Алкохолът в умерени количества защитава сърцето като намалява стреса

Констатациите трябва да стимулират търсенето на нови терапии, които помагат за намаляване на стреса и въздействие върху сърцето без недостатъците на алкохола.

Ваня Милева Последна промяна на 07 май 2021 в 00:00 4841 0

Кредит Pixabay

Умереният прием на алкохол - дефиниран като не повече от едно стандартно алкохолно питие за жени и две за мъже на ден - е свързан с по-нисък риск от смърт от сърдечно-съдови заболявания в сравнение с лица, които се въздържат от пиене или пият прекомерно според ново проучване, представено на 70-тата годишна научна сесия на Американския колеж по кардиология (ACC.21) 

Това е и първото проучване, което показва, че пиенето на умерени количества алкохол може да бъде защитно за сърцето, отчасти чрез намаляване на свързаните със стреса мозъчни сигнали въз основа на подгрупа от пациенти, чиито мозъци са сканирани.

Ето на какво се равнява едно стандартно питие в САЩ.

„Установихме, че свързаната със стреса активност в мозъка е по-висока при непиещите в сравнение с хората, които пият умерено, докато хората, които пият прекомерно (повече от 14 напитки на седмица), имат най-високо ниво на мозъчна активност, свързана със стреса“, коментира Кенечукву Мезуе (Kenechukwu Mezue), доктор по медицина, специалист по ядрена кардиология в Масачузетската болница и водещ автор на изследването. „Мисълта е, че умерените количества алкохол могат да оказват въздействие върху мозъка, които може да ви помогне да се отпуснете, да намалите нивата на стрес и може би чрез тези механизми намалява честотата на сърдечно-съдовите заболявания“.

Но Мезуе предупреждава, че тези открития не трябва да насърчават употребата на алкохол, а те могат да отворят врати за нови терапевтични средства или да предписват дейности за облекчаване на стреса като упражнения или йога, за да помогнат за минимизиране на сигналите за стрес в мозъка.

„Настоящото проучване предполага, че умереният прием на алкохол влияе благоприятно на връзката мозък-сърце. Алкохолът обаче има няколко важни странични ефекти, включително повишен риск от рак, увреждане на черния дроб и зависимост, така че са необходими други интервенции с по-добри профили на странични ефекти, които благоприятно въздействат на мозъчно-сърдечните пътища“, обяснява Мезуе.

В свързано проучване от същия изследователски екип (което също е представено на ACC.21) е установено, че упражненията имат подобен ефект върху мозъчната дейност, както и върху честотата на сърдечно-съдови заболявания. Авторите поясняват, че упражненията са свързани с намалена свързана със стреса мозъчна активност по зависим от дозата начин. Въпреки че връзката между стреса и сърдечните заболявания е широко приета, авторите смятат, че са направени сравнително малко изследвания за това как модифицирането на стреса може да помогне за защитата на здравето на сърцето.

Данните са получени от биобанката Mass General Brigham Biobank на 53 064 участници, от които 59,9% са жени и средната възраст е 57,2 години. Приемът на алкохол се основава на самоотчет и е класифициран като нисък (<1 напитка / седмица), умерен (1-14 напитки / седмица) или висок (> 14 напитки / седмица). Основните неблагоприятни сърдечно-съдови събития, включително инфаркт, инсулт или свързани хоспитализации, са определени с помощта на диагностични кодове.

От включените пациенти 752 са подложени на 18F-флуородеоксиглюкозна позитронно-емисионна томография или PET образно изследване, което често се използва като част от скрининга на рак, но може да покаже и области в мозъка, които имат повишена активност. Сканирането позволи на изследователите обективно да измерват активността в областите на мозъка, за които е известно, че са свързани със стреса. Изследователите оценяват свързаната със стреса мозъчна активност, като измерват активността на амигдалата (частта от мозъка, свързана със страха и стреса) и я съпоставят по активност във фронталната кора (частта на мозъка, участваща в изпълнителни функции). След това те групират пациентите въз основа на степента на мозъчна стресова активност.

От 53 064 участници 7 905 (15%) са претърпели тежко неблагоприятно сърдечно-съдово събитие: 17% в групата с нисък прием на алкохол и 13% в групата с умерен прием на алкохол. Установено е, че хората, които съобщават за умерен прием на алкохол, имат 20% по-малък шанс за настъпването на тежко сърдечно-съдово заболяване в сравнение с ниския прием на алкохол (при коригиран анализ) и също така имат по-ниска мозъчна активност, свързана със стреса. Това остава важно дори след коригиране с демографските променливи, сърдечно-съдовите рискови фактори, социално-икономическите променливи и психологичните фактори.

„Предишни проучвания от нашата и други групи показаха силна връзка между повишената амигдална активност и по-високия риск от неблагоприятни сърдечно-съдови резултати, като инфаркт, инсулт или смърт. В настоящото проучване показа, че връзката между умерен прием на алкохол и намален риск от сърдечно-съдови инциденти значително се повлиява от намаляването на амигдаларната активност“, коментира Мезуе.

Изследването е ограничено поради самоотчитането на приема на алкохол въз основа на средната консумация на напитки на седмица. Данните също са от един център и на всеки участник в подпроучването е направено само едно мозъчно сканиране. Нужни са още проучвания, за да се покаже, че наблюдаваните намаления в мозъчната активност са прекият резултат от умерен прием на алкохол чрез многократни сканирания на мозъка и по-подробни оценки на приема на алкохол във времето.

Мезуе ще представи изследването “Alcohol’s Beneficial Effect on Cardiovascular Disease is Partially Mediated through Modulation of Stress-Associated Brain Activity” ("Благоприятният ефект на алкохола върху сърдечно-съдовите заболявания е частично медииран чрез модулация на свързаната със стреса мозъчна активност") в понеделник, 17 май, в 8 ч. ET / 15:00 българско време.

Източник: Alcohol in Moderation May Help Protect the Heart by Calming Stress Signals in the Brain, Scitech daily

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !