове на Земята съдействат за повишаването на температурите. Но дори и в един по-топъл свят, арктическият въздух ще остане сравнително студен в сравнение с по-ниските географски ширини и пак ще има зима. Но студените капани, които водят до рекордно ниски температури, ще стават все по-малко, а Земята ще се подлага на все по-високи температури. Рекордно високите нива вече все по-често изпреварват рекордно ниски нива в САЩ, в момента с около 2 към 1.

Научен доклад на Climate Central от 2016 установи, че зимните валежи все по-често не падат като сняг, а като дъжд в много щати в цялата страна.

Изследванията през последните години показват, че значителното затопляне е свързано с повече сняг. Така например, в районите около Големите езера се наблюдава увеличаване на снега напоследът заради т.нар. езерен ефект, според научните изследвания.

Езерният ефект се случва, когато внезапно нахлуване на студен въздух е следствие на все още топлите, незамразени води на езерата, обикновено в края на есента. Водата се изпарява в студения въздух и пада като сняг по посока на вятъра. Когато температурата на езерото се покачва, изпарението се увеличава, което означава повече влага, която захранва снеговете, когато нахлуе арктическия въздух.

Но в крайна сметка, твърде високите температури ще предизвикат повече сняг, особено през есента. Затоплянето може да избута езерния ефект по-късно в сезона на зимата като езерата остават по-топло по-дълго.

Проучване от 2014, което разглежда как затоплянето може да предизвика по-големите снегове, констатира, че екстремните снеговалежи могат да обяснят как се формират по-голямата част от всички снегове в течение на времето. Причината е, че екстремните снеговете се случват в една тясна температурна лента - ако е прекалено топло - вали дъжд, а ако е прекалено студено, районът е прекалено суха, за да падне голямо количество сняг.

Когато температурата се увеличава като цяло, това стеснява границите изобщо за всичкия сняг, за сметка на екстремните снегове.

И нека Флорида се порадва на снега, защото все по-рядко ще се случва за в бъдеще.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !