Вътрешното ядро ​​на Земята се забавя и може да окаже влияние върху продължителността на дните

Ново проучване предоставя ясни доказателства, че вътрешното ядро ​​започва да намалява скоростта си от около 2010 г.

Ваня Милева Последна промяна на 14 юни 2024 в 00:00 64105 0

Вътрешното ядро на Земята

Кредит USC Graphic

Вътрешното ядро ​​започва да намалява скоростта си

Вътрешното ядро ​​на Земята се движи назад - забавя се - по отношение на повърхността на планетата, показва ново изследване на учени от Университета на Южна Калифорния, публикувано в Nature.

Движението на вътрешното ядро ​​се обсъжда от научната общност от две десетилетия, като някои изследвания показват, че вътрешното ядро ​​се върти по-бързо от повърхността на планетата. Новото проучване на Университета на Южна Калифорния (USC) предоставя недвусмислени доказателства, че вътрешното ядро ​​е започнало да намалява скоростта си от около 2010 г., движейки се по-бавно от повърхността на Земята.

"Когато за първи път видях сеизмограмите, които намекнаха за тази промяна, бях стъписан", разказва Джон Видейл (John Vidale), професор по науки за Земята в USC, цитиран от сайта на университета. "Но когато открихме още две дузини наблюдения, сигнализиращи за същия модел, резултатът бе неизбежен. Вътрешното ядро ​​се забавя за първи път от много десетилетия. Други учени наскоро се аргументираха за подобни и различни модели, но последното ни проучване предоставя най-убедителното решение."

Относителността на връщането назад и забавянето

Смята се, че вътрешното ядро ​​се движи назад, но назад спрямо повърхността на планетата поради това, че се движи малко по-бавно, вместо по-бързо от мантията на Земята за първи път от приблизително 40 години. В сравнение със скоростта си през предходните десетилетия, вътрешното ядро ​​се забавя.

Вътрешното ядро ​​е твърда желязо-никелова сфера, заобиколена от течна желязо-никелова външна сърцевина. Приблизително с размера на луната, вътрешното ядро ​​се намира на повече от 5000 км под краката ни и не може да бъде посетено или видяно. Учените трябва да използват сеизмичните вълни на земетресенията, за да създадат изображения на движението на вътрешното ядро.

Нов поглед върху стар подход

Джон Видейл и Уей Уан (Wei Wang) от Китайската академия на науките съпоставят формите на вълните и повтарящите се земетресения търсейки разлика с други изследвания. Повтарящите се земетресения са сеизмични събития, които се случват на едно и също място и се получат идентични сеизмограми.

В това проучване изследователите са събрали и анализирали сеизмични данни, записани около Южните Сандвичеви острови от 121 повтарящи се земетресения, настъпили между 1991 и 2023 г. Те също така са използвали данни от двойни съветски ядрени опити между 1971 и 1974 г., както и многократни френски и американски ядрени опити от други изследвания на вътрешното ядро.

Видейл обяснява, че забавянето на скоростта на вътрешното ядро ​​е причинено от разбъркването на външното ядро ​​от течно желязо, което го заобикаля, което генерира магнитното поле на Земята, както и от гравитационното привличане от плътните области на покриващата го скалиста мантия.

Съвременен поглед за границите на земната кора, мантията и ядрото и техните физически свойства. Съвременен поглед за границите на земната кора, мантията и ядрото и техните физически свойства.

Въздействието върху земната повърхност

За последствията ​​за земната повърхност от тази промяна в движението на вътрешното ядро може само да се предполага. Видейл посочва, че обратното движение на вътрешното ядро ​​може да промени продължителността на деня с части от секундата: "Много е трудно да се забележи, от порядъка на хилядна от секундата, почти ще се изгуби в шума на бурните океани и атмосферата."

Бъдещите изследвания на учените от USC се стремят да очертаят траекторията на вътрешното ядро ​​в още по-големи подробности, за да разкрият точно защо се измества.

"Танцът на вътрешното ядро ​​може да е дори по-енергичен, отколкото предполагаме", отбелязва Видейл.

Справка: Wang, W., Vidale, J.E., Pang, G. et al. Inner core backtracking by seismic waveform change reversals. Nature (2024). https://doi.org/10.1038/s41586-024-07536-4 

Източник: USC study confirms the rotation of Earth’s inner core has slowed, USC

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !