Земята има нова столица на мълниите (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 03 май 2016 в 10:12 6367 0

Кредит NASA

Земята има нова столица на мълниите, езерото Маракайбо във Венецуела, според едно скорошно проучване, съобщи НАСА.

Екип учени на НАСА използват данни, събрани от наблюдения в продължение на 16 години от орбиталния апарат за проучване на тропическите валежи Tropical Rainfall Measuring Mission (TRMM), за да определят най-горещите гръмотевични точки на Земята. 

Изследванията им са публикувани в Bulletin of the American Meteorological Society.

Езерото Маракайбо във Венецуела печели първото място на "най-гръмотевичната" област в света. То получава средно по около 233 светкавици на квадратен километър на година, според проучването. По-рано като място с максимална гръмотевична дейност бе определен от изследователите басейна на река Конго в Африка.

Плътност на мълниите през деня и през нощта в Маракайбо (горе) и езерото Виктория (долу). Белите линии представят надморската височина, а сивите линии са физическите граници. Източник: Университета на Сао Пауло

"Сега можем да наблюдаваме плътност на мълниите в много фини детайли в глобален мащаб", заяви водещият автор на изследването Ричард Блейксли (Richard Blakeslee) от космическия център Маршал на НАСА. "По-доброто разбиране на гръмотевичната активност по целия свят дава възможност на политици, правителствени агенции и други заинтересовани страни да вземат по-информирани решения, свързани с времето и климата."

Екипът, проучващ мълниите и връзките им с времето и други явления, включва и изследователи от Университета на Сао Пауло, Университета на Мериленд, Националната океанска атмосферна администрация и Университета на Алабама в Хънтсвил

"Езерото Маракайбо има уникална география и климатология, което го прави идеално за развитието на гръмотевични бури", заяви Денис Бючлер (Dennis Buechler) от Университета на Алабама в Хънтсвил.

Бючлер отбелязва, че езерото Маракайбо не е ново за изследователите на гръмотевиците. Намира се в северозападната част на Венецуела, в Андите, това е най-голямото езеро в Южна Америка. Бурите често се образуват там през нощта, когато планинските ветрове се слеят с топлия влажен въздух над езерото. Тези уникални условия допринасят за развитието на постоянна дълбока конвекция което води до средно 297 нощни бури на година, достигайки своя връх през септември.

Африка остава континентът с най-много гръмотевични горещи точки, според проучването, територия на шест от световните топ десет на места на гръмотевична активност. По-голямата част от най-горещите точки са около езерото Виктория и други езера на изток, които имат подобна география като Маракайбо.

Проучването също така потвърди по-ранни изводи, че по-висока гръмотевичната активност има по-скоро над сушата, а не над океаните и континенталните пикове на гръмотевична активност обикновено са в следобедните часове.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !