Възможно е предсказването на вулканичните изригвания

Наука ОFFNews Последна промяна на 09 март 2016 в 11:26 5937 0

Прогнозите на изригванията на вулканите може да са много по-точни и най-важното - по-ранни. Това твърди екип, ръководен от Майкъл Стоук (Michael Stock) от Университета в Оксфорд (Великобритания).

Както обясняват авторите на изследването в портала Тhe Сonversation, нужни са им само данни за налягането в близост до вулкана и за състава на газовете в кратера, за да направят своите точни предсказания.

Резултатите са публикувани в Nature Geoscience.

2016-та започна с две мощни вулкански изригвания в Чили и Индонезия, след като вулканите бяха пасивни в продължение на десетилетие или повече. През април 2015 г. вулканът Калбуко в Чили се събуди след като повече от 40 години мълчание, а експертите успяха да предупредят по-малко от два часа преди това. В ерата на глобалното сателитно наблюдение и мрежите от инструменти на земята, защо не можем все още да предсказваме точно вулканични изригвания?

Поведението на вулканите е много различно и без дълги предварителни наблюдения трудно може то да се предвиди. Например, някои вулкани са напълно спокойни преди да изригнат бурно, без предупреждение, докато други са "шумни", но имат един миг на спокойствие, преди да изригнат.

За да разберат процеса, Майкъл Стоук и екипът му изследвали район северозападно от Неапол, известен със своята вулканична активност. Те проучвали минералите, образувани по време на охлаждането на магмата (по-точно апатит и включените в него флуор, хлор и вода), за да разберат процеса на подготовка за изригване. С помощта на геохимични анализи и термодинамично моделиране, учените се опитали да реконструират еволюцията на магмата до изригването.

Според новия модел, почти до самото изригване концентрацията на вода в магмата остава ниска и се издига до критично ниво дори при ниски температури, точно преди изригването.

Подготовката за изригването не трае векове или десетилетия, както се смяташе досега, според новото изследване. Излиза, че мехурчетата газ, чието концентриране в течната магма всъщност предизвиква изригването на вулкана подобно на шампанско, се образуват в кратера на вулкана малко преди изригването - няколко дни, най-много месец.

Признаци за предстоящото бедствие може да са подувания на почвата в резултат на повишаването на налягането във вътрешността на вулкана и изтичане на газове. Това не е лесен начин за предсказване, но е една стъпка по-близо до възможността за предвиждане.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !