За първи път слънчево хало на Марс е заснел марсоходът Perseverance

Ваня Милева Последна промяна на 22 ноември 2022 в 00:01 11995 0

Небесната панорама, заснета с Navcam на марсохода Perseverance на 292 сол, е показана (като северът е отгоре, изток вдясно, зенитът е в центъра) вляво, а панорамата на сол 292–299 е показана вдясно. Цветните ленти показват яркост от 0–0,3 (вляво) и контраст от −20% до 20% (вдясно). Кредит: M. T. Lemmon et al. / Geophysical Research Letters, 2022

За пръв път е регистрирано извън Земята явлението слънчево хало от марсохода Perseverance.

Учените смятат, че халото е създадено от хексагонални кристали воден лед с микроскопични размери в атмосферата на Червената планета.

Статията е публикувана в списание Geophysical Research Letters.

Феноменът атмосферно хало е добре познат на жителите на Земята - той се появява около ярки източници на светлина, като Слънцето или Луната, поради разсейването и пречупването на светлината върху ледените кристали в тропосферата на Земята.

Халото на Земята може да има различни форми - пръстени, дъги или петна. В случая с Марс данните от симулациите показват, че частиците на ледените облаци на Червената планета могат да бъдат сложни многостени с размер от микрометър, които приличат на земните перести облаци и могат да създадат условия за хало за наблюдател на повърхността на Марс. Въпреки наблюденията на марсохода Curiosity и станцията Phoenix подобно явление не е регистрирано в атмосферата на Червената планета.

Хало ВарнаВидове хало и кристалчетата, които го създават. Схема: atoptics.co.uk

Група планетолози, ръководени от Марк Лемън (Mark Lemmon) от Института за космически науки в Боулдър, съобщават за първия случай на слънчево хало на Марс, който се е случил сутринта на 15 декември 2021 г. Наблюденията са проведени в продължение на 3,3 часа с помощта на камери от марсохода Perseverance, който работи в кратера Йезеро близо до екватора на планетата.

Халото на Марс прилича на кръг с радиус от 22° около Слънцето и е наблюдаван в студено и облачно време. Учените смятат, че е възможно да е създадено от ледени кристали под формата на шестоъгълни призми (или иглички) с дължина и диаметър до около 11 микрометра. Първоначално кристалите са се намирали на височина 40-50 километра, а в хода на наблюденията е възможно да са спаднали до височина 3-12 километра.

Изследователите стигат до заключението, че облаците, образуващи хало на Марс, са доста редки поради необходимото високо ниво на пренасищане с вода, но може да са често срещани в северните субтропични райони на планетата в средата на лятото.

Справка: Hexagonal Prisms Form in Water-Ice Clouds on Mars, Producing Halo Displays Seen by Perseverance Rover
M. T. Lemmon,D. Toledo,V. Apestigue,I. Arruego,M. J. Wolff,P. Patel,S. Guzewich,A. Colaprete,Á. Vicente-Retortillo,L. Tamppari,F. Montmessin,M. de la Torre Juarez,J. Maki et al
Journal of Geophysical Research First published: 03 September 2022 https://doi.org/10.1029/2022GL099776 

Източник: Sun halo on Mars! This Martian sky sight spotted by Perseverance rover was once thought to be impossible, Space.com

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !