Страничните ефекти от мащабното залесяване намаляват ползите от поглъщането на въглерод с 1/3

Offnews Последна промяна на 26 февруари 2024 в 00:00 3880 0

Залесяването има странични ефекти, които намаляват ползите му.

Кредит Антонио Касио, Mongabay.

Залесяването има странични ефекти, които намаляват ползите му.

Въпреки че залесяването увеличава поглъщането на CO2 в атмосферата, то също така променя състава на атмосферата и затъмнява земната повърхност, намалявайки потенциала си за справяне с изменението на климата.

Комбинирането на залесяването с други стратегии за смекчаване на последиците от изменението на климата е от съществено значение за по-ефективни дългосрочни действия в областта на климата.

Изследването, ръководено от учени от Университета в Шефилд и публикувано на 22 февруари 2024 г. в списание Science, дава нов поглед върху по-широките въздействия на залесяването върху климата на Земята, показвайки, че положителното му въздействие е потенциално по-малко, отколкото се смяташе досега.

Стратегиите за отстраняване на въглеродни емисии, като например залесяването, заедно с усилията за намаляване на емисиите на парникови газове, са признати от Междуправителствения комитет по изменение на климата (IPCC) като основни мерки за намаляване на риска от опасни бъдещи климатични промени.

Чрез симулиране на глобалното разрастване на горите с помощта на усъвършенствани техники за компютърно моделиране, учени от Университета в Шефилд, в сътрудничество с университетите в Лийдс и Кеймбридж, както и с NCAR и WWF, установиха, че макар залесяването да увеличава абсорбцията на въглероден диоксид от атмосферата, други сложни реакции на земната система биха могли заедно частично да компенсират тези ползи с до една трета.

"Обществеността е бомбардирана с послания за изменението на климата, а широко е разпространено предложението, че засаждането на дървета компенсира въглеродните емисии. Много фирми вече предлагат засаждане на дърво при покупка, а някои държави планират да разширят, запазят и възстановят горите", коментира д-р Джеймс Уебър (Dr. James Weber) от Факултета по бионауки на Шефилдския университет и водещ автор на изследването.

"Дърветата могат да помогнат за справяне с изменението на климата, но трябва внимателно да се доверяваме на тази идея. Трябва да направим подробна оценка на залесяването и на други стратегии за смекчаване на последиците от изменението на климата. Това ще помогне да се определят ограниченията и непредвидените последици, така че те да бъдат сведени до минимум, когато е възможно."

Проучването, което симулира широкомащабно залесяване при два бъдещи сценария - единият с минимални усилия за справяне с изменението на климата, а другият - с широкомащабни мерки за смекчаване на последиците от изменението на климата заедно със залесяването - установи, че залесяването води до повишено отстраняване на CO2. То обаче също така намалява отражателната способност на земната повърхност (тъй като дърветата са по-тъмни от тревните площи) и променя атмосферните концентрации на други парникови газове (метан и озон) и малки частици, наречени аерозоли. Като цяло тези косвени ефекти частично компенсират ползите от намаляването на CO2 с до 30 %.

Проучването установи също така, че когато залесяването се прилага заедно с други стратегии за справяне с изменението на климата, като например намаляване на емисиите на изкопаеми горива, отрицателното въздействие на тези косвени ефекти е по-малко. Това подчертава значението на съчетаването на усилията за залесяване с допълнителни стратегии за смекчаване на изменението на климата за по-ефективни дългосрочни действия в областта на климата.

"Знаем, че горите са изключително важни за биоразнообразието, водата, екосистемните услуги и климата. Това изследване показва, че ефективността на залесяването за смекчаване на последиците от изменението на климата намалява значително в по-високите географски ширини и ако не е съчетано с дълбоко намаляване на емисиите, което намалява замърсяването на въздуха. То подчертава значението на правилното планиране на усилията за залесяване и адекватното отчитане на биофизичните и бъдещите климатични въздействия в различните географски ширини и региони. Важно е да се отбележи, че проучването установява, че предотвратяването на обезлесяването, в сравнение с усилията за залесяване, е много по-ефективен начин за смекчаване на изменението на климата", заявява д-р Стефани Роу (Stephanie Roe), водещ учен в областта на глобалния климат и енергетиката на WWF, водещ автор на доклада на IPCC AR6 и съавтор на проучването

Справка: James Weber et al. ,Chemistry-albedo feedbacks offset up to a third of forestation’s CO2 removal benefits. Science 383, 860-864(2024). DOI: 10.1126/science.adg6196

Източник: Side effects of wide scale forestation could reduce carbon removal benefits by up to a third, University of Sheffield

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !