Всеки антарктически турист ефективно топи 83 тона сняг

Ваня Милева Последна промяна на 24 февруари 2022 в 11:33 4882 0

Туризъм в Антарктида. Кредит: Wikimedia Commons

Всяко лято, когато морският лед около Антарктида се оттегля, десетки хиляди туристи и учени се стичат към сушата с лодки и самолети. Отдалеченият континент става все по-достъпен - през сезона 2019-2020 г. броят на посетителите на белия континент достига 74 000, като по-голямата част от тях идват с кораб. Научните дейности на континента също са интензивни, с повече от 70 изследователски станции, обитавани от хиляди изследователи.

Тази дейност, която се очаква да се увеличи в бъдеще, оставя физически отпечатък с трайни последици. В стремежа си да изучават или да се дивят на едно от последните (почти) необезпокоявани места на земята, хората оказват нарастващо въздействие, което може да бъде измерено и количествено.

Съгласно Договора за Антарктика туристическите и научните оператори са задължени да премахват отпадъците от континента. Боклуците и човешките отпадъци се изнасят или изпращат извън континента за изхвърляне в по-топлите географски ширини. Но някои форми на отпадъци не се изнасят толкова лесно от континента. Цялата дейност в Антарктида - било то сондажи за научни изследвания на лед или превозни средства за транспорт - изгаря гориво. Докато изгаряме гориво, за да се стоплим или да се движим, нашите дейности отделят микроскопични частици „черен въглерод“ (дим и сажди).

Навсякъде по света черният въглерод се отделя в огромни количества от горски пожари и човешка дейност. Той се носи на големи разстояния - саждите от пожарите в Австралия през 2019-2020 г. обиколиха света. И все пак в Антарктида, която е изолирана от останалия свят от силна "бариера" от циркумполярни ветрове, източниците на черен въглерод обикновено са местни.

Ново изследване, публикувано в списание Nature Communications, е изчислило обстойно нивата на черен въглерод в снега близо до човешки селища. Учените за първи път събраха проби от 28 места в участък от 2000 км от най-оживената част на Антарктида, простираща се от Антарктическия полуостров до вътрешността на ледената покривка на Западна Антарктида.

Концентрациите на черен въглерод са по-ниски на по-малко достъпни места. Кредит: Cordero et al / Nature Comms, CC BY-SA

Чрез анализиране на количеството и вида на поглъщащите светлина частици в снежните проби, изследователите документират как саждите, произвеждани от хората, влияят върху свойствата на антарктическия сняг в близост до зони с висок трафик.

Пробите са прекарани през филтри и са анализирани за техните оптични свойства, за да се идентифицират количеството и вида на частиците. Много видове примеси, които абсорбират светлина, съществуват в антарктически сняг, макар и в минимални количества – фоновото ниво на черен въглерод в антарктическия сняг е около 1 нанограм (една милиардна от грама) на грам сняг.

За да направят разлика между прах и черен въглерод, изследователите използват "показателя на Ангстрьом" - параметър, който описва как оптичната дебелина на аерозола обикновено зависи от дължината на вълната на светлината. Казано по-просто, по-малките частици ще абсорбират по-голяма ивица светлина от по-големите - така че типът на частиците в снежните проби може да бъде изведен от това как филтрираните частици взаимодействат със светлината.

Всички проби от близки човешки селища показват нива на черен въглерод значително над типичните фонови нива на Антарктика, ясен знак за антропогенни емисии. Повишените нива на черен въглерод ще повлияят на това как снегът абсорбира светлината, свойство, известно като "албедо". Снегът с по-ниско албедо ще се стопи по-бързо. В резултат на това съдържанието на черен въглерод в събраните снежни проби може да се използва за заключение дали скоростта на топене на снега може да се е увеличила поради човешка дейност.

Кредит: Australian Antarctic Program

Учените причиняват дори повече емисии, отколкото туристите

Резултатите са отрезвяващи. В засегнатите райони в близост до селищата на Антарктическия полуостров антропогенниият черен въглерод може да причини топене на повърхностния сняг с до 23 мм всяко лято. Когато разглеждат конкретно туристическите дейности, авторите изчисляват, че всеки посетител между 2016 и 2020 г. ефективно е топил около 83 тона сняг, дължащи се до голяма степен на емисии от круизни кораби.

Научните дейности също дават своя принос - всъщност научноизследователските станции допринасят за порядък по-висока скорост на топене на сняг на глава от населението чрез експлоатацията на оборудване и превозни средства, използващи гориво, понякога целогодишно.

Това изследване потвърждава подобни проучвания на други места за ролята на емисиите черен въглерод за ускоряване на топенето на леда и снега. Например е установено, че пожарите в тропическите гори на Амазонка са увеличили скоростта на топене на ледниците в Андите. В Антарктида данните за черния въглерод в близост до селища отразява други изследвания за микроскопично замърсяване, като микропластмаса, открита в морския лед и пингвините. Тези открития показват, че човешките въздействия може да са по-широко разпространени и коварни, отколкото изглеждат от разстояние.

С нарастването на човешката активност в Антарктида се увеличават и съпътстващите ефекти. Изследванията на тези реални и потенциални вреди предоставят жизненоважна информация за това как те могат да бъдат смекчени или избегнати изобщо. За да сведем до минимум вредите за дивата природа и околната среда, трябва да гарантираме, че изследванията и туризма се контролират внимателно.

Справка: Raúl R. Cordero et al, Black carbon footprint of human presence in Antarctica, Nature Communications (2022). DOI: 10.1038/s41467-022-28560-w

Източник: Each Antarctic tourist effectively melts 83 tonnes of snow – new research
Matthew Harris, The Conversation

The Conversation

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !