10 факта за яйцата, които е интересно да научим преди Великден

Ваня Милева Последна промяна на 10 април 2023 в 17:01 7695 0

Колекция от птичи яйца в Природонаучния музей в Лондон

Кредит Natural History Museum London

Колекция от птичи яйца в Природонаучния музей в Лондон. Целта на музея е да покаже разнообразието от птичи яйца.

Наближава времето, когато яйцата ще се превърнат в закръглени платна за декорации, но те са и много интересно природно изобретение с разнообразие по форми и размери и някои неочаквани особености.

Ето няколко интересни неща за яйцата:

1. Защо яйцата са с форма на яйце

Никой не знае защо яйцата изглеждат по този начин. През 2017 г. учените решават да потърсят отговорите в рамките на цялостно проучване. Те преглеждат 49 175 изображения на яйца, произведени от 1400 вида, както живи, така и изчезнали. Поведението и възможностите на възрастните също били взети под внимание. В крайна сметка традиционните обяснения не успяват да задоволят. преди това се предполагаше, че яйцата са заострени, за да не се търкалят от гнездото или за да улеснят снасянето на женските.

Вместо това са намерени много доказателства, че формата е еволюирала, за да се вмести по-добре в аеродинамичното тяло на родителя. по-силните и по-добри летци имат най-продълговатите и заострени яйца. Тъй като летателното майсторство изглежда е фактор, това би могло да обясни и защо някои птици, живеещи на земята, като щрауса, се излюпват от кълбовидни яйца. (вж "Открито е универсалното уравнение за формата на яйцето")

Изображенията на яйца от четирите основни форми от следните видове птици: ( А ) щраус, кръгла; ( B ) ему, елипсовидна; ( C ) пойни птрички, яйцевидна; ( D ) орел, яйцевидна; и ( Е ) кайри, крушовидна; с техните теоретични контури (в десните графики). Изображенията на яйцата са взети от Wikimedia Commons. Кредит: Darren Griffin et al.

2. Горещи татковци

Императорските пингвини (Aptenodytes forsteri) оставят мътенето на мъжете. Женската снася огромно яйце и след това напуска за месеци, за да ловува и да се възстанови от натоварването на тялото ѝ.

Това са единствените пингвини, които се размножават през жестоките зими в Антарктида.

Оказва се, че послушните татковци са горещи. Перата им осигуряват дебела изолация срещу студа. Освен това те имат "торбичка за мътене", която представлява голо парче кожа на корема. Това поставя яйцето в пряк контакт с топлината на възрастния. Невероятно е, че в торбичката има неврони, които казват на мъжкия кога яйцето се нуждае от повече топлина.

Бащите също така пазят неродените пиленца от леда, като балансират яйцето върху краката си. За да получат допълнителна топлина, те вдигат краката си от леда и балансират върху опашката си - поза, която могат да поддържат в продължение на месеци. И не на последно място, мъжките се събират в колонии, за да се сгушат,  затопляйки околния въздух до 35 градуса по Целзий.

Кредит: Antarctic and Southern Ocean Coalition / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)
Колония императорски пингвини. Кредит: Рexels

Ползата за гнезденето през зимата не е малка. Пиленцата се излюпват през пролетта, когато не липсва риба, с която да се нахранят.

3. Най-старата дива птица, която снася яйца

Най-старата известна в света дива птица, лайсански албатрос (Phoebastria immutabilis) на име Уиздъм (Мъдрост), излюпва поредната си рожба на 70 години на атола Мидуей от Хавайския архипелаг. (вж "Oтново майка на 70 години. Тя е най-старата дива птица, албатросът Уиздъм")

Биологът Чандлър Робинс (Chandler Robbins) за пръв път я забелязва през 1956 година на атола Мидуей и я опръстенява близо до казарма на американския военноморски флот. Вече е била възрастна, което означава, че е била поне на 6 години по това време. През 2002 г., 46 години по-късно, той я преоткрива, докато преглежда местата за гнездене, и успява да разчете номера на пръстена ѝ. Албатросът надживява своя откривател. Робинс умира през 2017 г.

Всяка размножаваща се двойка лайсански албатроси отглежда едно пиленце, чието отглеждане е много изтощително, така че албатросите не се размножават всяка година.

Смята се, че Уиздъм се завръща в морския резерват Papahānaumokuākea на атола Мидуей на Хаваите, за да гнезди и отглежда потомство с половинката си Акеакамай, чието име на хавайски означава „любител на мъдростта, учен“ - поне от 2012 г., когато Акеакамай е видян с нея за пръв път

Броят на потомството им може да е поне 36 - ценен принос за вид с единични яйца и нередовно размножаване. И го прави на забележителна възраст, като се има предвид, че лайсанските албатроси рядко живеят над 50.

4. Температурата на мътене и дисбалансът между половете

В зависимост от температурата на гнездото си някои видове костенурки се излюпват като мъжки или женски. При по-топли условия, над 30 градуса, се раждат повече момичета. С глобалното затопляне от яйцата изпълзяват все по-малко мъжки.

Могат ли костенурките да контролират пола си? Кредит: Modoki Masuda/Nature Production/Minden

През 2019 г. изследователи откриват, че влечугите имат еволюционен механизъм да преживеят опасния дисбаланс между половете. Както съобщават учени от Китай и Австралия в списание Current Biology, ембрионите на костенурките може да са в състояние да повлияят на пола си, като се движат в яйцето по време на инкубация.

По време на експеримент яйцата на китайски трицветни костенурки били разделени на различни партиди. Част от тях били покрити с капсазепин, химическо вещество, което пречело на ембрионите да усещат температурата. 

След това те нагряват едната страна на яйцата, създавайки градиент. Ембрионите с блокирани температурни сензори остават в средата на яйцето и произвеждат или всички мъжки, или женски, в зависимост от тяхната инкубационна температура. Но тези, чиито температурни сензори работят нормално, се преместват до 6 милиметра в яйцето и около половината се излюпват като мъжки и половината като женски.

Това обаче може да не се дължи на стратегическа миграция в яйцето. Бързо растящите ембриони могат да се завъртят в едно яйце.

Въпреки че изследването може да докаже как костенурките са оцелявали при минали климатични скокове, то остава спорно. Други учени се съмняват, че ембрионите имат мускулната способност да се придвижват към "зоната на  Златокоска" - подобно на кашата от приказката, тя не била нито прекалено гореща, нито прекалено студена - идеалните 30 градуса.

5. Първите яйца без убийства

Мъжките пилета са смятани за безполезни, до шест милиарда новородени мъжки екземпляри се умъртвяват всяка година. Птиците се задушават или се хвърлят живи в машини за раздробяване, за да бъдат преработени в храна за влечуги. Нараства натискът за спиране на това умъртвяване.

Кокоши яйца. Кредит: Pixabay

През 2018 г. първите яйца "без убиване" се появяват по рафтовете в Берлин. Яйцата са от първите кокошки, отглеждани без избиване на мъжките им братя. Те не са имали никакви братя. Това става, след като германски учени изобретяват процес, който разкрива пола на деветдневни ембриони. Първо с лазер се пробива микроскопична дупка в черупката. Малко количество течност се отделя и тества с химикал, променящ цвета си. Женските екземпляри се оцветява в бяло, а синьото показва, че става дума за мъжки екземпляр. Процесът е бърз и с точност около 98,5 %. мъжките яйца се унищожават безболезнено и се превръщат във фураж за животни. Техниката може да се разпространи в цяла Европа.

6. Неродените пиленца говорят помежду си

През 2019 г. изследователи откриват, че яйцата си говорят. 

Неизлюпените птичи ембриони могат не само да чуват предупредителните призиви на възрастните птици – те могат да предадат тази информация на своите неизлюпени братя и сестри, с които споделят едно и също гнездо, оставайки безопасно прибрани в черупките си, докато стане безопасно за излюпване.

Яйца от жълтокрака чайка. Кредит: Duarte Frade/iNaturalist, (CC-BY)

Това е откритие, което разкрива как птиците могат да се адаптират към околната среда още преди раждането, тъй като, за разлика от плацентарните бозайници, тяхната физиология вече не може да бъде повлияна от промените в тялото на майка им след снасянето на яйцето.

Екип изследователи излага неизлюпените яйца на жълтокрака чайка (Larus michahellis) на сигнали, които показват висок риск от хищници. Не само, че неизлюпените ембриони съобщават тези сигнали на неизложени съседи в гнездото, те излизат от яйцата си, показвайки много по-предпазливо поведение от контролната група.

Изследването е публикувано в Nature Ecology & Evolution.

7. Защо експлодират яйцата в микровълнова фурна

Всеки знае, че не трябва да нагрява яйца в микровълнова фурна. Кулинарният експеримент вероятно ще завърши с експлозия и дъжд от гореща лигава маса.

На колко силна е тази експлозия? Това е предмет на съдебно дело и едно научно откритие, което засяга акустиката на експлоадиращите яйца. (вж "Защо яйцата се взривяват в микровълнова печка")

В доклад, представен през декември на 174-та среща на Акустичното общество на Америка, изследователите Антъни Наш (Anthony Nash), вицепрезидент на Charles M. Salter Associates и Лорън фон Блон (Lauren von Blohn), консултант по акустика в компанията, описват резултатите от тяхното проучване на експлодиращите яйца в микровълнова фурна.

За своето проучване Наш и фон Блон използват почти 100 обелени, твърдо сварени яйца, които нагряват едно по едно в микровълнова печка. Тъй като яйцата понякога се разпукват, докато все още се готвят в микровълновата фурна, учените ги поставят в тънки чорапи, преди да ги пуснат в стъкленици с вода, докато тя се нагрява.

След това внимателно изваждат яйцата от микровълновата и да ги поставят на пода, насочват прецизен микрофон само на трийсетина сантиметра, пробождат яйцата с бързодействащ термометър за месо, което води до взривяването на някои от тях.

Учените откриват с термометър за месо, че жълтъкът на яйцето се затопля много по-бързо, отколкото водата наоколо. Може би, разсъждават те, малки джобове вода са уловени вътре в протеините и се получава прегряване .

При нормално налягане на въздуха тези джобове ще имат възможност да се разширят и ще се превърнат в пара. Но вътре в яйцето налягането от околните втвърдени протеини може да принуди джобовете да останат течни, дори когато температурата се покачи много.

Но ако се наруши един от тези джобове, той ще се разшири и молекулите на водата ще се втурнат да запълнят празнината - разширявайки се, ще разрушат околните тъкани и ще позволят на други джобове да се спукат, променяйки фазата си в същото време. Полученият общ балон се спуква, разкъсвайки яйцето на парчета, които изхвърля навсякъде, което може да прилича на обикновена експлозия под налягане.

"За наблюдател отстрани яйцето изглежда, че избухва", пишат изследователите в статията, но "този феномен може би по-точно е да се опише като бързо кипене на гореща вода".

8. Яйцата на кивито заемат около 25% от тялото на майката

Яйцата на кивито заемат около 25% от тялото на майката, което го прави най-голямото яйце от всяка птица, спрямо размера на тялото на майка му. Това е като човек да роди напълно оформено четиригодишно дете.

За кафявото киви (Apteryx mantelli) от Северния остров и малкото петнисто киви (A. owenii) само мъжките мътят яйцата, с изключение на първата седмица. Междувременно за кафявото киви Окарито (A. mantelli) и токоека (A. australis) мътенето се споделя и от двата пола. А при южните токоека бащите може изобщо да не участват в инкубацията.

Снасянето на огромно яйце има своите предимства: пилето е почти готово да живее самостоятелно, след като се излюпи.

9. Яйцата имат различни форми

Бялото яйце с черни точки с крушовидна форма на тънкоклюната кайра. Кредит: Paul Sweet/AMNH

Много хора се сещат за кокоши яйца, когато си представят формата на яйце, но яйцата могат да бъдат по-заоблени или заострени, в зависимост от вида на птицата.

Тънкоклюната кайра (Uria aalge) има крушовидно яйце. Тънкоклюните кайри гнездят по тесни ръбове на скали, но необичайната форма на яйцето обикновено го предпазва.

„Ако се опитате да бутнете едно от тези яйца, тъй като е толкова тежко в единия край, то всъщност ще се завърти в кръг“, разказва Пол Суит (Paul Sweet), кураторр на орнитоложката колекция в Американския музей по естествена история. „Това е начин да се предпази от претъркулване от тесния си перваз.“

10. Яйцата имат много различни цветове

Яйцата са еволюирали в различни форми, цветове и размери. Кредит: ©AMNH/C. Chesek

Яйчените черупки са съставени предимно от калциев карбонат, който изглежда бял за човешкото око. Но някои черупки от яйца съдържат ултравиолетови цветове, които не се виждат от човешкото око, но вероятно се възприемат от птиците.

Други яйчени черупки имат различни нюанси. Два пигмента са отговорни за множеството различни цветове на яйчените черупки: биливердини, които правят синьо-зелени нюанси, и протопорфирини - пигментите, предаващи жълто, червено и кафяво.

Яйчените черупки, които имат шарки като петънца или линии, вероятно имат повече протопорфирини. Тези петна могат да помогнат за маскирането на яйцето. Например яйцето на птичето  Charadrius melodus има кафява петниста яйчена черупка, която се слива с пясъка, където гнездят птиците.

Снасянето на сини яйца е опасно изпитание за самите майки. Някои птици трябва да синтезират синия пигмент биливердин на основата на собствените си молекули на хемоглобин, отслабвайки кръвта си. Те разрушават собствената си антиоксидантна защита. (вж "Защо някои птици снасят сини яйца")

Великденски носачки

Кокошките могат да снасят различни на цвят яйца, при които цветът се определя от генетиката на кокошката. Кредит: Flickr (CC BY-NC-SA 2.0)

Белите кокошки Легхорн снасят яйца с бяла черупка, а породи като Плимут Рокс и червените Роуд Айлънд снасят яйца с кафява черупка. Черупките са кафяви, защото пигментът протопорфирин, е отложен върху черупката. Но тъй като това се случва късно в процеса на образуване на черупката, пигментът не прониква във вътрешността на черупката.

Пигментът ооцианин се отлага върху яйцето на породата Ameraucana, прониква както отвън, така и отвътре на черупката и ги прави сини. Други породи като Araucana, Dongxiang и Lushi снасят сини или синьо-зелени яйца.

Маслиновите носачки (Оlive egger) снасят зелено оцветени яйца. Те са резултат на две породи кокошки, една, която носи ген за снасяне на сини яйца, и друга, която носи ген за снасяне на кафяви яйца. Колкото по-тъмен е кафявият пигмент, толкова по-маслинено изглежда яйцето.

Великденските носачки (Easter Egger) снасят най-интересните яйца с голямо разнообразие от цветове, включително синьо, розово, зелено, цвят "градински чай" и жълто.

Великденските носачки не са отделна порода, а кръстоска, могат да бъдат всяка друга порода, смесена с някоя от тези две основни породи - Амераукана или Араукана. Кокошката снася само един цвят яйца през целия си живот. Тя не променя цветовете на яйцата си. Ако започне да снася сини яйца, яйцата й винаги ще бъдат сини, обяснява Гарет Уеб (Garrett Webb) в Texas A&M AgriLife.

Източници:

10 Unusual Facts And Finds Involving Eggs, listverse

We Just Learned Baby Birds Communicate With Each Other From Inside Unhatched Eggs, sciencealert

6 incredible egg facts, just in time for Easter, livescience

Why are eggs different colors? Texas A&M AgriLife

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !